Fostul premier britanic Tony Blair era de părere că Vladimir Putin ar trebui să primească un loc la "masa principală" internaţională, în pofida profundelor îndoieli în rândul oficialilor cu privire la preşedintele rus, potrivit unor noi documente oficiale date publicităţii de Arhivele Naţionale din Kew, din vestul Londrei, transmite astăzi dpa, conform Agerpres.
Documentele arată că Blair, în calitate de prim-ministru, credea că fostul angajat al KGB-ului era în adâncul sufletului "un patriot rus" şi că era important să fie încurajat să adopte valori occidentale.
Dar, în privat, oficialii se temeau că Putin reprezintă o revenire la atitudinile din timpul Războiului Rece şi nu erau convinşi că pot avea încredere în el.
O notă de informare internă de la cabinetul premierului britanic, datată ianuarie 2001 - la nici un an după sosirea la putere a lui Putin - şi intitulată "Evoluţia lui Putin", evidenţia îngrijorările, inclusiv reapariţia activităţilor de spionaj ruse.
"În pofida căldurii retoricii lui Putin despre legăturile strânse dintre Rusia şi Regatul Unit, eforturile serviciilor secrete ruse împotriva ţintelor britanice rămân la un nivel înalt", se menţiona în respectiva notă.
"Prezenţa serviciilor secrete ruse în Regatul Unit se află la nivelurile din timpul Războiului Rece şi ele continuă să încerce să implanteze ofiţeri activi şi ostili pentru a lucra împotriva intereselor britanice în întreaga lume", se mai spune în notă.
Documentul trece în revistă o serie de asigurări date de Putin lui Blair în timpul întâlnirilor lor la diverse summituri internaţionale, care s-au dovedit a fi false.
Ele includeau sprijin pentru atitudinea dură a Occidentului faţă de dictatorul irakian Saddam Hussein şi angajamente potrivit cărora Moscova va înceta să mai alimenteze programul nuclear al Iranului.
În privinţa dezastrului submarinului nuclear Kursk, când şi-au pierdut viaţa toţi cei 118 membri ai echipajului, documentul menţiona că, deşi Putin i-a mulţumit lui Blair pentru oferta acestuia de asistenţă, oficialii ruşi au obstrucţionat transpunerea în practică a acestui ajutor, răspândind în acelaşi timp informaţii false cum că scufundarea Kursk era rezultatul coliziunii cu un submarin britanic.
Putin i-a mai spus lui Blair că nu vrea să fie considerat "anti-NATO", în timp ce ministrul apărării rus de la acea vreme, mareşalul Igor Sergheev, a avertizat atunci alianţa că orice nouă extindere ar fi "o eroare politică majoră" ce va determina Moscova să ia "măsurile necesare".
În fine, în discuţiile sale cu vicepreşedintele american de la acea vreme, Dick Cheney, la Camp David, Blair l-a comparat pe Putin cu preşedintele francez Charles de Gaulle.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 12:21)
Blair ar fi avut dreptate. Dar "deep state", adica alti oficiali, au gandit altceva, extinderea NATO care a incalcat orice fel de promisiuni, acorduri sau principii ale Vestului, si astfel am ajuns in stare de razboi cu Rusia.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 12:41)
Nato a aparut si supravietuit tocmai din cauza agresivitatii militare a rusiei
de ce crezi ca tari fac eforturi de ani de zile sa indeplineasca conditiile pentru ca sa adere la nato? din cauza rusiei. daca rusia era o tara pasnica, nato nu avea nici o importanta, poate era si desfiintata deja
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 13:51)
Deformezi istoria, vai de capul tau.
Tratatul de la Varsovia a fost facut dupa aparitia NATO. Pleaca naiba si mai citeste, mai lipsit de informatii de minim bun-simt.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 14:00)
Istoria aliantei NATO.
A fost creata in 1948 pe fondul temerilor unor state vest-europene privind renasterea unei Germanii inarmate si pentru a opri raspandirea comunismului in Europa de Vest, fiind populata si manevrata de politicieni vizibili anti-rusi si anti-comunisti.
Dupa cativa ani, URSS, sesizand pericolul dezvoltarii in continuare a acestei aliante pentru URSS, a incercat crearea unei arhitecturi de securitate pan-europene. Iata extrase din dosarele de-secretizate ale negocierilor pentru pace dintre URSS si NATO din 1954.
Molotov, min de externe al URSS a incercat sa propuna vesticilor ca URSS sa adere si ea la NATO si astfel sa creeze o institutie a dialogului si pacii in Europa. Europenii, condusi de SUA, au refuzat. Iar URSS a tras concluzia ca NATO nu este deloc o organizatie defensiva ci din contra, una anti-rusa si agresiva. Ceea ce a dus la crearea pactului de la Varsovia ca o masura de protectie a URSS impotriva hegemoniei si imperialismului american.
"CWIHP e-Dossier No. 27
The document below is a translation of V. M. Molotov’s proposal to the Soviet Presidium in March 1954 that the USSR should issue a diplomatic note to the Western powers stating its willingness to consider joining NATO. The background to Molotov's memorandum was the launch of the Soviet campaign for European collective security at the Berlin Conference of Foreign Ministers in February 1954. At that conference Molotov proposed the Soviet alternative to western plans for a European Defense Community (EDC) involving the participation of a rearmed West Germany—the conclusion of a pan-European collective security treaty. This proposal was linked in tum to a further set of Soviet proposals on the German question, including Germany's reunification and neutralization in the cold war.
Molotov's collective security proposal was rejected by western representatives on two grounds. Firstly, because the United States was excluded fr om the proposed treaty and relegated, together with Communist China, to observer status. Secondly, because the Soviet proposal aimed, it was said, to disrupt NATO as well as halt the formation of the EDC. Molotov responded to these criticisms by saying that the Soviet proposal could be amended and that he was open to persuasion about the value of NATO as a defensive organization."
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 14:21)
a depus rusia vreodata o cerere oficiala de aderare la nato si a fost refuzata? nu a depus niciodata. asta e primul pas pe care l-a facut orice membru nato. restul sunt povesti ca ar fi vrut dar n-a putut si ca a vorbit nu stiu cine cu nu stiu care. nu s-a depus vreodata vreo cerere de adeziune.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 16:17)
Da, a depus vreo doua intentii. Una in 1954, alta prin Federatia Rusa, dupa anii 90.
Nu sunt povesti, mai omule care nu poti intelege un text scris din arhivele Centrul Wilson din SUA..... Sunt arhive oficiale.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 16:23)
The United Kingdom and the United States reject the USSR's bid to join the North Atlantic Treaty Organisation
07 May. 1954
Asta scrie pe siteul oficial al NATO. Pricepi acum? Trebuie sa desenez?
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 22:05)
Prin anii aia sovietii spionau la greu in USA si UK sa fure secrete militare, cine ar primi un astfel de partener in propria alianta militara?
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.12.2022, 22:52)
Si britanicii si americanii spionau la greu in Rusia sa fure secretele militare ale tancurilor, lansatoarelor Katiusha, etc.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.12.2022, 07:58)
iar rusii vriau sa intre in Nato sa ii invete pe occidentali cum sa fabrice tancuri si lansatoare multiple de rachete