Dolarul a scăzut ieri, deoarece randamentele obligaţiunilor germane au întărit moneda euro

V.G.
Internaţional / 9 noiembrie 2022

Dolarul a scăzut ieri, deoarece randamentele obligaţiunilor germane au întărit moneda euro

Dolarul a scăzut ieri, deoarece randamentele în creştere ale obligaţiunilor germane au întărit moneda euro, dar un nivel puternic al indicelui preţurilor de consum din SUA, la sfârşitul acestei săptămâni, ar putea inversa deprecierea monedei, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Piaţa a urmărit alegerile de la jumătatea mandatului, organizate ieri în SUA, al căror rezultat ar putea declanşa o eră a unei guvernări divizate la Washington, care ar putea dejuca planurile mari de cheltuieli sociale ale democraţilor.

O creştere constantă a randamentelor obligaţiunilor germane a slăbit dolarul, pe baza aşteptărilor privind înăsprirea ulterioară a politicii monetare a Băncii Centrale Europene, care a redus spread-ul cu randamentele trezoreriei, a declarat Marc Chandler, director pentru speculaţii pe piaţă la Bannockburn Global Forex.

"Am minimizat alegerile. Pentru politica monetară şi fiscală, nu cred că este o mare diferenţă. Mă concentrez astăzi pe o mişcare uriaşă a bondurilor germane pe doi ani. Nu este vorba despre Fed, ci despre mai multă agresivitate din partea BCE ", a spus el.

Randamentul obligaţiunilor germane pe doi ani a crescut la 2,196%, un câştig de 0,25 de puncte procentuale faţă de acum o săptămână.

Datele IPC urmează să fie anunţate mâine, economiştii prognozând o scădere uşoară atât a inflaţiei de bază lunară, cât şi anuală la 0,5% şi, respectiv, 6,5%.

Încetinirea inflaţiei, totuşi, ar putea să nu influenţeze înăsprirea politicii Rezervei Federale, potrivit căreia contractele futures ale fondurilor federale vor atinge un vârf de 5,117% în iunie 2023.

"Inflaţia se va modera mai mult, dar sectorul serviciilor s-ar putea să nu ne ofere o reducere suficientă a preţurilor", a declarat Ed Moya, analist senior de piaţă la OANDA.

Euro a crescut cu 0,48%, la 1,0067 dolari pe unitate, în timp ce yenul japonez s-a întărit cu 0,72% faţă de dolar, la 145,57 unităţi.

"Fed ar putea majora ratele dobânzilor cu 0,50 de puncte procentuale, atunci când factorii de decizie se vor întâlni în decembrie, cu un procent similar în februarie şi cu încă 0,25 de puncte procentuale la întâlnirea lor din martie", a spus Moya.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sant curios cine cumpara obligatiunile de stat germane pe 2 ani la 2,195 % randament si la o inflatie de 11 % .

    un calcul simplu : 2,195 % minus 11 % = minus 8,805 %  

    deci o pierdere de 8,8 % pe an !  

    probabil pretul obligatiunilor germane s-a prabusit atat de mult incit acesti short term investitori vor face bani chiar daca pierd 8,8 % pe an !  

    8,8 % pe an = 16,9 % pe 2 ani  

    deci da = poti sa accepti o pierdere de 17 % daca valoarea lor initiala a scazut 20 % = asta daca aceste obligatiuni se maturizeaza in peste 2 ani cu speranta ca inflatia va scadea  

    dar daca aceste obligatiuni expira peste un an de exemplu = atunci pierderea va fi 8,8 % si daca valoarea lor a scazut 20 % ai facut 11 % profit : 20 % -8,8 % = 11,2 %  

    asta mergind pe idea urmatoare = 

    daca o obligatiune are valorea nominala 100 de euro = la maturizare vei primi tot 100 de euro chiar daca azi o cumperi cu 80 de euro  

    totul e sa astepti pina la maturizare = adica in exemplul din articol 2 ani , dar poate fi si 30 de ani la alte obligatiuni  

    deci daca azi cineva vinde o obligatiune la 80 de euro chiar daca valoarea nominala este de 100 euro = cineva o cumpara. 

    cine pierde = cel care vinde = -20 % = cumperi cu 100 si vinzi cu 80 , plus inflatia din momentul in care au fost emise pina in momentul in care ai vandut  

    cine castiga = cel care isi ia riscul sa cumpere la 80 de euro = pentru ca la maturizare va primi 100 de euro pe ceva ce a platit 80 de euro = profit 25 % minus inflatia pe perioada dintre momentul in care a cumparat si momentul de maturizare a obligatiunii respective . 

