DOSARUL CET GOVORA Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova a ajuns la Senat

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 20 noiembrie 2015

Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova a ajuns la Senat

Noul raport de forţe din Parlament face improbabilă salvarea lui Şova şi de această dată

Senatorul Dan Şova, prieten personal al fostului premier Ponta, percepea, potrivit procurorilor, taxă de protecţie sub formă de onorarii avocaţiale pentru servicii fictive sau supraevaluate, folosind ca "bidon" unele firme de avocatură care se mândreau cu faptul că reprezintă companii ale statului.

Actualizare 18:07 Directorul CET Govora, sub control judiciar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins astăzi cererea DNA de arestare preventivă a directorului general al CET Govora, Mihai Bălan, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:47

Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD, Dan Şova, a fost transmisă astăzi Senatului, transmit surse din presă.

Solicitarea va intra în parcurs legislativ, Biroul permanent al Senatului urmând să o analizeze în şedinţa de luni şi să o transmită Comisiei juridice pentru formularea unui raport.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:40 Alina Gorghiu: "Ar fi mai civilizat dacă PSD i-ar cere lui Şova să facă un pas în afara Senatului"

Senatorii liberali vor vota pentru încuviinţarea cererii DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă în cazul lui Dan Şova, a declarat astăzi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, potrivit unor surse din presă.

În opinia liderului liberal, ar fi mult mai civilizat, în acest caz, dacă PSD i-ar solicita lui Şova să demisioneze din Senat.

"Poziţia PNL rămâne neschimbată, nu am să fac deloc vorbire despre nume, nu mă interesează că îl cheamă Şova, Ponta sau că are alt nume respectivul parlamentar, însă nu am cum să vă ascund îngrijorarea care este una legitimă pentru că opoziţia PSD la tot ce înseamnă solicitare din partea justiţiei a fost una tenace în ultimii ani, una cât se poate de încăpăţânată. Poziţia PNL o ştiţi, e asumată printr-o decizie politică a Biroului Politic Naţional de multă vreme, senatorii vor respecta această decizie. Mult mai civilizat ar fi, în acest context, un semn că ar înţelege în sfârşit după atâţia ani de sabotaj la adresa justiţiei, dacă PSD i-ar cere domnului Şova să facă un pas în afara Senatului", a afirmat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

Aceasta a menţionat că imaginea Senatului, a Parlamentului este una extrem de proastă în acest moment, iar ''partidele politice sunt percepute cât se poate de rău de opinia publică''.

"Dacă tot ne asumăm o reformă internă, o recredibilizare a clasei politice şi a instituţiilor democratice din România, cred că ar trebui să înceapă PSD să înţeleagă că diferenţa asta între discursul public şi ce se întâmplă la vot trebuie să nu mai existe. Toată lumea crede în prezumţia de nevinovăţie, dar această prezumţie există şi dacă laşi un judecător să se pronunţe pe o anumită cerere. PSD ne pune pe toţi într-o situaţie ingrată dacă votul va fi altfel decât cel în direcţia în care un complet are permisiunea să se pronunţe pe o solicitare sau alta", a mai declarat astăzi copreşedintele PNL.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:27 MJ a trimis la Parlament cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova

Ministerul Justiţiei a transmis Parlamentului cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, acuzat într-un nou dosar de trafic de influenţă, au comunicat vineri oficiali ai MJ.

Anterior, procurorul general Tiberiu Niţu a trimis ministrului Justiţiei cererea DNA însoţită de referatul cauzei în baza cărora să solicite Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Şova.

(I.D.)

-------------

Actualizare 10:57 Procurorul general trimite la MJ cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova

Procurorul general Tiberiu Niţu a trimis ministrului Justiţiei cererea DNA însoţită de referatul cauzei în baza cărora să solicite Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, acuzat într-un nou dosar de trafic de influenţă.

-------------

Procurorii DNA cer arestarea lui Dan Şova

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aseară preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Şova Dan-Coman pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Şova Dan-Coman a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. De asemenea, procurorii DNA au dispus ieri punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore directorului general al CET Govora Mihai Bălan, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Bălan ar urma să fie prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii mai spun: "Concret, inculpatul Şova Dan-Coman i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova Dan-Coman a pretins de la persoana denunţătoare suma de 5000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă".

Procurorii susţin că, în cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan în calitate de director general şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Conform DNA, contractul s-a încheiat pe o perioadă de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. CET Govora a avut mai multe litigii şi cu Complexul Energetic Oltenia, având ca obiect sumele facturate de compania condusă de Laurenţiu Ciurel, un alt prieten al fostului premier Ponta, pentru lignitul extras din minele de la Berbeşti şi Alunu, al cărui cumpărător exclusiv era CET Govora. După mai multe încercări incluzând convocări AGA la CEO şi o Ordonanţă de Urgenţă a guvernului Ponta, CET Govora a reuşit, la finele anului trecut, să obţină pentru uzul propriu minele de lignit de la Berbeşti şi Alunu. Una din justificările mai mult sau mai puţin oficiale pentru insistenţa cu care CET Govora cerea de câţiva ani aceste mine de lignit era şi nevoia de redresare financiară după o lungă perioadă fusese obligată să livreze fără bani abur industrial şi energie electrică către Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Dealtlfel, în perioada în care nu a fost Director General la CET Govora, Mihai Bălan a fost Director General la Oltchim Râmnicu-Vâlcea, sub directa îndrumare şi cu sprijinul liberalilor din timpul USL. Deşi Mihai Bălan este cunoscut ca un profesionist în sectorul energetic, se pare că el nu a putut rezista unor tentaţii sau unor presiuni de a redirecţiona fără un motiv real către prietenul fostului premier Ponta importante sume de bani din CET Govora aflată deja într-o stare economică precară.

DNA precizează: "În perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Şova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora.

În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme inculpatul Bălan Mihai nu mai ocupa funcţia de director general al CET.

În luna martie 2013 inculpatul Bălan Mihai a revenit în funcţia de director general al CET Govora.

În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioadă de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În perioada contractuală, inculpatul Şova Dan-Coman a încasat comisionul pentru în total 40.000 euro".

Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat, potrivit DNA, că cea mai mare parte a banilor primiţi de Dan Şova au fost orientaţi în mod direct către stingerea unei datorii provenită din obligaţiile acestuia de cumpărător al unui imobil situat în Bucureşti.

În sarcina lui Mihai Bălan s-a reţinut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocaţi două contracte şi, în perioada ianuarie 2012 - august 2014, a avizat din partea CET plăţile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispoziţiilor legale, conduită care a condus, în opinia procurorilor, la vătămarea intereselor legale ale CET Govora şi a produs o pagubă patrimoniului societăţii în cuantum de 1.301.410 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb