DOSARUL MICROSOFT Kövesi solicită începerea urmăririi penale faţă de 9 foşti miniştri, acuzaţi de fapte de corupţie

Anton Iordan
Anticorupţie / 27 septembrie 2014

Kövesi solicită începerea urmăririi penale faţă de 9 foşti miniştri, acuzaţi de fapte de corupţie

Actualizare 16:03 Tăriceanu: "Mi se pare surprinzător că sunt mulţi miniştri ai guvernului Boc"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi că foştii miniştri vizaţi în dosarul Microsoft "trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie", calificând drept "surprinzător" faptul că în dosar se regăsesc "foarte mulţi membri ai cabinetului Boc", scriu surse din presă.

Liderul PLR a mai spus că Guvernul a folosit "fraudulos" licenţe deţinute de Microsoft şi că a trebuit să intre "în legalitate". La rândul lor, procurorii sunt obligaţi să investigheze dacă există "semne de întrebare asupra corectitudinii unor operaţiuni", a punctat Tăriceanu.

Politicianul a explicat: "Întotdeauna când există suspiciuni care să ridice semne de întrebare asupra corectitudinii unor operaţiuni la nivel guvernamental procuratura are obligaţia să facă investigaţii şi în cazul în care găseşte elemente care să dovedească încălcarea legii să procedeze pe cale de consecinţă. (...) Acest dosar, din ceea ce ştiu eu, se referă la o situaţie foarte clară: Guvernul României, administraţia publică din România folosea în mod fraudulos, subliniez, în mod fraudulos, licenţe software şi în această situaţie firma Microsoft, care era proprietara licenţelor, a pus în întârziere Guvernul să plătească aceste licenţe. (...) Guvernul a trebuit să intre în legalitate şi să plătească contravaloarea acestor licenţe pe care le utiliza. De aici înainte ceea ce s-a întâmplat nu cunosc şi sigur că este de datoria procuraturii să investigheze şi e foarte bine că investighează. (...) Ceea ce remarc este că sunt foarte mulţi miniştri care sunt vizaţi. Eu nu ştiu dacă au vreo vină sau nu, până la proba contrarie trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie, dar mi se pare surprinzător faptul că sunt foarte mulţi membri ai cabinetului Boc".

---

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a transmis ieri o solicitare procurorului general al PICCJ, Tiberiu Niţu, în vederea sesizării preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, în dosarul Microsoft, faţă de 9 foşti miniştri, acuzaţi de fapte de corupţie: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu.

Dosarul se referă la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial din 15.04.2004 de închiriere a unor licenţe, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul "Sistem Educaţional Informatizat" (SEI). Prejudiciul este estimat la 60 milioane euro, "dar el poate creşte sau să scadă", afirma Kövesi în august, într-un interviu pentru presă. Compania IT Microsoft a transmis, într-un comunicat remis agenţiei Mediafax, că este determinată să respecte cele mai înalte standarde legale şi etice oriunde desfăşoară operaţiuni comerciale şi cooperează pe deplin în ancheta DNA.

Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educaţiei) este învinuită de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Domnia sa a respins acuzaţiile, susţinând că nu a cerut şi nu a primit bani: "Luare de mită, spălare de bani sunt lucruri care... mă duc şi mă bat până la Dumnezeu. Aşa ceva în viaţa mea nu am făcut. Nu mi-a trebuit un leu de undeva".

Andronescu a susţinut că nu a cerut şi nu a luat niciun leu în perioada în care a fost ministru.

"Nu am cerut şi nu am luat (bani - n.r.). Vreau să spun lucrul acesta răspicat", a subliniat senatorul PSD.

Ecaterina Andronescu s-a declarat nemulţumită de faptul că nu a fost chemată la DNA să i se spună despre acuzaţii sau să fie audiată: "Nu ştiu. Ar fi trebuit să mă cheme şi pe mine cineva să îmi spună. Eu sunt acum chiar şocată. Această instituţie ar fi trebuit să mă cheme şi pe mine şi să mă întrebe".

Întrebată dacă a semnat vreo prelungire de contract pentru firma Siveco, în 2009, domnia sa a răspuns: "În 2009, nu-mi aduc aminte. Proiectul acesta a fost iniţiat în perioada 2001-2003. În legătură cu luare de mită şi spălare de bani, în viaţa mea nu am făcut aşa ceva".

La rândul său, Alexandru Athanasiu susţine că nu a luat mită, nu a spălat bani, că nu este nici şocat, nici disperat în legătură cu acest anunţ, ci priveşte cu "calm şi linişte sufletească".

"Nu sunt nici şocat, nici disperat, pentru că aceste probleme au mai fost cercetate de DNA în urmă cu mai mulţi ani şi analizate foarte serios. Nu s-a găsit absolut nimic ilegal. Mai mult decât atât nu ştiu ce să spun, sunt jurist şi un om onest în viaţă, iau act de această cerere a procurorului şef al DNA, e legitim să facă cercetări, dar privesc cu calm şi cu foarte multă linişte sufletească", a declarat Athanasiu.

"N-am luat mită, nu am spălat bani, nu am conturi offshore, nici în străinătate în bănci", a mai spus Alexandru Athanasiu, negând că ar fi fost chemat la audieri.

Valerian Vreme (fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale) este acuzat de abuz în serviciu. Domnia sa a declarat, pentru Hotnews, că se consideră nevinovat, dar că se va supune regulilor justiţiei: "De aceea am cerut să fie liberă justiţia, pentru a ne proba nevinovăţia".

Fostul ministru a mai arătat că şi acum, când citeşte prevederile Hotărârii de Guvern 460/2009 (în baza căreia a semnat actul adiţional de care este acuzat), nu înţelege unde este ilegalitatea. Domnia sa a mai spus că a respins, "în mod motivat", o ultimă plată de circa 20 milioane euro către Fujitsu Siemens, "bani care s-au întors la bugetul de stat".

"Îmi voi proba nevinovăţia în faţa organelor statului. Este vorba de Hotărârea de Guvern 460/2009, în baza căreia s-a hotărât să se facă acel contract subsecvent pe care l-am semnat. Este o dispută dacă instituţiile şcolare fac sau nu obiectul acestei hotărâri. Eu am achiesat la soluţia care mi-a fost propusă la acel moment de personalul tehnic din minister. Este vorba de articolul 1, aliniatul 2 din HG 460/2009. Şi acum, când îl citesc, îmi spune clar că acel contract a fost făcut în condiţii de legalitate. Personalul tehnic a venit cu soluţia respectivă, prin care o şcoală şi şcolile (instituţiile din învăţământ) fac obiectul acestei hotărâri. Deci art. 1 alin. 2 spune acest lucru. Mai departe, mă voi supune tuturor regulilor justiţiei", a afirmat Valerian Vreme.

Şerban Mihăilescu (fost ministru coordonator al SGG) este suspectat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani. Domnia sa a declarat pentru Agerpres că acuzaţiile DNA "nu au nicio legătură cu realitatea", iar ancheta "este o surpriză totală".

"Nu sunt vinovat de nimic din ce scrie în comunicatul DNA. Practic, nici nu ar trebui să am comentarii, pentru că sunt lucruri care nu au nicio o legătură cu realitatea şi nu poţi comenta ceva ce nu este real. Mă voi apăra în consecinţă. Nu am nicio legătură cu aspectele sesizate", a spus senatorul PSD, adăugând că nu a avut niciodată vreo discuţie pe tema achiziţiei de către Guvern a licenţelor Microsoft şi nici nu a semnat vreo HG cu privire la această achiziţie.

"Mandatul meu a încetat în octombrie 2003 şi nu văd ce legătură am cu acte din 2004", a subliniat Mihăilescu.

Totodată, Dan Nica (fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei) este bănuit de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului, DNA a fost sesizată la 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al premierului, ca urmare a acţiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

"Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul < Sistem Educaţional Informatizat > (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", se mai arată în comunicat.

În acest mod, susţin procurorii, au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Totodată, există indicii că persoanele mai sus menţionate au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane în vederea favorizării firmei Fujitsu Siemens Computers în legătură cu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.

Astfel, contractul-cadru de licenţiere Microsoft s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor egale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat. Extensia cu privire la produse educaţionale s-ar fi realizat, de asemenea cu încălcare dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private, este poziţia anchetatorilor.

"Mai mult, conform scrisorilor de confort şi biletelor la ordin emise, Guvernul Român garanta creditul, în timp ce firma Fujitsu Siemens Computers, care susţinea că a venit cu oferta de finanţare, nu depunea nici măcar garanţie de bună execuţie a contractului. Din cercetările efectuate rezultă că din cele 54 milioane dolari achitate de Guvernul României în baza contractului cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane dolari reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele şi societăţilor implicate", punctează DNA.

În plus, procurorii acuză că încheierea şi derularea contractului de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription cu consorţiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS) s-a realizat cu încălcarea, de către miniştrii Daniel Petru Funeriu şi Gabriel Sandu, a dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, fără a exista o fundamentare din punct de vedere economic şi tehnic, în scopul de a favoriza anumite firme. "Există indicii în sensul că valoarea produselor şi a serviciilor a fost supraestimată pentru că a inclus şi comisioanele pretinse de persoanele implicate în semnarea şi derularea contractelor", relatează DNA.

De asemenea, cercetările efectuate cu privire la Programul "Sistem Educaţional Informatizat" (SEI), privind implementarea sistemului alternativ de educaţie asistată de calculator prin dotarea unităţilor de învăţământ cu laboratoare informatizate, cu o valoare estimată de 200 milioane dolari, au produs indicii rezonabile cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu, precum şi săvârşirea unor infracţiuni de corupţie de către persoanele implicate. Astfel, preţurile de achiziţie a soluţiilor software nu sunt fundamentate şi depăşesc preţurile pieţei, nu există specificaţii clare ale produselor achiziţionate, iar lipsa unor licitaţii reale a dus la preţuri de achiziţie exagerate, atât pentru echipamente, cât şi pentru software. A reieşit din probele administrate că procedura de achiziţie a fost restricţionată, iar prin încheierea contractului şi acceptarea cesionării acestuia s-a urmărit de fapt favorizarea firmei Siveco şi a firmelor colaboratoare, în condiţiile în care specificaţiile tehnice ale livrabilelor din caietele de sarcini conduceau către firma IBM sau Compaq, iar specificaţiile tehnice pentru software către firma Siveco. Achiziţiile în cadrul Programului SEI au fost efectuate la preţuri cu până la 50% mai mari, iar continuarea proiectului cu firma Siveco, în cadrul etapei a IV-a, a fost impusă de condiţiile împovărătoare ale contractului de leasing financiar care era în derulare, deşi actele de control recomandau efectuarea unei proceduri de achiziţie, se mai arată în comunicat.

Probele administrate în cauză au demonstrat existenţa unui mecanism care urmărea crearea unui profit cât mai mare în firmele subcontractante, profit din care erau scoase, prin intermediul unor companii off-shore, sumele de bani necesare plăţii mitelor, prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Sumele de bani cu titlu de mită erau plătite fie prin transferuri bancare în firmele nominalizate de persoanele care reprezentau autoritatea contractantă, fie erau scoase în numerar din băncile din afara teritoriului României şi aduse tot în numerar în ţară folosind diferiţi intermediari, toate acestea făcându-se în scopul ascunderii sursei veniturilor, menţionează procurorii DNA.

Prin urmare, DNA cere sesizarea Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica (ministru al MCTI între 2000 şi iulie 2004 şi în prezent membru al Parlamentului European), suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

În perioada aprilie - noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off - shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

Totodată, DNA solicită sesizarea preşedintelui Traian Băsescu pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Adriana Ţicău (ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004), învinuită de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; de asemenea, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

Procurorii anticorupţie cer sesizarea lui Băsescu şi pentru urmărirea penală a lui Gabriel Sandu (ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010), acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi iniţiat şi contrasemnat HG nr.460 din 15 aprilie 2009 pentru atribuirea competenţei MCSI de a desfăşura procedura de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă sau negociere cu publicare prealabilă a unui anunţ de participare, după caz, în vederea încheierii unui acord-cadru ce are ca obiect achiziţia dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare. De asemenea, ar fi încheiat Acordul cadru cu Asocierea CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, în condiţiile în care documentaţia de achiziţie a inclus criterii restrictive de natură a favoriza asocierea mai sus menţionată şi fără a avea în vedere preţurile practicate de aceasta raportat la cele practicate de Microsoft în relaţia cu SC DIM SOFT SRL şi ulterior de SC DIM SOFT SRL în relaţia cu D-CON.NET GmbH; ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft; ar fi pretins şi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off - shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.

Preşedinţia ar putea fi sesizată şi pentru urmărirea penală a lui Daniel Funeriu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009-2012), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că ar fi semnat şi promovat spre aprobare "Nota privind licenţele Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli", în care se atesta, contrar dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a clauzelor contractuale din Acordul cadru nr.32 din 12 august 2009, că acesta "permite încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe MECTS, pentru şcoli", toate acestea în condiţiile în care HG nr.460/2009 nu a reglementat situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ. Consecinţa a fost încheierea contractului de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 în baza căruia MCSI a efectuat plăţi totale de 8.825.673,50 euro; prin adresele nr.10126 din 19 ianuarie 2011 şi nr.12211 din 5 iulie 2011, ar fi comandat MCSI închirierea unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sistemele de operare Windows Server în condiţiile în care necesarul de licenţe a fost stabilit fără a ţine seama de configuraţia hardware a computerelor, fiind luate în calcul toate staţiile de lucru şi serverele achiziţionate în perioada 2001-2008 prin programele SEI1 - SEI5 şi rural; în data de 17 august 2011, ar fi încheiat un contract de furnizare produse, în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de 179.259 licenţe mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, având drept consecinţă crearea unei noi obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile.

Mai mult decât atât: DNA vrea sesizarea Administraţiei Prezidenţiale pentru urmărirea penală a lui Alexandru Athanasiu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă).

Nu în ultimul rând, Preşedinţia ar putea fi sesizată pentru urmărirea penală a lui Mihai Nicolae Tănăsescu (ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000-2004, iar în prezent vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii - BEI), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă; în perioada iunie 2003 - noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft. Astfel, în luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea "inv directe ale nerezidenţilor in Romania - alte capitaluri - sectorul nebancar". Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer.

La nivel parlamentar, Direcţia Naţională Anticorupţie solicită sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Petru Şerban Mihăilescu (ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000-octombrie 2003 şi în prezent senator în Parlamentul României), pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, spălare de bani, constând în aceea că l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze HG nr. 1473/2003, HG nr. 470/2004 şi respectiv Contractul de licenţiere Microsoft în condiţiile pe care le negociase în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptând oferta tehnică şi financiară transmisă de firma Fujitsu Siemens Computers, fără a-i aduce la cunoştinţă existenţa unor impedimente juridice decurgând din faptul că această firmă nu era unic distribuitor de licenţe Microsoft (pentru a beneficia de încheierea contractului prin încredinţare directă) şi fără a detalia modalitatea de stabilire a preţului, respectiv preţul practicat de Microsoft, discount-ul acordat în considerarea Guvernului României şi preţul de vânzare al Fujitsu Siemens Computers; în perioada aprilie - noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers)

Tot Senatul ar putea fi sesizat pentru urmărirea penală a Ecaterinei Andronescu (ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 şi în prezent senator în Parlamentul României), pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă; în perioada 2001 -2009, ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

La rândul ei, Camera Deputaţilor ar putea fi sesizată pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Valerian Vreme (ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012 şi în prezent deputat în Parlamentul României), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că ar fi încheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe MECTS, pentru şcoli - contractul de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 în baza căruia MCSI a efectuat plăţi totale de 8.825.673,50 euro, în condiţiile în care HG nr.460/2009 nu a reglementat situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ, iar preţul licenţelor nu reflectă discount - ul acordat de Microsoft, nu a dispus măsuri cu privire la aspectele sesizate de către FTS România prin adresa nr. 4550/02.12.2010, cu privire la servicii neprestate, conchide comunicatul DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stiu cine ti-a dat acceptul pt acest articol...situatia in ansamblu este destul de simpla, in schimb articolul tau este muuult prea lung si lalait.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb