Dolarul s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, atingând cursul minim al ultimelor cinci săptămâni faţă de yen, după ce Statele Unite au anunţat un declin peste aşteptări al vânzărilor retail. Evoluţia vânzărilor a alimentat temerile că economia SUA, cea mai mare din lume, are probleme.
Indicele Bloomberg Dollar Spot a coborât cu 0,5% la ora 10:53, la New York, ajungând la 1.062,56 puncte. Indicele a pierdut aproape 1,5% după data de 3 octombrie, când a atins cel mai ridicat nivel din iunie 2010.
Moneda SUA a scăzut cu aproape 1% faţă de cea niponă, la ora 10:48, pe piaţa din New York, ajungând la 106,07 yeni. Mai devreme, dolarul a coborât până la 105,62 yeni, cel mai redus curs din 8 septembrie până în prezent. Totodată, dolarul s-a depreciat cu 1% faţă de euro, la 1,2778 unităţi.
Potrivit datelor anunţate ieri de Departamentul Comerţului de la Washington, vânzările retail din SUA au scăzut cu 0,3% în septembrie, după un avans de 0,6% în august, care a reprezentat cea mai importantă creştere din ultimele patru luni. Analiştii estimau scăderea cu 0,1% a vânzărilor retail în SUA, luna trecută.
În opinia analiştilor, aceste cifre ridică semne de întrebare cu privire la aprecierea din ultima perioadă a dolarului, în special din cauza răspândirii în SUA a temerilor legate de creşterea economică viitoare.
Îngrijorările referitoare la evoluţia economiei au determinat, ieri, creşterea cotaţiei aurului, considerat investiţie sigură. Cotaţia aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,3% la ora 10:30, la Comex New York, ajungând la 1.238,40 dolari uncia.
Săptămâna trecută, preţul aurului a înregistrat cel mai important avans din iunie până în prezent, după ce Banca Centrală Americană (Federal Reserve - Fed) a indicat că încetinrea economiei mondiale ar putea amâna majorarea dobânzilor în SUA. Preţul metalului galben se află în cea mai lungă perioadă de avans din 14 august până acum.