Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au deschis un dosar penal in rem (cu privire la faptă) privind modalitatea de achiziţionare a Spitalului Mobil de la Leţcani, conform declaraţiei făcută, ieri, de Dragoş Bordianu, prim-procurorul parchetului respectiv, preluată de Agerpres.
"Este un dosar penal. Este în faza incipientă. Suntem la stadiul în care solicităm înscrisuri pentru a putea determina aspecte ce ţin de competenţă, de încadrare. Este o urmărire penală începută in rem cu privire la o faptă sesizată din oficiu, în baza articolelor apărute în presă. Este o sesizare din oficiu făcută de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi. Dosarul are ca obiect modalitatea de achiziţionare a spitalului modular. Având în vedere că e în fază incipientă în momentul ăsta doar s-au solicitat înscrisuri care ar putea conduce la stabilirea unei situaţii de fapt", a declarat presei prim-procurorul Dragoş Bordianu.
Acesta a adăugat că au fost cerute documente de la Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Euronest privind contractul de achiziţie pentru construirea spitalului modular. Preşedintele acesteia este fostul şef al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa. El deschide lista candidaţilor PSD la Senat în Iaşi la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Firma câştigătoare, în urma licitaţiei, implicată în construirea spitalului a fost SDI Global LLC din Turcia, iar investiţia s-a ridicat la 13,2 milioane euro.
Spitalul mobil de la Leţcani a fost achiziţionat la începutul stării de urgenţă de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST, cu fonduri alocate de consiliile judeţene din Iaşi şi Neamţ. Pentru achiziţia acestui spital Consiliul Judeţean Iaşi a alocat peste 10 milioane de euro şi Consiliul Judeţean Neamţ - 3,2 milioane de euro.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, anunţa pe 21 aprilie, că a fost finalizată procedura de achiziţie a spitalului mobil modular. Cele peste 100 de containere care formează spitalul mobil ar fi trebuit să ajungă la Leţcani şi să fie montate şi predate pentru funcţionare în termen de 30 de zile.
Pe 18 mai, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a anunţat că spitalul mobil va ajunge cu întârziere, deşi toate containerele care formează unitatea medicală sunt gata pentru livrare. Motivul invocat a fost cel al restricţiilor impuse de guvernul din Turcia din cauza pandemiei. Invocând forţa majoră, societatea contractantă solicitat o extindere a termenelor de livrare, montare şi instalare a spitalului mobil modular.
Pe 7 septembrie, spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" din Iaşi.
Pe 22 septembrie, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa declara că, deşi a primit avizul Direcţiei de Sănătate Publică, spitalul modular de la Leţcani nu poate fi utilizat ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi din cauza piedicilor puse de liberali, fără a menţiona că este necesară obţinerea altor avize pentru a primi pacienţi, două dintre acestea fiind de la ISU şi Mediu.
Pe 8 noiembrie, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe declara că că DSP a constatat opt deficienţe la Spitalul Mobil de la Leţcani.
Spitalul mobil a fost amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.
Unitatea medicală are 256 de paturi, din care 103 la terapie intensivă şi trei pentru blocul operator. În perioada pandemiei de coronavirus, pentru a corespunde normelor sanitare internaţionale, spitalul va funcţiona cu 48 de paturi pentru terapie intensivă şi 70 de paturi pentru cazurile medii. Spitalul mobil de la Iaşi este singurul spital ROL 3 din România şi sud-estul Europei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2020, 00:23)
Bravo natiune ,noi nu avem spitale iar ei fac dosare politice,iohanis este un jeg ordinar, el tataru si orban sunt vinovati de tote tragediile de la sanatate ,nu au murit oameni numai la Piatra Neamt ,au murit oamenii cu zile ca nu au avut unde sa se trateze ca au inchis spitalele
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.11.2020, 19:51)
SOV, lipiti-as literele de frunte, manglitorule
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2020, 07:59)
Orban a fost ministru în toate guvernele de după revoluție. A fost tot timpul bugetar. El nu e vinovat de nimic în opinia lui iohanis. Orban e fata mare în politica și în guvern. Noi suntem prosti