Doi investitori se bat pentru preluarea "Flanco"

IZABEA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2010

Flanco a depus, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, planul de reorganizare a companiei.

Flanco a depus, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, planul de reorganizare a companiei.

"Flanco International", unul dintre principalii jucători de retail pe piaţa locală, este în discuţii finale cu doi investitori, compania urmând să aibă un nou acţionar majoritar în luna septembrie, odată cu finalizarea planului de reorganizare judiciară şi financiară, a declarat Andrei Cioanca, directorul general al "Casei de Insolvenţă Transilvania", administratorul judiciar al retailerului.

Domnul Cioanca nu a dorit să precizeze deocamdată dacă cei doi investitori sunt locali sau străini, însă a subliniat că "suma pe care trebuie să o investească cel care va fi ales este semnificativă pentru că va trebui să susţină compania pentru creşterea vânzărilor în trimes­trul al patrulea".

La jumătatea lunii mai, Adrian Olteanu, directorul general al "Flanco", a anunţat că este în discuţii cu cinci investitori printre care un fond de investiţii şi foştii acţionari ai companiei.

"Flanco Internaţional" a depus, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, planul de reorganizare a companiei, care urmează să fie aprobat în Adunarea Generală a Creditorilor şi validat de către judecătorul sindic până la finele lunii septembrie.

Planul de reorganizare şi optimizare a costurilor a inclus reducerea la jumătate a costurilor operaţionale lunare, care, în decembrie 2009, erau de circa un milion de euro pe lună, precum şi reduceri masive de angajaţi şi micşorarea cu aproape o treime a suprafeţei de vânzare.

"Flanco a reuşit cel mai rapid plan de reorganizare efectuat la acest nivel, compania depunând planul de reoganizare la mai puţin de un an de la declanşarea procesului de insolvenţă", ne-a explicat Andrei Cioanca.

"Flanco" are datorii de circa 23 milioane euro la diverse companii, însă, ca parte a procesului de insolvenţă, creditorii vor putea recupera în total maxim 14 milioane euro, în funcţie de rezultatele financiare ale companiei în următorii trei ani. Grupul din care face parte Flanco are în total datorii de circa 62 milioane euro şi s-a ajuns la o înţelegere, în urma negocierilor dintre reprezentanţii "Flanco" şi creditori, ca să poa­tă fi recuperate în total între 17 şi 19 milioane euro.

Directorul general al "Flanco", Adrian Olteanu, a afirmat că societatea a redevenit un business viabil pe parcursul anului 2010 şi că este cu totul altă companie în prezent. Domnia sa a spus: "Măsurile drastice de restructurare implementate în ultimele şapte luni au început să genereze efecte pozitive, vânzările companiei fiind în creştere constantă de la lună la lună, cu un număr de clienţi în creştere. Susţinerea pe care o avem din partea tuturor partenerilor de afaceri este fără îndoială una pragmatică, bazată pe potenţialul nostru de dezvoltare".

Potrivit şefului "Flanco", societatea a trecut pe break-even (n.r. veniturile au depăşit cheltuielile) în luna iunie, după 7 trimestre consecutive de pierdere, în intervalul septembrie 2008 - iunie 2010.

Compania şi-a propus să atingă, anul viitor, o cotă de piaţă de 10%, urmând să înregistreze o cifră de afaceri de 110 milioane euro.

Olteanu a mai spus că societatea a depăşit, în iunie şi iulie, cota de piaţă înregistrată în urmă cu 12 luni, în ciuda unei pieţe în scădere sau a măsurilor de contracţie a consumului precum majorarea cotei TVA.

Societatea operează reţelele de retail "Flanco" şi "Flanco World" şi deţinea, la finele lunii februarie, o reţea de 71 de magazine.

"Flanco International" este unul dintre cei mai importanţi retaileri autohtoni de produse IT&C, electronice şi electrocasnice. Potrivit lui Olteanu, vânzările "Flanco" au atins 70 milioane de euro în 2009, iar rezultatele obţinute în prima parte a anului ar conduce la o cifră de afaceri de 80 milioane de euro în intervalul iulie 2010-iunie 2011.

El a adăugat că societatea îşi va extinde suprafaţa de vânzare cu 5.500 de metri pătraţi în 2011, la 37.000 de metri pătraţi, iar numărul de angajaţi va creşte cu 125, de la 500, la 625.

Cu un capital social de 3,74 milioane de lei, "Flanco International" este controlată integral de "Flamingo International" şi se află în procedură de insolvenţă din decembrie 2009, când "ING Bank România" a declanşat procedura de executare silită asupra "Flamingo International", "Flamingo Computers", "Flanco International" şi "Flamingo Distribution Center".

Decizia a venit în urma eşecului conducerii "Flamingo" de a respecta termenii înţelegerii încheiate în noiembrie 2009 privind restructurarea unei linii de credit de 17,5 milioane euro de la "ING Bank".

"Flamingo" are un capital social de 77,9 milioane lei, divizat în 779 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Cel mai mare acţionar al "Flamingo" este Dragoş Cincă, fondatorul retailerului, acesta controlând, potrivit celor mai recente raportări, 25,19% din titluri. De asemenea, "Midfair Management Services" SRL Bucureşti controlează 21,96% din acţiunile "Flamingo", iar societatea "Nova Trade", deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, are o participaţie de 14,95%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb