Moneda americană a consemnat, în intervalul 12-16 februarie, cel mai mare declin săptămânal din decembrie până în prezent, în raport cu euro, pe piaţă revenind speculaţiile potrivit cărora banca centrală a SUA (Rezerva Federală - Fed) îşi va micşora dobânda de referinţă. Aceste speculaţii au la bază datele oficiale din care rezultă că au scăzut preţurile de producţie, numărul de locuinţe noi şi, cel mai important, încrederea consumatorilor.
"Observăm un şir de date care slăbesc previziunile de creştere a celei mai mari economii mondiale", consideră Michael Woolfolk, strateg principal la "Bank of New York". Toate acestea afectează dolarul, subliniază Woolfolk.
Săptămâna trecută, dolarul a pierdut 1% în raport cu euro, stabilind un curs de 1,3140 unităţi/euro. Moneda SUA s-a depreciat şi în raport cu cea niponă, pierzând 2 procente faţă de yen în perioada 12-16 februarie. Acesta a fost cel mai mare declin înregistrat de dolar în raport cu yenul după data de 12 mai 2006. În ultima zi a săptămânii trecute, dolarul a fost cotat la 119,25 yeni.
Tot săptămâna trecută a crescut cotaţia aurului. Vineri, aurul cu livrare în aprilie a fost tranzacţionat la 672,80 dolari/ uncie pe piaţa din New York, în creştere cu 1,40 sau 0,2% faţă de ziua anterioară, respectiv în urcare cu 20 de cenţi pe întreaga săptămână.