DOSARUL CERTIFICATELOR DE REVOLUŢIONAR FALSE Fostul secretar de stat, Adrian Sanda, arestat preventiv

Andrei Stan
Anticorupţie / 18 noiembrie 2016

Adrian Sanda (Sursa foto: captură Youtube)

Adrian Sanda (Sursa foto: captură Youtube)

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, a fost arestat preventiv, în dosarul certificatelor de revoluţionar false, informează Digi 24.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi contestată în 48 de ore la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Anchetatorii au informaţii că cel puţin 3000 de cetăţeni români au primit ilegal indemnizaţii de revoluţionari, fără să iasă măcar o clipă în stradă în timpul Revolutiei din decembrie '89.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat, ieri, Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a şapte persoane în dosarul certificatelor de revoluţionar false.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, trimis Redacţiei, cele şapte persoane sunt: fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase (secretar general al SSPR), Cristina Valentina Cechi (şefa Departamentului pentru revoluţionari), Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate în cadrul SSPR), Ionel Iosef (preşedintele unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti), Andreea Dragomir (angajat al CPRD) şi Gheorghe Neagu.

Anchetatorii susţin că membrii din conducerea Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD) şi Secretariatului de stat pentru revoluţionari (SSPR) au acordat în mod ilegal certificate de revoluţionar unor persoane din oraşele Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane.

Fostul secretar de stat Adrian Sanda este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar ceilalţi inculpaţi de abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În aceeaşi cauză, sunt cercetaţi sub control judiciar Ciprian Albert Arnăuşi, Ştefan Păduraru, Cristian Adam, George Avram şi Ioan Blaga.

Potrivit procurorilor de la Parchetul General, Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată prin OUG nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluţionari - cea de "Luptător cu rol determinant", atribuit celor care, în perioada 14 - 22 decembrie 1989, au avut un rol important în declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga lui Nicolae Ceauşescu.

Anchetatorii mai spun că acest aspect a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant" la Revoluţie şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de "Luptător cu rol determinant în Revoluţie" să fi desfăşurat acţiuni revoluţionare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluţiei, mai multe asociaţii de revoluţionari din ţară au depus la nivelul SSPR cereri şi documentaţie aferentă, în vederea includerii şi altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, altele decât cele prevăzute la art.1 indice 2 din HG 1.412/2004, aşa cum a fost modificată de HG nr.99/2015, după cum urmează: Deva, Buzău, Herculane, Târgovişte, Brăila.

"În urma evaluării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus şi alte localităţi în categoria celor cu rol determinant la Revoluţia din Decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din Adrian Sanda (secretar de stat, preşedinte al Comisiei), Doina Tănase (secretarul general al SSPR), Cristina Valentina Cechi (şefa Departamentului pentru revoluţionari), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii", se arată în comunicat.

Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea oraşelor Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, deşi aceste localităţi nu îndeplinesc condiţiile necesare, au fost încălcate prevederile legale în vigoare.

Pe cale de consecinţă, procurorii susţin că 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb