Doi piloţi ucraineni se află în Statele Unite, unde urmează să fie formaţi să piloteze avioane de tip F-16 - avioanele de vânătoare multirol cele mai utilizate în lume -, în Războiul rus din Ucraina, informează news.ro.
Cei doi piloţi se află în proces de evaluare pe simulatoare, într-o bază militară, în oraşul Tucson, în Arizona.
Este vorba despre o "sesiune de familiarizare", dă asigurări un cadrul de la Departamentul Apărării.
Cei doi ucraineni nu ar urma să ajungă la manşa unui F-16 real, precizează el.
Washingtonul nu preconizează să formeze alţi piloţi ucraineni, însă un oficial subliniază, la NBC News, că "nu închide uşa unor oportunităţi viitoare".
Ucraina le-a cerut în mai multe rânduri aliaţilor săi să-i livreze avioane de vânătoare, pentru a-şi coordona atacurile terestre şi aeriene, însă unele ţări se tem că aceste livrări ar putea cauza o escladare a conflictului.
Un purtător de cuvânt al Forţelor Aerinee ucrainene, Iuri Ignat, dezvăluia, la sfârşitul lui ianuarie, că formarea unor piloţi ucraineni a început deja.
"Piloţii noştri militari au fost în Statele Unite şi s-au alocat fonduri în vederea formării lor. Subiectul aviaţiei nu a ieşit niciodată de pe ordinea de zi. Tipul de avion susceptibil să ne fie furnizat şi condiţiile formării au fost deja stabilite", declara Iuri Ignat site-ului Army Inform.
Subiectul avioanelor de tip F-16 - cel mai folosit avion multirol din lume - a fost abordat în mod deschis în cadrul unei reuniuni NATO.
Olanda a anunţat că este pregătită să furnizeze Kievului avioane de vânătoare de tip F-16.
Statele Unite reafirmă, însă, că aceste formări nu sunt în niciun caz semnul unor eventuale livrări de avioane.
"Noi nu am luat decizia de a furniza (avioane de tip) F-16, şi nici aliaţii noştri", dă asigurări subsecretarul de stat al Apărării Colin Kahl.
Preşedintele Joe Biden anunţa la sfârşitul lui ianuarie - după ce a exclus în mod categoric ideea de a trimite Ucrainei avioane americane de luptă de tip F-16 - că "va vorbi" despre acest subiect cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
Germania a anunţat, la rândul său, că nu preconizează să trimită avioane de luptă Ucrainei, iar Olanda şi Polonia sunt reticente faţă de ideea oricăror trimityeri.
Preşedintele francez Emmanuel Macron nu închide uşa şi dă asigurări că "nimic nu este interzis" în acest subiect.
Regatul Unit anunţa în februarie lansarea unui program de formare pe avioane de vânătoare destinate piloţilor ucraineni.
Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat că vrea să permită Ucrainei "să dispună de o armă capabilă să-i apere interesele în viitor".