    pare simplu  

    si evident ca nu trebuie sa cumperi in momentul in care aceste obligatiuni au fost emise ci mai bine sa astepti ca aceste obligatiuni sa scada in valoare . 

    dar nu e simplu  

    pentru ca in exemplul de mai sus am asumat ca valoare obligatiunii a scazut de la 100 la 80 de euro . 

    si in acest caz =da, poti face bani frumosi  

    dar daca a scazut doar pina la 95 de euro ?  

    de obicei o scadere de 20 % poti gasi la obligatiuni pe 10-20-30 de ani nu pe 2 ani  

    cu cit termenul de maturizare este mai lung cu atat valoare pretului obligatiunii variaza mai mult = logic , nu stii ce va in 10-20 de ani de acum  

    si daca scade pina la 95 de euro atunci mai faci profit ?  

    deci sa spunem ca aceasta obligatiune are 100 euro valoare nominala cu maturizare de 2 ani in mometul emiterii , o cumperi cu 95 de euro la o dobinda de 2,19 % si se maturizeaza peste un an si ai o inflatie de 11 % pe an. 

    deci = cumperi cu 95 si primesti 100 de euro la maturizare adica peste un an = profit 5,2 %  

    dar scazi inflatia de 11 % si adaugi dobinda de 2,19 % pe an  

    deci 5,2 % minus 11 % plus 2,19 % = minus 3,61 % deci minus deci pierdere  

    plus sint multe variabile de exemplu = inflatia = am asumat 11 % dar poate creste sau poate scade  

    daca esti un investitor din afara zonei euro atunci atunci trebuie sa schimbi capitalul tau din dolari , lei sau alte monede in euro = ce va fi cu euro peste un an ? poate creste fata de dolar si fata de leu dar scade fata de moneda chinezeasca sau invers ! 

    si atunci mai ai o variabila = currency exchange  

    plus mai e riscul de tara = adica se asuma ca germania este o tara serioasa care va plati cei 100 de euro la maturizare ( de obicei statul emite alte obligatiuni de stat deci se imprumuta din nou la dobinda zilei respective care poate fi mai mare decir 2,19 % sau mai mica ) 

    dar daca vorbim de obligatiuni de stat emise de romania ? 

    dar daca vorbim de ucraina care este in razboi sau argentina , ecuador care au o lunga istorie de default ( adica nu si-au putut plati acei 100 de euro valoare nominala = si investitorul a primit doar o parte din acei bani ? uneori chair 15 centi la dolar adica o pierdere de 85 % ! ) 

    in cazul ucrainei nimeni nu vrea sa cumpere obligatiunile lor ! am vazut chiar si dobinzi de 100 % si nu au gasit cumparatori = normal = cine stie cine va conduce ucraina in 2-3 ani , poate tot zelinsky dar oare va dori sau nu sa plateasca pentru acele obligatiuni ?  

    deci nu e asa usor precum pare si cei care cumpara isi asuma un risc  

    deci cine sint cei care cumpara obligatiuni da stat ?  

    in primul rind bancile centrale care au scopul sa tina dobinzile cit mai jos si de preferinta sub nivelul inflatiei =cu scopul de ajuta tarile sa plateasca dobinzi cit mai mici si in acelasi timp sa devalorizeze datoria totala a tarii respective  

    in al doilea rind sint fondurile de pensii si alti investitori .... 

    cine cistiga ? guvernele  

    cine pierde = fondurile de pensie care de fapt sint obligate prin lege sa le cumpere = si evident pensionarii si viitorii pensionari care au bani in aceste fonduri de pensie si care sint obligati tot prin lege sa contribue la aceste fonduri de pensie ! 

    si cine da aceste legi ? = cei care catiga din asta evident = adica guvernul evident  

    aceste obligatiuni ( indiferent ca sint de stat sau emise de corporatii ) sint analizate de 3 firme mari de rating  

    S&P , moodys si fitch = ultima este privata dar celelalte 2 sint firme publice si deci poti cumpara actiuni la ele . 

    S&P = simbol SPGI = randament de 22 % pe an in ultimii 14 ani  

    Moodys = simbol MCO = randament de 21 % pe an in ultimii 14 ani

    evident ca eu prefer aceste firme diecat sa cumpar obligatiuni  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb