Dolarul mai primeşte un pumn

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 martie 2004

Preţul petrolului atinge cote tot mai mari din cauza protestelor din Venezuela

Moneda americană a înregistrat, vineri, cea mai mare scădere din ultimele cinci săptămîni în raport cu euro, dezamăgită fiind de raportul publicat de administraţia SUA cu privire la situaţia şomajului. Potrivit acestuia, economia americană a creat numai 21.000 de noi locuri de muncă în luna februarie, adică numai o cincime din cît preconizau specialiştii. Drept urmare, investitorii au realizat că Rezerva Federală (Fed - banca centrală a SUA) nu-şi va majora dobînda de referinţă prea curînd, întrucît această instituţie va lua o asemenea decizie numai în momentul în care redresarea economică va crea locuri de muncă într-un număr semnificativ. La ora actuală, dobînda Fed este de 1% - cel mai scăzut nivel din ultimii 45 de ani.

Dolarul a încheiat ultima zi a săptămînii trecute cu o cotaţie de 1,2366 unităţi/euro, pe piaţa din New York, pierzînd mai bine de un cent şi jumătate faţă de ziua anterioară, cînd era tranzacţionat la 1,2203 unităţi/ euro. Totuşi, în săptămîna 1-5 martie, dolarul a cîştigat un procent faţă de euro.

În concluzie, raportul privind piaţa muncii din SUA a stopat ascensiunea puternică pe care o cunoscuse dolarul în primele patru zile ale săptămînii trecute, perioadă în care a aşteptat cu optimism cifrele amintite. Analiştii estimează că, foarte curînd, dolarul va reveni la cel puţin 1,25 unităţi/euro.

Tot la finele săptămînii trecute, preţul petrolului a crescut semnificativ, depăşind 37 de dolari/baril, pe piaţa americană, în baza temerilor legate de limitarea exporturilor din Venezuela. Ţiţeiul cu termen de livrare în aprilie a încheiat săptămîna trecută cu un preţ de 37,26 dolari/baril (în creştere cu 1,7%), acesta fiind cel mai ridicat nivel de după 12 martie 2003 - dată anterioară declanşării războiului din Irak. În perioada 1-5 martie, preţul petrolului a cîştigat 3 procente, iar experţii aşteaptă, pentru perioa-da următoare, un preţ de 40 de dolari/baril. Pe piaţa din Londra, ţiţeiul a încheiat săptămîna trecută cu o cotaţie de 33,35 dolari/baril (în creştere cu 1,4%). Şi acest preţ este cel mai ridicat de după 12 martie 2003.

Precizăm că Venezuela se confruntă cu acţiuni violente de protest faţă de preşedintele Hugo Chavez. Ambasadorul venezuelean la ONU, Milos Alcalay, a demisionat recent, motivînd că Chavez nu protejează drepturile omului şi nu sprijină principiile democratice. Circa 350 de persoane au fost arestate şi cel puţin 10 ucise în demonstraţiile de săptămîna trecută. Hugo Chavez a ameninţat că, în cazul unei invazii sau blocade, va opri exporturile de petrol către SUA.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb