Moneda SUA, dolarul, pare că va consemna, în decembrie, o scădere semnificativă faţă de euro, după trei luni cu avans, în condiţiile în care investitorii anticipează creşteri treptate ale dobânzii Fed (Federal Reserve, banca centrală).
Dolarul a coborât cu aproape 3% luna aceasta, pierzând teren faţă de nivelul maxim al ultimilor 12 ani, atins în 2015. Ieri, la ora 11.00, pe piaţa din New York, dolarul a scăzut cu 0,5%, la 1,0967 unităţi/euro.
Traderii estimează o probabilitate de 52% ca banca centrală americană să înăsprească politica monetară până în aprilie 2016, conform unui sondaj Bloomberg.
Totodată, indicele Dollar, care măsoară evoluţia monedei SUA faţă de şase valute majore, a coborât cu 0,3% ieri, la ora 10.54, la Intercontinental Exchange Inc., atingând 98,11 puncte. Indicele a pierdut aproape 2% luna aceasta, după un avans de 4,5% în intervalul septembrie-noiembrie. Scăderea din decembrie este cea mai mare din aprilie până acum.
Amintim că, la data de 16 decembrie, Fed a decis să majoreze dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 0,25-0,50%, considerând că situaţia economiei americane s-a îmbunătăţit semnificativ. Oficialii băncii aşteaptă ca dobânda cheie să ajungă la 1,375% la sfârşitul anului viitor, astfel că vom asista la patru majorări în 2016.
Menţionăm că Departamentul american al Comerţului a publicat, ieri, datele revizuite din care rezultă că ritmul de creştere a economiei americane a fost, în trimestrul al treilea din 2015, mai redus decât s-a estimat iniţial.
Datele oficiale arată că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada iulie - septembrie 2015, o creştere anuală de 2%, faţă de un avans de 2,1% estimat luna trecută.