DOSARUL TRANSFERURILOR: Faptele de corupţie ale lui Mihai Stoica s-au prescris

V.B.
Anticorupţie / 10 februarie 2014

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, în urmă cu puţin timp, că toate faptele de corupţie ale lui Mihai Stoica (managerul echipei Steaua) din "Dosarul Transferurilor" s-au prescris, transmit surse din presă.

Mihai Stoica, fostul preşedinte al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, era acuzat de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani în cazul transferului fostului fotbalist Iulian Arhire de la Oţelul Galaţi la echipa sud-coreeană Pohang Steelers, în 1999.

Procurorul de caz a declarat: "Aşa cum am spus de trei ani, aceasta este cea mai nefericită intervenţie a noului Cod Penal, toate faptele sunt prescrise. Mă mir că nu a cerut continuarea procesului penal".

În cazul lui Gică Popescu, al lui Jean Pădureanu şi al lui Gigi Neţoiu, şi ei inculpaţi în Dosarul Transferurilor, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut pedeapsa de închisoare cu suspendare.

DNA a cerut închisoare cu executare pentru Gheorghe Copos, verii Becali, Cristi Borcea şi Gigi Neţoiu în cazul infracţiunii de evaziune fiscală. Cealaltă infracţiune, de înşelăciune, s-a prescris odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Pentru Gică Popescu şi Jean Pădureanu, procurorii au cerut pedepse cu suspendare. Toţi inculpaţii au fost de acord să muncească în folosul comunităţii, mai puţin Jean Pădureanu, pretinzând că are probleme de sănătate. Noul Cod de Procedură Penală obligă judecătorii să pună acestă întrebare inculpaţilor.

În jurul prânzului, cei opt inculpaţi s-au prezentat la Curtea de Apel Bucureşti. Ioan Becali a declarat că nu crede în prescrierea faptelor, nu ştie şi nici nu îl interesează acest lucru.

"Eu cred în nevinovăţia mea", a spus Becali. De asemenea, George Copos a precizat că nu îl intersează prescripţia faptelor şi că va cere continuarea procesului, susţinând că are încredere în judecători.

Procesul a început în 2008, iar o parte dintre presupusele infracţiuni au fost săvârşite, potrivit procurorilor DNA, în 1999. De aceea, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, instanţa ar putea constata că acuzaţiile de înşelăciune s-au prescris.

Procurorii DNA au investigat aproape 800 de transferuri de fotbalişti şi au ajuns la concluzia că metoda după care cei opt ar fi obţinut ilegal peste 10 milioane de dolari era următoarea: preţurile înregistrate în contabilitatea cluburilor au fost de fiecare dată mai mici decât sumele reale plătite de cluburile străine.

La trei ani de la începutul procesului, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei opt inculpaţi. Procurorii au făcut recurs, iar Curtea de Apel a dispus, în noiembrie 2012, pedepse cu închisoarea între trei şi opt ani. Atât avocaţii celor opt incriminaţi, cât şi procurorii au atacat hotărârea, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Magistraţii au anulat condamnările şi au decis anul trecut, pe 20 mai, că judecătorii de la Curtea de Apel sunt obligaţi să reia procesul. Între timp, a intrat în vigoare noul Cod Penal, care prevede pedepse de patru ori mai mici pentru acuzaţiile de înşelăciune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb