Donald Trump l-a atacat frontal pe Emmanuel Macron marţi, înaintea summitului care marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO, şi a dat un ton ofensiv unei întâlniri organizate într-un context tensionat între aliaţi, relatează AFP.
Aceste comemorări se anunţau puţin festive, din cauza disensiunilor cu privire la Siria sau la finanţarea organizaţiei, iar Macron a aruncat gaz pe foc apreciind că Alianţa, înfiinţată în 1949, se află "în moarte cerebrală".
Înainte de întâlnirea oficială în format complet - marţi seara la Buckingham Palace şi miercuri într-un golf de lux de la periferia Londrei - preşedintele american a atacat acest diagnostic, pe care l-a catalogat drept "foarte insultător".
Este o judecată "foarte, foarte rea la adresa celor 28 de ţări", a apreciat el într-o conferinţă de presă cu secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg. NATO are 29 de state membre.
Donald Trump s-a declarat "foarte surprins" de declaraţiile lui Emmanuel Macron, cu care se întâlneşte marţi, şi le consideră "foarte periculoase" pentru Franţa.
"Nimeni nu are nevoie de NATO mai mult decât Franţa", a spus el.
El a criticat puternic voinţa Franţei de a taxa gigaţii tehnologici americani. Administraţia Trump a ameninţat deja să impună taxe vamale de până la 100% unor produse franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari, între care brânza roquefort, iaurturi şi vin spumant.
Miliardarul republican, care îşi îndeamnă aliaţii, de când a fost ales, să-şi crească bugetele militare pentru a împărţi mai mult povara, a lansat un nou atac împotriva "rău platnicilor" NATO, mai ales Germania.
Donald Trump vrea să menţină presiunea asupra aliaţilor, pentru a-i face să-şi respecte angajamentul pe care şi l-au asumat în 2014, tot în Marea Britanie, de a aloca 2% din PIB bugetelor militare în 2024. Franţa urmează să atingă 2% în 2015, însă Germania, cu 1,42% în 2020, ar urma să-şi respecte angajamentul abia la începutul deceniului 2030.
Trump s-a felicitat de faptul că a "obţinut 130 de miliarde de dolari", referindu-se la suma pe care Canada şi membrii europeni ai NATO o vor adăuga la bugetele Apărării în decurs de patru ani, dar s-a declarat nesatisfăcut.
Vizita preşedintelui american la Londra este scrutată îndeaproape în Regatul Unit, într-un context politic exploziv, cu nouă zile înaintea alegerilor egislative.
Boris Johnson speră să obţină o majoritate suficientă cu care să implementeze Brexitul, în favoarea căruia au votat aproape 52% dintre britanici ce s-au prezentat la urne în referendumul din 2016.
Miliardarul republican vrea să se întâlnească cu premierul britanic în exerciţiu, pe care l-a lăudat drept un om "foarte competent", dar a dat asigurări că nu vrea "să se amestece în alegeri". El şi-a reiterat însă susţinerea Brexitului, al cărui campion este Johnson.