Dosarul Kovesi - fără finalizarea cercetării penale, Adina Florea - nesancţionată pentru nerespectarea deciziei ÎCCJ

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 13 ianuarie 2022

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

Deşi ministrul Cătălin Predoiu anunţa zilele trecute că până la finalul lunii martie Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va fi desfiinţată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că secţia respectivă trebuie, până la 1 aprilie să finalizeze ancheta în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi - actualul şef al Parchetului European - a fost pusă sub acuzare de procuroarea Adina Florea, pentru fapte penale pe care le-ar fi săvârşit din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, fostul director al Fondului Naţional de Investiţii.

Prin prisma celor de mai sus, informaţia respectivă ar părea la prima vedere o păcăleală de 1 aprilie, dar nu este aşa. Un judecător din cadrul ÎCCJ a admis o contestaţie depusă de Kovesi, care susţine că SIIJ tergiversează de peste trei ani ancheta deschisă în decembrie 2018. Conform deciziei magistratului de la Înalta Curte, SIIJ trebuie să ia, în acest caz, o decizie până la 1 aprilie 2022: fie o trimite pe Kovesi în judecată, fie o scoate de sub urmărire penală şi clasează dosarul nr. 1172/P/2018.

Este a doua decizie similară luată în acest dosar de ÎCCJ, prima - din ianuarie 2021 - nefiind respectată de procurorii SIIJ. Astfel, în ianuarie 2021, judecătorii au stabilit ca Adina Florea, procurorul care a deschis şi a efectuat ancheta, să finalizeze dosarul până la 1 aprilie 2021, însă procurorul de caz a ignorat hotărârea instanţei. Mai mult, între timp, Adina Florea a fost admisă ca inspector la Inspecţia Judiciară. O instituţie care ar trebui să controleze actele de indisciplină ale magistraţilor.

În aceste condiţii ne întrebăm care mai este rolul Inspecţiei Judiciare, atât timp cât a primit în rândurile ei un magistrat care nu a respectat decizia ÎCCJ din ianuarie 2021 privind finalizarea cercetării penale în cazul Kovesi. Sau ce a făcut Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii care din 1 aprilie 2021 şi până când Adina Florea a devenit inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare nu a dispus nicio sancţiune împotriva acesteia pentru nerespectarea deciziei Înaltei Curţi?

Nimic. În schimb, CSM - e adevărat prin Secţia pentru Judecători - s-a îngrijit la finalul anului trecut să îi sancţioneze drastic, disciplinar, pe magistraţii incomozi, care s-au pronunţat împotriva înfiinţării SIIJ şi a modificării legilor justiţiei de către PSD în perioada 2017-2019.

Amintim că în decembrie 2018, Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia. Acesta susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Conform actului de acuzare, în anul 2011, pe vremea când era procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa. Acesta fugise din ţară, pentru a scăpa de o condamnare de 15 ani închisoare primită în dosarul prăbuşirii FNI, fiind localizat în Jakarta (Indonezia). Concret, banii primiţi de la Sebastian Ghiţă ar fi fost folosiţi pentru plata cheltuielilor de transport cu avionul trimis în Indonezia, Nicolae Popa fiind adus în ţară de poliţişti şi un ofiţer SRI.

De asemenea, Adina Florea o acuza pe Kovesi de mărturie mincinoasă, deoarece aceasta ar fi declarat, în aprilie 2017, când a fost audiată la Parchetul General, că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru privat cu Sebastian Ghiţă, deşi în presă au apărut imagini cu cei doi la o cramă deţinută de omul de afaceri.

Ulterior, în martie 2019, Florea a plasat-o pe Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi România.

Kovesi a contestat controlul judiciar în instanţă, iar în aprilie 2019 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a revocat măsura dispusă de Adina Florea.

Judecătorul care a luat această decizie a explicat în motivare că măsura controlului judiciar luat faţă de Kovesi este nelegal, iar acuzaţiile aduse acesteia erau lipsite de "precizie, claritate şi de suport probator".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Care e problema?Cu ajutorul procurolului,fost pe la Aiud,numit in functia de procuror sef,seful statului a ”rezolvat”toate dosarele lui.Va mai mira hausul.Unii rezolva ca asa „vor muschi” lor.

    Ianuarie 2021 – ICCJ stabileşte termen-limită data de 1 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul în care fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub acuzare de procuroarea Adina Florea în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

    Ianuarie 2022 - ICCJ stabileşte termen-limită data de 1 aprilie 2022 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul în care fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub acuzare de procuroarea Adina Florea în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa. 

    Madam are tratament preferential

    E clar ca la Kovesi nu-i convine se vede frica in ochii ei.

    Daca ar pune-o cineva in piata publica si i-ar da serul adevarului, in 2 minute s-ar rezolva problema. Si are trece vipera la beciul domnesc. Problem solved. 

    1. Slabe sanse ,este protejata la nivel inalt,cand spuneam ca luluta este mai coruta decat coruptii eram injurat

      Erai injurat pentru ca binemeritai. Si acum meriti.

      Terfelistilor sunteti injurati de o tara intreaga,toti drogatii,coruptii ,mafiotii cica aparau ei justitia

    Ce se mai zvarcolesc sobolanii cand aud de numele ei!

    Multi si-ar da si o mana (asa mare e nevoia de dreptate) sa le vada grimasele de frica si frisoanele de groaza la zgomotul catuselor, asa ca cine se simte sa ia aminte... poate vor avea niste surprize la urmatoarea tura !! Zic si eu... 

    1. Dar ce se ma ciufulesc jegurile si gunoaiele cand apare o mica problema pentru nefertiti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb