Procesul privind dosarul ANRP în care este anchetat fostul şef al ANI Horia Georgescu se va desfăşura la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că nu mai are competenţa de a-l judeca, transmit surse din presă.
Curtea Supremă a admis o excepţie de necompetenţă a instanţei după calitatea persoanei, după ce deputaţii Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila-Gabor, trimişi şi ei în judecată în acest dosar, şi-au dat demisia din Parlament.
Pe 9 aprilie, DNA l-a trimis în judecată pe Horia Georgescu, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, fapte comise în calitate de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.
Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Cătălin Theodor Nicolescu (în arest preventiv), fost vicepreşedinte al ANRP, şi Marko Attila-Gabor (arestat în lipsă), fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice la data faptelor.
De asemenea, au fost deferite justiţiei alte 9 persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour, preşedinte al ANRP; Mihnea-Remus Iuoraş şi Ingrid Popa-Mocanu, vicepreşedinţi ANRP; Remus Baciu, vicepreşedinte ANRP; Cătălin Canagiu, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice; Gheorghe Vişoiu, angajat ANRP; Florin Hanu, evaluator autorizat; Cornel Drulă şi Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizaţi - Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România.
La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.
Potrivit DNA, cei 8 membri ai Comisiei au emis, în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.
Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.
DNA menţionează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3 Bucureşti, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.
Procurorii susţin că cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experţi au fost avizate de Gheorghe Vişoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele şi legislaţia în materie.
"În perioada 2007 - 2008, Cătălin Nicolescu a pretins de la trei persoane un procent de 5% din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu a primit, în perioada 2009 - 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor", mai spun procurorii.
Anchetatorii au constatat că banii au fost remişi în general în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru mascarea comisionului.
DNA mai menţionează că, în 2008, Florin Hanu a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii într-unul dintre dosare.
În cauză s-a dispus sechestru asigurator asupra sumelor de bani şi bunurilor aparţinând inculpaţilor Zaarour, Iuoraş, Marko, Popa-Mocanu, Canangiu, Nicolescu, Georgescu, Vişoiu şi Drulă. De asemenea, s-a dispus confiscarea specială a sumei de 6,2 milioane lei de la Cătălin Nicolescu şi a sumei de 10.000 euro de la Florin Hanu, provenite din săvârşirea infracţiunilor de luare de mită.