Dolarul s-a depreciat, ieri, până la nivelul minim al tuturor timpurilor în raport cu euro, investitorii pariind că avantajul dobânzilor din SUA, comparativ cu cele din Europa, se va reduce din cauza problemelor de pe piaţa imobiliară americană. Moneda SUA a avut un curs de 1,3878 unităţi/euro ieri, pe piaţa din Londra, depăşind recordul minim anterior, atins la 24 iulie: 1,3852 unităţi/euro.
La New York, dolarul a fost cotat la 1,3889 unităţi/euro, în primele ore ale zilei. Unii analişti aşteptau pentru ieri un curs de 1,39 dolari/euro.
Moneda americană a scăzut pentru a şasea zi consecutiv, acesta fiind cel mai lung declin înregistrat după luna aprilie. Specialiştii subliniază că dolarul nu va avea o dinamică bună în perioada următoare, dat fiind că Fed este singura bancă centrală importantă din lume care se pregăteşte de o reducere a dobânzilor.
"Fed ar trebui să reducă dobânzile cu 0,50%, în condiţiile în care previziunile economice s-au înrăutăţit", este de părere Masashi Kurabe, manager în cadrul "Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ" Ltd. din Tokyo. În opinia sa, dobânzile din Europa ar putea urca în momentul în care pieţele se vor stabiliza, ceea ce va fi în favoarea monedei unice (euro).
Amintim că dobânda Fed este de 5,25% în prezent, iar cea a Băncii Centrale Europene - de 4%.
Săptămâna trecută, dolarul a pierdut mai bine de 1% faţă de euro, după ce administraţia SUA a anunţat că economia americană a redus numărul locurilor de muncă în luna august. În ultimele 12 luni, bancnota verde s-a depreciat cu 9% faţă de moneda unică europeană, numai în ultimele trei luni pierzând peste 4%.
În ce priveşte evoluţia dolarului pe termen mediu, experţii sunt de părere că este posibilă o depreciere mai înceată a acestuia, dacă oficialii Fed vor anunţa, după reuniunea de săptămâna viitoare, că starea economiei nu justifică reducerea viitoare a dobânzilor.