DOSARUL ROMPETROL II Iohannis a transmis cererile de urmărire penală a celor patru foşti miniştri

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 iunie 2016

Iohannis a transmis cererile de urmărire penală a celor patru foşti miniştri

Tăriceanu: "A făcut foarte bine Iohannis"

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, ieri, ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru patru foşti miniştri - Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea - , în dosarul Rompetrol II.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Nicolae Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 - 2004, a lui Ioan Dan Popescu, fost Ministru al Economiei şi Comerţului în perioada 2003 - 2004, a lui Teodor Gheorghe Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor Publice în perioada 2005 - 2007, respectiv în perioada 2009 - 2010 şi a lui Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanţelor Publice în perioada 2008 - 2009, pentru a se proceda conform legii.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.

Pe 24 mai, procurorii DIICOT au trimis Parchetului General o solicitare privind sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în vederea formulării cererii de urmărire penală pentru cei patru foşti miniştri.

Conform unui comunicat de presă al DIICOT, foştii demnitari sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

DIICOT susţine că, în perioada septembrie - octombrie 2003, ministrul Finanţelor Mihai Tănăsescu şi ministrul Economiei şi Comerţului, Dan Ioan Popescu "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson şi Alexandru Nicolcioiu, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, în cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice".

Urmare a activităţii celor doi foşti miniştri, la data de 24 octombrie 2003, în şedinţa de Guvern a fost adoptată OUG 118/2003 cu nerespectarea dispoziţiilor HG 555/2001 şi a Legii 24/2000, "nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevăzute în cele două acte normative".

În acest sens, procurorii menţionează că nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiţiei la data de 27 octombrie 2003, conţinutul acesteia fiind însă diferit de conţinutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ.

În ceea ce îl priveşte pe Dan Ioan Popescu, DIICOT susţine că acesta a continuat să sprijine grupul infracţional organizat iniţiat de către Dinu Patriciu şi după încetarea calităţii de ministru, "depunând mărturie în cauza arbitrală a ARB/06/03, pendinte în faţa Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID), în favoarea Rompetrol Group, declaraţie în care a făcut afirmaţii neadevărate".

Totodată, s-a reţinut că Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice în perioadele 22 august 2005 - 5 aprilie 2007, 23 decembrie 2009 - 3 octombrie 2010, precum şi Gheorghe Pogea, ministru al Finanţelor Publice în perioada 22 decembrie 2008 - 23 decembrie 2009, "cu rea-credinţă, nu au respectat dispoziţiile art. 8 al. 2 din OUG 118/2003, modificată prin Legea 89/2005, potrivit cărora, "'în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligaţiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare pentru tranzacţionarea acestora pe pieţele reglementate, în condiţiile regulamentului aprobat în acest scop de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare", şi au blocat adoptarea HG care să permită vânzarea obligaţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti, iar statului român să-şi recupereze creanţele.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că preşedintele Klaus Iohannis "a făcut foarte bine" că a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru cei patru foşti miniştri în dosarul Rompetrol II, acesta arătând că demersul respectiv este un mesaj pentru viitorii miniştri, însă a precizat că deciziile politice nu pot fi cenzurate de Parchet.

"Să ştiţi că a făcut foarte bine domnul Iohannis, e un mesaj pentru toţi cei care vor să mai devină miniştri să-şi bage minţile-n cap. Atâta înţelegem noi din ceea ce înseamnă statul de drept. Deciziile politice nu pot fi cenzurate de Parchet, asta vă spun, în baza principiului separaţiei puterilor în stat. Pentru deciziile politice, responsabilii politici, miniştrii sunt ţinuţi la respect până la urmă, ca să folosesc o altfel de formulă, de cetăţeni prin votul pe care îl dau ei", a arătat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Acesta nu a dorit să comenteze acuzaţiile formulate pe subiect de către o serie de lideri ai PNL, potrivit cărora ar fi fost la curent, alături de conducerea PSD, cu acţiuni despre care se vorbeşte în dosarul Rompetrol II.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb