DOMINIQUE STRAUSS-KAHN, FMI: "Economia mondială este extrem de vulnerabilă"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 noiembrie 2009

Dominique Strauss-Kahn:"Este dificl să afirmăm că s-a terminat criza. Şomajul este, încă, la cote istorice şi continuă să crească".

Dominique Strauss-Kahn:"Este dificl să afirmăm că s-a terminat criza. Şomajul este, încă, la cote istorice şi continuă să crească".

Economia globală este, în continuare, extrem de vulnerabilă, deşi ceea ce a fost mai rău a trecut, afirmă Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Într-un discurs susţinut la Londra, în faţa Confederaţiei Industriaşilor Britanici, oficialul FMI a afirmat: "Furtuna a trecut. Putem spune că redresarea a început, însă oricine înţelege că aceasta este foarte fragilă şi, încă, dependentă de sprijinul autorităţilor. Condiţiile financiare s-au îmbunătăţit, dar sunt departe de normal. Situaţia economică este mult mai bună, dar, încă, extrem de vulnerabilă".

Dominique Strauss-Kahn consideră că, în timpul crizei, politicienii lumii au fost uniţi, dar acum durabilitatea ieşirii din criză depinde de continuarea colaborării şi de felul în care sunt rezolvate marile provocări, care pot genera o nouă criză, dacă nu sunt rezolvate corect.

În opinia reprezentantului FMI, cea mai importantă provocare priveşte momentul eliminării pachetelor de sprijin. "Retrageţi sprijinul prea repede şi veţi omorî relansarea economică", spune Dominique Strauss-Kahn, adăugând: "Retrageţi-l prea târziu şi veţi arunca seminţele unei noi crize". Astfel, întrucât ritmul revenirii economice diferă de la o ţară la alta, strategiile de retragere a pachetelor de sprijin trebuie să difere.

O a doua provocare este reglarea corectă a fluxurilor de capital către pieţele emergente. Dominique Strauss-Kahn a declarat: "Pe de o parte, vrem ca fluxurile de capital să se îndrepte către pieţele emergente, pentru ca acestea să-şi modifice modelul de creştere către cererea internă. Pe de altă parte, aceste fluxuri de capital pot fi destabilizatoare".

O altă provocare evidenţiată de oficialul FMI o reprezintă schimbarea modelului de creştere. Fostul model se baza pe finanţarea consumului prin credite ieftine şi uşor de obţinut, ceea ce sporea importurile din ţări care se bazau substanţial pe exporturi în creşterea PIB-ului. Ţările care au excedente ale balanţei comerciale externe ar trebui să fie primele care să stimuleze acum cererea internă.

Cea de-a patra provocare constă în necesitatea de reglementare a sectorului financiar, dat fiind că apetitul pentru risc revine odată cu ieşirea din criză. În aceste condiţii, oficialul FMI recomandă creşterea fondurilor tampon de lichiditate, în vederea ţinerii sub control a riscurilor excesive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb