Dolarul s-a depreciat, în ultima zi a săptămânii trecute, până la nivelul minim al ultimelor două luni în raport cu euro, ca urmare a cifrelor sub aşteptări publicate de autorităţile de la Washington în privinţa evoluţiei pieţei muncii din SUA. Întrucât datele anunţate au dezamăgit piaţa, specialiştii s-au gândit că Rezerva Federală (Fed, banca centrală a SUA) nu îşi va majora dobânda de referinţă în şedinţa din această săptămâ-nă.
Dolarul a fost cotat la 1,2909 unităţi/euro în cursul zilei de vineri, pe piaţa din New York, acesta fiind cel mai scăzut nivel atins după data de 6 iunie. Ulterior, dolarul a ajuns la 1,2877 unităţi/euro, comparativ cu 1,2803 unităţi/euro în ziua anterioară.
Angajatorii din Statele Unite ale Americii au creat, în luna iulie, mai puţine locuri de muncă decât aşteptau analiştii, iar rata şomajului a cres-cut, potrivit cifrelor publicate de Departamentul Muncii în ultima zi a săptămânii trecute. Economia SUA a creat doar 113.000 de posturi noi în iulie, faţă de 124.000 în iunie. Rata şomajului a crescut la 4,8% luna trecută, de la 4,6% în iunie. Economiştii anticipau 144.000 de locuri noi de muncă luna trecută, la o rată a şomajului neschimbată - de 4,6%.
"Aceste rezultate arată că Fed < va face o pauză > în reuniunea din 8 august", spune Paul Kasriel, director al departamentului de cercetare economică din cadrul "Northern Trust Securities" din Chicago, fost economist la Fed. Acesta adaugă: "Am avut patru luni la rând o creştere sub aşteptări a numărului angajărilor, ceea ce indică în mod clar încetinirea expansiunii economice".
Menţionăm că un sondaj realizat vineri de agenţia Bloomberg arată că numai 16% dintre traderi aşteaptă majorarea cu 0,25%, la 5,50%, a dobânzii Fed în această săptămână, faţă de 31% într-o analiză efectuată la data de 31 iulie, respectiv 85% într-un chestionar efectuat în 26 iunie. Trebuie amintit că, la data de 3 august, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a majorat dobânda de referinţă cu 0,25%, la 3%.