Dosarul înotătorilor, cercetat de un procuror independent

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 29 aprilie 2024

Dosarul înotătorilor, cercetat de un procuror independent

English Version

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), aflată în centrul unui scandal legat de testele pozitive ale 23 de înotători chinezi în 2021, a numit un procuror independent pentru a examina gestionarea cazului, cu doar trei luni înainte de JO 2024 de la Paris. În acelaşi timp, AMA/WADA va lansa "în curând" un audit de conformitate în China pentru "a evalua starea actuală a programului său anti-doping". "Integritatea şi reputaţia AMA/WADA sunt atacate", a denunţat încă o dată Witold Banka, preşedintele acesteia. "Continuăm să respingem acuzaţiile false şi suntem încântaţi să putem încredinţa aceste chestiuni spre cercetare unui procuror experimentat, respectat şi independent", a adăugat el. Decizia de a-l numi pe Eric Cottier, procuror elveţian pensionat, a fost luată în unanimitate de Comitetul executiv care s-a întrunit săptămâna trecută în sistem online.

Procurorul Cottier va beneficia de "acces complet şi nestingherit la toate dosarele şi documentele legate de acest caz". Acesta va demara ancheta în zilele următoare şi are la dispoziţie două luni pentru a prezenta raportul final cu concluziile. În ceea ce priveşte viitoarea inspecţie în China, AMA/WADA a anunţat că va "invita un număr de auditori independenţi din comunitatea anti-doping să se alăture echipei de audit pentru această misiune". "Nicio sursă nu a furnizat dovezi credibile de fapte săvârşite intenţionat" din partea celor 23 de înotători chinezi care au fost testaţi pozitiv la începutul anului 2021 la o substanţă interzisă şi nu au fost niciodată sancţionaţi, asigura preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), polonezul Witold Banka. Acesta a fost criticat intens după dezvăluirea legată de aceste teste pozitive de către New York Times şi postul german ARD, el reafirmând că aceştia au fost "contaminaţi" accidental şi nu deliberat, cu bună ştiinţă. O investigaţie efectuată de televiziunea publică germană ARD şi New York Times a indicat faptul că 23 de sportivi chinezi, inclusiv câţiva care au ieşit campioni olimpici la Tokyo, au fost testaţi pozitiv la începutul anului 2021, fără să fi fost însă sancţionaţi.

Potrivit jurnaliştilor care făceau parte din redacţia specializată pe probleme de dopaj din cadrul ARD, redacţie care dezvăluise deja scandalul dopajului din Rusia la sfârşitul anului 2014, dar şi ziariştilor de la NYT, Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) şi Federaţia Internaţională de Nataţie (World Aquatics) au acceptat explicaţia autorităţilor chineze cu privire la contaminare. Agenţia chineză antidoping (CHINADA) nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

În timpul unei competiţii desfăşurate la Shijiazhuang (China) la începutul anului 2021, douăzeci şi trei dintre cei mai buni înotători chinezi au fost testaţi pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă din 2014 pe motiv că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, se arată în documentarul ARD. Aceeaşi substanţă a fost găsită în probele de sânge prelevate la sfârşitul anului 2021 de la patinatoarea rusă Kamila Valieva, sancţionată ulterior cu suspendarea din competiţii timp de 4 ani. Dintre cei 23 de chinezi care au fost testaţi pozitiv la începutul anului 2021, 13 au participat la Jocurile Olimpice câteva săptămâni mai târziu, inclusiv Zhang Yufei, triplu medaliat la Tokyo (aur la 200 m fluture şi 4x200 m liber şi argint la 100 m fluture). Wang Shun, campion olimpic la Tokyo la proba de 200 m mixt, este şi el unul dintre înotătorii chinezi testaţi pozitiv la începutul anului 2021, precum şi Yang Junxuan, medaliat cu argint alături de Wang Shun în ştafeta mixtă 4x100 m.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Chinezii au luat-o pe urma rusilor, cu dopajul. Pacat de Kamila Valieva totusi, ca era oricum cea mai buna din lume , si fara dopaj.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb