Dosarul cu şină creează cozi privind angajarea muncitorilor străini

G.D.
Miscellanea / 16 decembrie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

În condiţiile în care Guvernul a anunţat că îşi doreşte să aducă şi în 2023 tot 100 mii de muncitori străini, din afara UE, la fel ca anul acesta, se pune întrebarea dacă are capacitatea administrativă să gestioneze actele acestora, astfel încât să nu-i mai ţină la cozi interminabile, în frig, aşa cum se întâmplă în prezent, informează Hotnews.

Direcţia Generală pentru Imigrări, de pe strada Nicolae Iorga din Bucureşti, începe programul cu publicul în fiecare luni de la ora 8.30. La ora 11 într-o zi de miercuri deja se formase o coadă de zeci de cetăţeni străini care aşteptau pentru prelungirea permisului de şedere. Unii dintre ei erau acolo de mai bine de zece ore.

Ceea ce se întâmplă la Oficiul pentru Imigrări din Bucureşti nu este o excepţie. Situaţii asemănătoare, în care oamenii au fost nevoiţi să aştepte în frig sau să doarmă afară, există şi la Cluj, sau la Timişoara.

Programul scurt al instituţiei atât pentru eliberarea, cât şi pentru depunerea documentelor duce, de multe ori, la cozi foarte mari şi la cetăţeni frustraţi sau confuzi, care aşteaptă de zile întregi ca să intre în posesia actelor.

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care luni Guvernul a anunţat că îşi doreşte ca în 2023 să vină în ţară alţi 100 mii de muncitori străini, acelaşi număr ca şi în 2022.

Realitatea ridică la suprafaţă multe probleme legate de capacitatea administrativă a Inspectoratului General pentru Imigrări, care ne fac să ne întrebăm dacă este într-adevăr România pregătită să primească acest număr de muncitori străini?

Medhat vine din Egipt şi este în ţară de patru luni. Se bâţâia de pe un picior pe altul, avea degetele umflate de la frig şi îmi povestea că aseară a dormit afară alături de alţi patru colegi din spatele lui. Lângă ei se afla o plapumă cu flori, care era îndesată lângă gardul instituţiei.

"Nu doar eu, mai mulţi oameni de la coadă au dormit afară. Nu este în regulă ce se întâmplă aici, mă face să-mi doresc să plec înapoi. Asta vreau, să plec înapoi acasă".

În Egipt era barman, însă de când a venit în România lucrează în construcţii. Nu este singurul. De fapt, 39% din cetăţenii asiatici care lucrează în România se regăsesc în principal în acest sector, potrivit studiului "Muncitori din Asia - soluţie pentru deficitul forţei de muncă din România".

Spune că s-a săturat de problemele pe care le întâmpină aici şi că simte că nu mai rezistă. Nu are familie, aşa că îi e mai uşor să plece înapoi. Cu toate acestea, aştepta pentru a intra în posesia permisului de şedere.

Medhat este unul din miile de cetăţenii străini care se confruntă cu astfel de probleme după ce ajung în ţară. Într-o situaţie asemănătoare este şi Zekun. Tânăra vine din Sri Lanka şi este doar de cinci zile în ţară, însă le-a petrecut pe toate în frig, în timp ce aştepta să depună documentele pentru permisul unic.

Mi-a spus că era aici de zece ore şi că încă nu ştia când urmează să intre. Permisul unic este documentul care atestă dreptul de şedere în România şi este eliberat de către IGI.

Într-un răspuns pentru HotNews.ro, Inspectoratul General pentru Imigrări explică de ce s-au creat cozi atât de mari, şi dă vina pe faptul că se apropie sărbătorile de iarnă.

Perioada este una aglomerată, spun ei, lucru la care se adaugă faptul că "străinii doresc să îşi reglementeze urgent dreptul de şedere, fără a obţine în prealabil o programare în vederea depunerii documentelor necesare, astfel încât să le fie facilitată întoarcerea în ţările de origine în această perioadă".

O altă cauză care a dus la formarea cozilor este numărul mare de cereri pentru prelungirea dreptului de şedere care au fost preluate în perioada 12-13.11.2022. Mai exact, este vorba despre 850 de cereri pentru prelungirea permisului de şedere.

Zilele acestea, trei din cele opt ghişee ale instituţiei au fost destinate exclusiv cererilor pentru prelungirea permisului de şedere. Totuşi, pare că nu fac faţă numărului mare de oameni care aşteaptă de zile întregi. În ultimii ani situaţia pare să se fi agravat, cu toate că statul anunţă de la an la an că e pregătit să primească şi mai mulţi cetăţeni străini.

În 2022, Guvernul a anunţat că vrea să primească 100 mii de lucrători din alte ţări, iar în prima jumătate anului erau peste 40 mii de cetăţeni străini cu drept de şedere valabil. Prin comparaţie, în 2021 România a hotărât iniţial să primească 25 mii de cetăţeni străini, număr care a fost suplimentat până la 50 mii.

Trecând peste numerele de mai sus, vorbim despre oameni care vin aici, mulţi dintre ei, pentru a se stabili într-un nou loc. Pentru a putea să îi primim şi să îi integrăm trebuie să schimbăm felul în care ne raportăm la fenomenul migraţiei, să realizăm că este un subiect important şi care necesită mai multă atenţie, spune Anatolie Coşciug, asistent universitar doctor în sociologie şi director adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migraţiei.

Acelaşi lucru îl confirmă şi oamenii de la coadă. Cât despre lipsa programării invocată de către IGI, mulţi dintre ei spun că au venit aici după ce au încercat să se înregistreze online, dar încă nu au primit mail cu o dată stabilită.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Această măsură antinațională de a aduce sclavi ieftini pentru patroni pe baza declarațiilor patronilor ca nu au angajați,pe termen mediu sa zicem max 20 de ani ii va lăsa pe români șomeri și săraci și discriminați în ultimul hal pe piața muncii,primii vizați sunt tinerii de azi cand vor ajunge la vârsta a doua,nu as vreau să fiu in locul unui tânăr de azi necalificat sau cu o meserie medie,sau ăștia care sunt acum curieri de ex,peste 15 ani vor fi șomeri,daca această politică criminală nu va înceta, nu trebuie sa fi mare analist să prevezi asta,plus vor apărea evident și conflictele rasiale și infracționalitatea care se va crea vezi de ex Franța sau Suedia, așa distrugi o țară,in loc sa încerci sa angajezi oamenii din zonele rurale sau să încerci sa chemi inapoi măcar 2 milioane de români care sunt plecați in Occident tu aduci cei mai saraci oameni din lumea a treia ca patronii apoi să discrimineze pe angajații români, scârbos

    1. Tinerii nostrii nu mai vor sa faca munci fizice, este exact ce sa intamplat cu romanii nostrii care merg in vest la munca, fac munci fizice, grele, pe care vestici nu mai vor sa le faca. Este un semn bun cand vin imigranti la munca, inseamna ca ni velul de trai a crescut.

      In primul rand tinerii noștri jumătate sunt analfabeți funcționali,nu cred că se califică la munca corporatistă plus vârstă medie a angajaților din Romania este spre 50 de ani,deci nu știu ce tot venim cu tâmpenia că tinerii nu lucrează sau tinerii nu au studii etc,trebuie sa ne concentram pe angajații adulți din mediul rural sau zonele subdezvoltate din țară,apoi pe angajații de vârsta a doua din occident dintre care foarte mulți ar veni înapoi in țară chiar și la salarii mai mici dacă ar fi stimulați ajutați să se angajeze în România,a aduce milioane de imigranți ieftini și săraci din lumea a treia va crea un dezastru social pe termen mediu si cei care vor rămâne fără locuri de muncă vor fi chiar tinerii de azi despre care vorbești tu cand vor ajunge la vârsta a doua plus amestecarea raselor Intr o țară ca Romania va duce inevitabil la dispariția națiunii române o sa vezi atunci cum va fi de ex cu Transilvania,o să ceară singuri alipirea de Ungaria,cu aceste lucruri nu te joci,eu am vrut sa trag numai un semnal de alarmă,pe generația mea aceste lucruri nu afectează prea mult,trebuie sa treaca vreo 15-20 de ani ca aceste mizerii sa explodeze ,plus unde muma pădurii vezi tu ca nivelul de trai a crescut mai ales cu inflația asta?cand 60 la sută din populație inclusiv tineri zic ca era mai bine in comunism

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb