Dolarul a revenit, ieri, pe curs descendent, înregistrând cea mai puternică depreciere din ultimele două săptămâni în raport cu euro. La baza declinului au stat speculaţiile potrivit cărora banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) îşi va reduce dobânda cu 0,50% luna viitoare, ca să redreseze economia americană, cea mai mare din lume. La data de 18 martie, Fed a redus dobânda pentru creditele overnight cu 0,75%, la 2,25%.
La ora 10:29 a.m., pe piaţa din New York, cursul dolarului era de 1,5582 unităţi/euro, faţă de 1,5423 unităţi/euro, în ziua precedentă.
Analiştii arată că slăbirea economiei SUA continuă să facă presiuni asupra dinamicii dolarului, iar Fed va recurge la o micşorare a dobânzii, în aprilie, după care este posibil să se oprească şi să aştepte efectele politicii sale.
Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos, este de părere că aprecierea euro este "excesivă", astfel că instituţia pe care o reprezintă monitorizează cu atenţie pieţele valutare.
"Mişcările recente ale cursului de schimb valutar au fost excesive, ele reprezentând un motiv de îngrijorare", a menţionat Papademos.
Astăzi, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, urmează să facă o declaraţie în faţa comisiei economice şi monetare din Parlamentul European. La data de 6 martie, Trichet menţiona că prioritatea numărul unu a BCE este urmărirea inflaţiei. BCE îşi menţine dobânda de referinţă la 4% - nivelul maxim al ultimilor şase ani.