"Domeniile Tohani" se extind în China

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 25 februarie 2011

"Domeniile Tohani" se extind în China
  • document ataşat FRĂŢIA VINULUI
    apasă aici pentru a descărca.

    Vinul produs în cramele de la Tohani a ajuns, de curând, şi în China, primele livrări fiind făcute în urmă cu circa trei săptămâni, ne-a spus Ion Marin, directorul de producţie al companiei "Domeniile Tohani". Potrivit domniei sale, societatea a încheiat un contract cu o fimă chineză, în baza căruia, pe lângă faptul că va distribui vinuri produse în România, va şi planta o suprafaţă însemnată cu vie, pentru a produce vin în zona Harbin, din China. "Pentru China am început livrarea de acum trei săptămâni, când am început să livrăm primele containere şi sperăm să plantăm circa 600 de hectare de vie şi să facem şi un combinat acolo. Săptămâna trecută am încărcat 11 containere de vin pentru China. Acum avem acolo sediul şi logistica necesară livrării de vin", ne-a precizat reprezentantul societăţii.

    Pe teritoriul Chinei, producătorii de la Tohani intenţionează să facă atât vinuri din gama low, cât şi licori pentru clasele medie şi peste medie. "Acolo este o problemă, pentru că temperaturile sunt destul de scăzute şi se pare că va trebui să avem o cultură protejată", ne-a precizat Ion Marin, adăugând: "Încercăm să intrăm cu vinurile roşii, pentru că se pare că au mare valoare, dar vor fi şi câteva soiuri de vin alb".

    Potrivit domniei sale, o altă companie cu care "Domeniile Tohani" a încheiat un contract de colaborare se află în Polonia: "În Polonia avem o societate mixtă, prin care vom vinde vinurile româneşti în supermarketurile de acolo. Avem un sector de marketing care se ocupă puternic de promovare în afară".

    Din totalul producţiei de la Tohani, aproximativ 25-30% merge către Suedia, Germania, Spania, Italia, America şi, mai nou, Finlanda.

    Anul trecut a fost unul mai dificil pentru companie, întrucât temperaturile scăuzte din 2010 au influenţat recolta de la Tohani, înregistrându-se pierderi cantitative de circa 10-20%, potrivit lui Ion Marin, care a adăugat că producţia a fost foarte bună din punct de vedere calitativ. Domnia sa ne-a mai menţionat că dificultăţile au venit şi în urma derulării procesului de reconversie: "Înlocuim via bătrână cu vie tânără şi, din cele 500 de hectare de viţă pe care le avem, 250 de hectare sunt în primii ani de producţie şi dau o cantitate de struguri foarte mică". Restul suprafeţei cu vie va fi replantată în acest an şi, respectiv, în 2012 (câte 125 de hectare în fiecare an), astfel încât până în 2013 să fie înlocuită toate via veche cu viţă nouă. Programul de reconversie costă circa 6 milioane de euro, după cum ne-a spus reprezentantul "Domeniile Tohani", care ne-a precizat că, în proporţie de 75%-80%, finanţarea va fi susţinută din fonduri europene.

    Tot din fonduri europene a fost realizat, în 2004, şi unul dintre cele două combinate în care sunt produse vinurile de Tohani, care funcţionează după cele mai moderne standarde. Investiţia s-a ridicat la două milioane de euro, fiind realizată prin programul Sapard.

    Un al doilea combinat este cel care funcţionează încă din anul 1960, când a fost înfiinţată societatea. Şi pentru acesta există un proiect de modernizare, după cum ne-a spus domnul Marin: "Vrem să înlocuim tot ce înseamnă capacitate de modernizare şi să realizăm o linie nouă de îmbuteliere. Costurile vor fi de circa cinci milioane de euro. Vrem să facem şi o linie de bag-in-box-uri, pentru că noi avem circa 60 de magazine proprii şi livrarea o facem în bag-in-box-uri de 20 de litri. Cea pe care o avem acum este destul de veche şi nu este complet automatizată, productivitatea fiind de 10.000 de litri în opt ore. Cea nouă am dori să fie de circa 6.000 de litri pe oră. Sperăm ca luna viitoare să participăm la ultima sesiune de atragere de fonduri, pentru că avem firme care lucrează la proiectul care se află în curs de finalizare".

    Deşi "Domeniile Tohani" deţine opt camere pentru turişti, reprezentanţii companiei intenţionează să construiască un hotel de trei stele şi să refacă partea veche din construcţii, viile fiind situate pe vechile domenii regale ale Prinţului Nicolae. "Intenţionăm să refacem această parte, să facem două săli de restaurant, la parter, iar la etaj două apartamente şi vreo şase camere. Avem deja studiul de fezabilitate, este vorba de circa 4 milioane de euro. Dorim să atragem fonduri şi în acest caz", ne-a declarat directorul de producţie al societăţii.

    Toate cele 500 de hectare de vie ale companiei se află în jurul combinatului. Reprezentantul societăţii ne-a precizat că la "Domeniile Tohani" se face şi agroturism: "Avem o relaţie cu o firmă de turism din Ploieşti, care preia clienţii de la aeroport, îi aduce la noi, unde degustă vinurile, asistă la prezentarea lor şi pot lua şi masa".

    Producţia de la Tohani se împarte în vin roşu şi vin alb, în proporţii relativ egale. "Domeniile Tohani" produce circa 8-10 tone de struguri la hectar, ceea ce înseamnă 3.500 de hectolitri de vin pe an. Domnul Marin ne-a spus că linia de producţie ajunge şi la 5.000-6.000 de litri pe oră.

    În crama de la Tohani se produc trei game de vinuri - gama de vinuri premium - "Princiar" - care cuprinde opt sortimente, gama de mijloc - "Domeniile Viticole Tohani" - care, de asemenea, are 8 sortimente de vin (albe - "Sauvignon Blanc", "Riesling Italian", "Busuioacă de Bohotin" demisec şi roşii - "Merlot", "Pinot Noir", "Cabernet", "Fetească Neagră" şi "Tămâioasă Românescă" dulce) şi cea pentru categoria low cost, unde se regăseşte "Sânge de Taur" şi vinul îmbuteliat în sticle de 1,5 litri.

    Cel mai scump vin de Tohani este "Grand Reserve", care porneşte de la 30 de lei, fără TVA, în timp ce preţul cel mai mic pentru un vin produs în aceste crame este de 18 lei, fără TVA.

    Cifra de afaceri, în 2010, a fost de circa 5 milioane de euro, ne-a spus reprezentantul companiei, mai mică faţă de cea înregistrată în 2009 şi 2008.

    Domeniile Tohani sunt amplasate pe locul celebrelor vii ale moşiei Principelui Nicolae al României. Microclimatul mediteranean, care face posibilă creşterea smochinului şi a migdalului, oferă viţei de vie condiţii de dezvoltare speciale. Astfel, strugurii se bucură de soare 14 zile în plus pe an faţă de alte zone ale ţării, potrivit reprezentanţilor companiei, care au precizat că soiurile plantate aici sunt şi foarte aromate, datorită faptului că pomii înfloresc foarte devreme la Tohani. Ajungând mai din timp la maturitate, boabele de struguri au la dispoziţie mai mult timp pentru acumulări calitative, mai ales că, în această zonă, strugurii nu se culeg decât toamna târziu, când pământul gras şi generozitatea soarelui le conferă dulceaţa şi aroma depline. Renunţând la cantitate în favoarea calităţii, strugurii sunt culeşi în luna noiembrie, când ajung la supramaturare.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    15 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9765
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
    Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    gustulitaliei.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb