Dolarul s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor, în 2024

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 octombrie

Dolarul s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor, în 2024

English Version

Moneda americană, dolarul, a scăzut faţă de majoritatea valutelor importante în 2024, în condiţiile în care pieţele anticipau prima reducere de după pandemie a ratei dobânzii Rezervei Federale (Fed - banca centrală a SUA).

Dobânzile mai mici afectează atractivitatea dolarului comparativ cu alte valute, în special cu cele din economiile cu rate ale dobânzilor mai mari, potrivit unei analize Visual Capitalist, bazată pe datele PinPoint Macro Analytics.

Conform sursei citate, cea mai mare depreciere cunoscută de dolar în acest an a fost faţă de bahtul thailandez (-11,5%), după care urmează zlotul polonez (-11,4%), ringgitul malaezian (-11,3%), randul sud-african (-8,2%); lira sterlină (-8,1%), francul elveţian (-7,6%), dolarul australian (-6,6%), coroana suedeză (-6%), dolarul singaporez (-5,6%), dolarul neo-zeelandez (-4,6%). Faţă de moneda unică europeană (euro), dolarul a pierdut 4,4% anul acesta, potrivit sursei menţionate.

BOT: Creşterea bahtului thailandez afectează exportatorii şi turismul

Aprecierea semnificativă a bahtului thailandez afectează exportatorii şi cheltuielile pentru turism, conform băncii centrale a Thailandei (BOT), care adaugă că moneda ţării câştigă teren pe fondul slăbirii dolarului în faţa valutelor regionale mai puternice, precum yuanul japonez şi yenul chinezesc.

Potrivit Reuters, exporturile şi turismul sunt motoarele cheie ale celei de-a doua economii ca mărime a Asiei de Sud-Est, Thailanda.

În acest context, banca centrală a Thailandei a decis ieri, în mod surprinzător, să taie dobânda pentru prima oară în ultimii patru ani, conform bangkokpost.com. Reducerea, prima de după luna mai 2020, este de 25 de puncte de bază, la 2,25%. Dobânda anterioară, de 2,50%, a reprezentat un maxim al ultimilor zece ani, nivel stabilit în septembrie 2023.

Următoarea reuniune de politică monetară a BOT este programată în 18 decembrie.

Guvernul thailandez a făcut presiuni luni la rând asupra băncii centrale să taie costurile de împrumut pentru a susţine economia. De asemenea, au argumentat miniştrii, inflaţia este, de câteva luni, sub intervalul ţintă al băncii centrale, de 1-3%.

Preţurile de consum din Thailanda au crescut cu 0,35% în august 2024, faţă de aceeaşi lună din 2023, ducând media pe opt luni la 0,15%, cifră ce reflectă o contracţie în primul trimestru.

Preşedintele Camerei de Comerţ din Thailanda, Sanan Angubolkul, declara, la data de 9 octombrie, că dobânzile mici pentru împrumuturi ar ajuta companiile să facă faţă cheltuielilor mari şi bahtului puternic.

Moneda locală a crescut cu 14% în trimestrul al treilea, ceea ce a făcut ca exporturile ţării să fie mai scumpe în comparaţie cu cele ale concurenţilor.

Banca centrală a Thailandei şi-a modificat în sens pozitiv prognoza de creştere economică pentru 2024, la 2,7% de la 2,6% anterior, dar şi-a redus previziunile pentru 2025 la 2,9%, de la 3%. Banca Mondială a estimat că economia Thailandei va creşte cu 2,4% anul acesta şi cu 3% anul viitor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci s-a “depreciat” dolarul fata de rubla mujica pana a ajuns rubla un cent:-)…Tare…”ca piatra”:-)

    1. O fi tare ca piatra...dar DOAR mintea ta:)))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb