• Deşi este posibil ca moneda americană să mai urce în aceste zile, ea se va deprecia pînă la 1,33 unităţi/euro spre finele trimestrului actual, spun analiştii
Moneda SUA a crescut ieri, pentru a doua zi consecutiv, în baza speculaţiilor potrivit cărora preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet şi-ar putea exprima îngrijorarea faţă de aprecierea puternică pe care a cunoscut-o euro în 2003. Chiar dacă unii oficiali europeni au dat semne de îngrijorare în acest sens, preşedintele BCE a evitat să facă vreun comentariu după a doua jumătate a lunii decembrie. Trichet se află sub presiunile asociaţiilor industriale din Germania şi a politicienilor, care se tem de efectele aprecierii considerabile a monedei unice asupra redresării economiei regiunii euro.
În prima parte a zilei, dolarul era cotat la 1,2574 unităţi/ euro, pe piaţa din Londra, compartiv cu cotaţia de 1,2631 unităţi/euro, cu cît a încheiat ziua anterioară pe piaţa americană. Totuşi, la amiază, dolarul mai pierduse ceva teren, ajungînd la 1,2624 unităţi/ euro. Moneda SUA atinsese, marţi, minimul istoric în raport cu euro, respectiv 1,2812 unităţi/euro. În 2003, dolarul a pierdut peste 20% comparativ cu moneda europeană.
Analiştii sînt de părere că, deşi este posibil ca dolarul să mai crească în aceste zile, el se va deprecia pînă la 1,33 unităţi/euro spre finele trimes-trului actual.
Menţionăm că reacţia lui Trichet era aşteptată în cea de-a doua parte a zilei de ieri, după reuniunea consiliului conducerii BCE, consiliu care, în şedinţa de ieri, şi-a lăsat neschimbată dobînda de referinţă, la 2%. Unii experţi, printre care şi laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a criticat această măsură, apreciind că BCE ar trebui să-şi diminueze dobînda pentru a opri aprecierea euro.