DOSARUL TRANSALPINA Nelu Iordache, judecat pentru fapte de corupţie

V.B.
Anticorupţie / 16 mai 2014

Omul de afaceri Nelu Iordache, firma Romstrade şi mai mulţi şefi din Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 184 km din DN 67C Transalpina, a anunţat astăzi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Nelu Iordache (administrator al Romstrade) este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Şi Nicolae Dorel Mircea (directorul Departamentului Analize-Decontări al Romstrade) a fost trimis în judecată, învinuit de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Pentru aceleaşi infracţiuni, a fost trimisă în judecată şi societatea Romstrade.

În acelaşi dosar, vor fi judecaţi (pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals) şapte angajaţi ai DRDP Craiova: Constantin Şerban (director adjunct Investiţii), Ştefan Brânaru (director adjunct tehnic), Ion Dina, Marin Tudor (diriginţi de şantier), Mihai Adrian Radu (şef Departament Reparaţii Capitale şi Investiţii), Ştefan Radu (şef Birou Investiţii) şi Luchian Toma Panduru (angajat al DRDP).

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada august 2009 - iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti - Novaci - Rânca - Obârşia Lotrului - Sebeş (Transalpina), pe o lungime de 184 km, în cadrul unui contract finanţat de DRDP Craiova, Ion Dina, Marin Tudor, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Ştefan Radu, Constantin Şerban şi Ştefan Brânaru au certificat şi vizat, pentru a fi decontate, situaţii de lucrări fictive sau neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

Pentru ca angajaţii DRDP Craiova să aprobe plata lucrărilor neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, Nelu Iordache, în calitate de administrator al Romstrade (societate care a primit contractul de executare a lucrărilor), l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea să falsifice mai multe situaţii de lucrări şi facturile aferente. Acesta din urmă ar fi falsificat două situaţii de lucrări prin care s-a atestat în mod nereal că firma Romstrade ar fi executat lucrări la trei poduri, valoarea totală confirmată şi neexecutată fiind de 1.750.962 de lei. Mircea ar fi falsificat şi o situaţie de lucrări în care a inclus aprovizionarea cu materiale de construcţii în valoare de 17.034.324,75 lei, documente pe care le-a depus la DRDP Craiova, pentru a fi decontate mai multe facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate, se mai arată în rechizitoriu.

Totodată, susţin procurorii DNA, directorul de la Departamentul Analize-Decontări al Romstrade ar fi falsificat mai multe situaţii de lucrări prin care s-a atestat, în mod nereal, că societatea comercială ar fi executat lucrări constând în "doborârea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm" şi "scoaterea rădăcinilor şi a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm", valoarea totală a plăţilor nelegale efectuate de DRDP Craiova fiind de 4.063.978,44 lei.

În acest fel, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a fost prejudiciată cu aproape 23 de milioane de lei, deoarece DRDP Craiova este o subunitate a ei. Banii au fost recuperaţi în cursul urmăririi penale, la solicitarea DNA.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti.

Tot la Tribunalul Bucureşti, se judecă, din 26 aprilie 2013, procesul în care Nelu Iordache este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, de aproximativ 22 km. În acest dosar, procurorii susţin că Iordache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR de Romstrade pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, lucrare finanţată 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene. Romstrade era societate-lider a asocierii Romstrade-Monteadriano Engenharia E Construcao-Donrep Construct, care a încheiat contractul cu CNADNR.

Din 8 mai, Nelu Iordache se află în arest la domiciliu, după ce a fost deţinut un an şi cinci luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb