DOSARUL VALIZA Becali condamnat, din nou, Steaua în pericol să fie exclusă din "Europa"

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 5 iunie 2013

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri să-l condamne pe Gigi Becali la trei ani de puşcărie cu executare în "Dosarul Valiza" pentru dare de mită şi fals în înscrisuri oficiale. Cum Becali mai are o pedeapsă similiară, pe care o execută deja, perioada pe care acesta o va petrece în penitenciar nu va creşte. În acelaşi dosar, Teia Sponte şi Victor Piţurcă au fost condamnaţi la doi, respectiv un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.De asemenea suma de 1.700.000 de euro aflată în valiză a fost confiscată.

Sentinţele dictate ieri creează probleme enorme formaţiei Steaua, care riscă pedepse pe linie sportivă, fiind posibilă chiar şi retrogradarea în eşalonul doi. În ceea ce priveşte decizia care se va da în această speţă părerile sunt împărţite, dacă şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, susţine că acest caz s-a prescris, sunt numeroase voci care afirmă contrariul. Dincolo de ceea ce se va decide la comisiile autohtone, pericolul cel mare vine dinspre UEFA, care poate dicta chiar excluderea formaţiei din Ghencea din preliminariile Ligii Campionilor. De asemenea Federaţia Română de Fotbal are o mare problemă morală atâta timp cât în fruntea echipei naţionale se află un tehnician care a suferit o condamnare penală.

Finanţatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. La termenul de săptămâna trecută Gigi declarase că după ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vânzarea-cumpărarea unui teren în Cluj, iar pe Victor Piţurcă l-a pus să semneze ca martor, precizând că nu mai ştie dacă i-a spus ce este acel act. Un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în dosarul "Valiza", apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceştia trebuie condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanţei supreme.În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul "Valiza" de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Obişnuit să se antepronunţe pe orice subiect care ar putea ajunge pe masa comisiilor sportive, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a ţinut să-i liniştească pe suporterii Stelei înainte ca justiţia să se pronunţe definitiv şi irevocabil: "Din punct de vedere al regulamentelor sportive româneşti, Steaua nu păţeşte nimic. Ca să fie foar­te clar. Din punct de vedere al regulamentelor sportive, FRF, FIFA, UEFA, pentru noi e caz încheiat. A fost judecat o dată. După vechiul regulament cazul a rămas la comisiile Ligii să se decidă după ce se termină dosarul penal. Iar în regulamentul vechi, care trebuie să se aplice, scrie că au trecut cei cinci ani. Cum s-o vezi pe Steaua în Liga a II-a? Păi Becali nici nu era în acte. A, că făcea el pe nebunul pe la televizor, asta e altceva. Din punct de vedere regulamentar Steaua are acoperire, sigur că da. (...) Nu ştiu ce verdict va da UEFA în acest caz. Nu am cunoştinţă cum judecă UEFA. (...) Ar fi ultima să fie condamnat Piţurcă. Eu sunt mie la sută sigur că Piţurcă nu e vinovat". A devenit o obişnuinţă ca şeful LPF să-şi schimbe declaraţiile, astfel că după ce va lua la cunoştinţă de ceea ce au decis judecătorii să vină cu o nouă interpretare a regulamentelor sportive.

Problemele lui Gigi Becali cu justiţia par să nu se mai termine. Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Gigi Becali să-i plătească lui Pavel Coruţ daune morale de 10.000 de euro pentru că l-a numit "diavol", "tâlhar", "nenorocit" şi "cea mai mare zdreanţă de om". În motivarea acestei decizii, instanţa apreciază că dreptul pârâtului la libertatea de exprimare, respectiv al lui Becali, nu jus­tifică afirmaţiile acestuia, făcute public, în cadrul intervenţiei telefonice în cursul unei emisiuni la postul OTV la care a participat apelantul reclamant (Pavel Coruţ) în 24 ianuarie 2010, că reclamantul ar fi un "diavol", un "tâlhar", un "nenorocit" ("cel mai mare nenorocit al neamului românesc"), "cea mai mare jigodie şi cea mai mare zdreanţă de om", care, în opinia Curţii, au depăşit limitele libertăţii de exprimare, ţinta afirmaţiilor sale fiind persoana apelantului reclamant.Instanţa consideră că acordarea daunelor morale se justifică atâta vreme cât Coruţ a probat că Becali a făcut, în public, afirmaţii calomnioase şi jignitoare la adresa lui, prin care i-a fost produsă o suferinţă pe plan moral, social şi chiar profesional şi i-a fost cauzat un prejudiciu de imagine, fiindu-i încălcată astfel o componentă a vieţii private. În martie 2010, scriitorul Pavel Coruţ l-a dat în judecată pe Gigi Becali pentru insultă şi calomnie şi i-a cerut despăgubiri de 150.000 de euro, procesul începând la Tribunalul Bucureşti, în 9 aprilie 2010.În iunie 2011, Tribunalul Bucureşti a decis ca Becali să-i plătească lui Coruţ 5.000 de lei drept daune morale, hotărârea fiind atacată de Coruţ la Curtea de Apel Bucureşti.În februarie 2012, Curtea de Apel a respins ca nefondat apelul, iar procesul s-a mutat, în faza recursului, la instanţa supremă.În noiembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Civilă a admis recursul lui Coruţ, a casat decizia Curţii de Apel şi a trimis cauza, spre rejudecare, la această instanţă. Decizia luată de Curtea de Apel după rejudecarea cauzei nu este definitivă, ea putând fi atacată, cu recurs, la instanţa supremă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb