Doi acţionari ai companiei belgiene Bel Rom, implicată în dezvoltarea mai multor centre comerciale din România, vor să intre pe piaţa producţiei de energie eoliană şi au cumpărat 500 de hectare de teren în diferite zone din ţară pentru construcţia a trei proiecte de 150 MW.
"Proiectele de retail sunt mai greu de finanţat, iar acum există bani pentru proiecte de energie regenerabilă. Am achiziţionat 500 de hectare de teren în mai multe zone din România. Avem trei proiecte care totalizează 150 de MW", a declarat, la finalul săptămâ-nii trecute, Steven Van Den Bossche, unul dintre investitori, la lansarea oficială a centrului comercial Electroputere Parc.
Proiectele vor fi realizate împreună cu Kris Henri Remi Carton, un alt acţionar al Bel Rom. Van den Bossche nu a oferit detalii privind investiţia şi amplasamentul terenurilor.
Cei doi oameni de afaceri controlează firma K&S Development, deţinută împreună cu Magnus Lofgren, tot din Belgia, prin intermediul mai multor firme, inclusiv Bel Rom Real Estate.
Compania a deschis vineri oficial prima fază din proiectul comercial din Craiova, construit pe terenul fostei uzine Electroputere, cu o suprafaţă totală de 71.000 de metri pătraţi. Prima fază cuprinde o suprafaţă închiriabilă de 43.000 de metri pătraţi, din care 15.000 de metri pătraţi reprezintă magazinul Auchan , la care se adaugă o galerie comercială. Grupul Auchan a achiziţionat terenul pentru dezvoltarea hipermarketului, precum şi pentru magazinele Decathlon, Norauto şi Leroy Merlin, toate aparţinând grupului francez. Proiectul a fost deschis chiar dacă lucrările de construcţie nu sunt în totalitate finalizate.
"Auchan a vrut să deschidă cât mai repede posibil. Am fost forţaţi să deschidem chiar dacă am finalizat în totalitate lucrările, dar lucrurile se îmbunătăţesc pe zi ce trece", a spus Van Den Bossche, citat de Mediafax.
Etapa a doua a proiectului, reprezentând nivelul de food şi entertainment, va fi finalizată în primăvara anului viitor, când vor des-chide magazine şi grupul spaniel Inditex şi retailerul suedez H&M.
A treia fază va cuprinde magazine Decathlon, Media Galaxy şi Norauto şi va fi des-chisă la jumătatea anului viitor, în ultima fază urmând să fie deschis un cinematograf.
Investiţia totală se ridică la 100 de milioane de euro, până acum fiind investit mai mult de jumătate din sumă.
"Până acum retailerii sunt fericiţi. Auchan are 30.000 de vizitatori pe zi şi 13.000 de bonuri în weekend şi 8.000 în cursul săptămânii. Estimăm că la finalizare proiectul va genera venituri din chirii de 5-6 milioane de euro pe an", a adăugat omul de afaceri belgian.
Proiectul este închiriat în proporţie de 97%, agentul exclusiv al complexului fiind firma DTZ Echinox.
Van den Bossche a spus că Leroy Merlin va lua decizia privind data de deschidere după şase luni de la lansarea magazinului din Bucureşti.
Bel Rom Real Estate a finalizat pe piaţa locală cinci parcuri comerciale în urma unor investiţii de circa 300 de milioane de euro, la Sibiu, Târgu-Mureş, Brăila, Focşani şi Bacău, primele trei proiecte fiind vândute pentru circa 240 de milioane de euro.
Oamenii de afaceri vor să mai dezvolte un centru comercial în Bucureşti, în zona Colentina, unde va fi deschis de asemenea un magazin Auchan, care a cumpărat spaţiul de 19.000 de metri pătraţi în care va funcţiona hipermarketul.
"Trebuie să lămurim structura acţionariatului firmei care dezvoltă proiectul. Unii vor să intre, alţii să iasă din proiect. Când vom finaliza structura vom începe construcţia", a adăugat Van den Bossche. Investiţia în proiect se va ridica la circa 100 de milioane de euro.
La Craiova au mai fost anunţate alte două centre comerciale, de către Immofinanz Austria şi Sonae Sierra Portugalia, dar din cauza crizei nu au fost finalizate.