Dolarul se menţine pe poziţie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2004

Deşi este posibil ca moneda americană să mai urce în aceste zile, ea se va deprecia pînă la 1,33 unităţi/euro spre finele trimestrului actual, spun analiştii

Moneda SUA a crescut ieri, pentru a doua zi consecutiv, în baza speculaţiilor potrivit cărora preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet şi-ar putea exprima îngrijorarea faţă de aprecierea puternică pe care a cunoscut-o euro în 2003. Chiar dacă unii oficiali europeni au dat semne de îngrijorare în acest sens, preşedintele BCE a evitat să facă vreun comentariu după a doua jumătate a lunii decembrie. Trichet se află sub presiunile asociaţiilor industriale din Germania şi a politicienilor, care se tem de efectele aprecierii considerabile a monedei unice asupra redresării economiei regiunii euro.

În prima parte a zilei, dolarul era cotat la 1,2574 unităţi/ euro, pe piaţa din Londra, compartiv cu cotaţia de 1,2631 unităţi/euro, cu cît a încheiat ziua anterioară pe piaţa americană. Totuşi, la amiază, dolarul mai pierduse ceva teren, ajungînd la 1,2624 unităţi/ euro. Moneda SUA atinsese, marţi, minimul istoric în raport cu euro, respectiv 1,2812 unităţi/euro. În 2003, dolarul a pierdut peste 20% comparativ cu moneda europeană.

Analiştii sînt de părere că, deşi este posibil ca dolarul să mai crească în aceste zile, el se va deprecia pînă la 1,33 unităţi/euro spre finele trimes-trului actual.

Menţionăm că reacţia lui Trichet era aşteptată în cea de-a doua parte a zilei de ieri, după reuniunea consiliului conducerii BCE, consiliu care, în şedinţa de ieri, şi-a lăsat neschimbată dobînda de referinţă, la 2%. Unii experţi, printre care şi laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a criticat această măsură, apreciind că BCE ar trebui să-şi diminueze dobînda pentru a opri aprecierea euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb