Actualizare 17:48 ICCJ: Dragnea se declară nevinovat în dosarul referendumului
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, în faţa judecătorilor ICCJ, că este nevinovat în dosarul referendumului din 2012, pentru demiterea preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, adăugând că nu a scris sau trimis personal vreun SMS şi că nu a influenţat vreun coleg de partid, scriu surse din presă.
Dragnea le-a spus magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ): "După adoptarea, în Parlament, a hotărârii de suspendare a preşedintelui, la nivelul PSD s-a hotărât ca eu să fiu şef de campanie. Eu eram şi secretar general al PSD. (...) În ziua votului, am stat în sediul din Kiseleff, în biroul secretarului general, pe unde au trecut succesiv colegi şi membri de partid, dar şi susţinători ai noştri şi am ieşit cel mult o oră, ca să mă duc să votez".
Social-democratul a precizat că nu a avut vreo legătură cu SMS-urile primite de colegii social-democraţi din ţară privind procesul de votare, menţionând că respectivele mesaje făceau parte dintr-un sistem automatizat de remitere către multipli destinatari a unor texte predefinite.
Dragnea a explicat că doi colegi din PSD au pus la punct sistemul informatic de remitere în masă a sms-urilor şi că domnia sa nu a redactat sau trimis personal astfel de mesaje.
Liderul PSD a detaliat: "La nivelul echipei de campanie, s-a luat, la un moment dat, în discuţie strategia de comunicare. Eu am participat la aceste discuţii, iar PSD a pregătit un ghid referitor la scrutin, precum şi un calendar electoral. Se spune că eu am dat ordin preşedinţilor de secţii de votare. Eu nu am dat niciun ordin şi nu am vorbit cu vreun preşedinte de secţie. (...) Există declaraţiile unor martori care arată că ei au conceput sistemul informatic pentru sms-uri în 2012. Eu nu am conceput, gestionat, avut parolă sau user, nu am cerut să se transmită vreun sms şi nu am cunoştinţe IT. Am văzut că multe sms-uri sunt semnate cu iniţialele numelui sau cu numele meu. Eu nu ştiu ce să vă răspund despre asta. Mai bine să vă spună martorii iniţiatori ai sistemului. (...) În opinia mea, cred că erau mesaje concepute de oameni ce nu aveau cunoştinţe despre campanie".
Liviu Dragnea le-a explicat judecătorilor că, în timpul votării, toate partidele primesc la centru informaţii despre prezenţa la vot într-o oră, maximum două, şi rezultatele votării după numărătoarea finală, iar între centru şi teritoriu se poate comunica prin telefon, sms ori email.
Dragnea a conchis, opinând că un caz ca al domniei sale poate "vulnerabiliza" societatea democratică din ţara noastră, din cauza riscului ca orice şef de campanie electorală, de la orice partid, să ajungă în situaţia în care se află acum social-democratul: "Cred că acest dosar poate vulnerabiliza democraţia românească, pentru că există riscul ca orice şef de campanie, orice partid sau orice lider de partid să nu mai aibă curaj să facă ce ar trebui să facă orice şef de campanie din ţara asta. Prezenţa la vot nu este un folos cuvenit sau necuvenit al partidului, ci un drept al cetăţeanului".
(Valentin Busuioc)
---
Actualizare 16:50
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a cerut în faţa instanţei ca în "Dosarul Referendumul" să fie audiat şi premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a cerut în mai multe rânduri procurorilor să-l cheme şi pe el la audieri în "Dosarul Referendumul".
"Domnul Dragnea trebuia să vă mai spună un lucru şi anume că s-a publicat pe surse, cum se întâmplă în ultimul timp la DNA, o convorbite telefonică în care Dragnea spune să aducă oameni la vot şi pentru asta a fost trimis în judecată. Cel cu care vorbea a primit neînceperea urmăririi penale. Totul este, evident, o mascaradă. Eu, în calitate de premier şi preşedinte al PSD, am cerut să fiu audiat, eventual să mă inculpe şi pe mine domnul procuror, dar nu, «Noi pe Dragnea îl vrem»", a spus Ponta.
-------------
Vicepremierul Liviu Dragnea s-a prezentat azi la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru a fi audiat în dosarul Referendumului, transmit surse din presă.
El nu a dorit să dea declaraţii la intrarea în sediul instanţei.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2015, 18:37)
Desi sta-n mijlocul baltii, nici peste n-a mancat, nici gura nu-I pute .......