Donald Trump ar putea primi, ca fost preşedinte, pensie şi beneficii de peste 1 milion de dolari pe an

J.P.
Internaţional / 21 ianuarie 2021

Donald Trump ar putea primi, ca fost preşedinte, pensie şi beneficii de peste 1 milion de dolari pe an

Începând de astăzi, Donald Trump are dreptul la o pensie anuală de 221.400 de dolari şi beneficii care pot ajunge la un milion de dolari pe an, relatează CNN, citat de Digi24.

Este posibil - dar nu sigur - să piardă aceste drepturi dacă va fi condamnat în procesul de impeachment.

Legea nu acordă pensie preşedinţilor al căror mandat se încheie prin demitere în urma procesului de impeachment. Deşi procesul este în desfăşurare în Senat, o condamnare nu poate duce la înlăturarea sa din funcţie, deoarece mandatul său s-a încheiat înainte de proces.

Probabil că ar fi nevoie de un al doilea vot pentru ca Trump să-şi piardă dreptul la pensie şi beneficii, spune Michael Gerhardt, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Nord.

Dar alţi experţi se întreabă dacă chiar şi un al doilea vot ar putea să-l facă neeligibil pentru pensie şi celelalte avantaje.

"Pare destul de îndoielnic", a spune Demian Brady, director de cercetare al Fundaţiei Naţionale a Contribuabililor, un ONG de supraveghere a cheltuielilor guvernamentale.

Celelalte beneficii pe care le va primi Trump, pe lângă pensie, pot fi substanţiale - indemnizaţiile de călătorie, spaţiul penru birou şi salariul personalului pot depăşi 1 milion de dolari anual pentru un fost preşedinte. Conform analizei realizate de Fundaţia Naţională a Contribuabililor, începând cu anul 2000, au fost acordate în total 56 de milioane de dolari sub formă de beneficii celor patru foşti preşedinţi în viaţă.

Brady a spus că unul dintre cele mai costisitoare avantaje pentru foşti preşedinţi este închirierea unui spaţiu de birouri, care nu are limite de cheltuieli. Foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au avut fiecare costuri de peste 500.000 de dolari cu chiria anul trecut, a spus Brady. Chiria lui Jimmy Carter costa doari 118.000 de dolari pe an.

Iar Trump ar putea fi compensat pentru chiria birourilor de pe propria sa proprietate, spune Brady.

Un beneficiu la care Trump nu are dreptul, dar pe care îl primesc alţi foşti preşedinţi este asigurarea de sănătate. Un preşedinte trebuie să aibă cel puţin 5 ani de mandat pentru a obţine acest avantaj, deci nici Trump, nici Carter nu se califică.

Totuşi, s-ar putea ca pensia să nu conteze atât de mult pentru Trump, care, potrivit Casei Albe, şi-a donat salariul prezidenţial anual de 400.000 de dolari diferitelor departamente guvernamentale în timp ce era în funcţie.

Legea care stabileşte pensiile prezidenţiale a fost adoptată în 1958, când Harry Truman, pe atunci unul dintre cei doi foşti preşedinţi în viaţă, se confrunta cu probleme financiare. Dar în ultimii ani au existat apeluri pentru a anula sau a reduce pensia şi beneficiile pentru foştii preşedinţi, mai ales că majoritatea au un potenţial semnificativ de câştig din cărţile pe care le scriu şi conferinţele pe care le susţin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb