• "Prima Casă" nu va impulsiona piaţa imobiliară şi construcţiile
Guvernul va garanta, prin programul "Prima Casă", 80% din valoarea unui împrumut pentru cumpărarea unei locuinţe de către persoanele fizice, în special familiile tinere, care nu au mai deţinut, până acum, vreo proprietate. Programul ar urma să devină operaţional în cel mult 60 de zile. Valoarea maximă a creditului garantat este de 60.000 de euro. Autorităţile speră, astfel, să deblocheze piaţa imobiliară.
Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu comentează, pe blogul reflectiieconomice.zilisteanu.ro, că dacă garantarea s-ar face la suma maximă, ar rezulta 16.700 de credite şi, în consecinţă, tranzacţii imobiliare. "Nu cred că un asemenea număr de tranzacţii ar influenţa piaţa imobilară", a subliniat domnia sa.
Potrivit analistului Ion Radu Zilişteanu, Guvernul ar fi trebuit să se consulte cu BNR înainte de a-şi face publică iniţiativa. Există posibilitatea ca BNR să nu fie de acord cu condiţii de creditare mai relaxate sau ca băncile să nu intre în program.
Domnul Zilişteanu a explicat: "Lucrurile nu sunt atât de roz cum par la prima vedere. În principiu, o bancă comercială căreia i se solicită un credit ipotecar are în vedere două aspecte principale: garanţiiile şi capacitatea de rambursare a împrumutului. Cei care îşi cumpără prima locuinţă sunt, în general, tineri şi nu au, uneori, nici banii pentru avans şi nici venituri suficiente pentru rambursarea creditului. Normele de creditare sunt specifice fiecărei bănci şi sunt supervizate de BNR. Programul Guvernului ar trebui să vizeze rambursarea sumelor şi nu garanţiile în sine pentru credit. Numai că băncile comerciale trebuie să acorde împrumuturile în funcţie de normele proprii de creditare. În condiţiile în care băncile nu acceptă flexibilizarea condiţiilor de creditare, programul Prima Casă este egal cu zero".
Domnia sa consideră că băncile comerciale ar putea profita de acest program. Având garanţia statului pentru sumele de până la 60.000 de euro, băncile ar putea să modifice politica de comisioane şi dobânzi pentru acest tip de credit, ştiind că au de la cine încasa - statul român.
Nici constructorii nu cred în aplicabilitatea programului. Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), ne-a declarat: "Orice formă de sprijin este binevenită. Dar trebuie să vorbim şi de aplicabilitate. Guvernul a promis bani pentru lucrări noi de infrastructură. Or constructorii au rămas cu promisiunile pentru că aceşti bani, de fapt, nu există. Şi acest program pare să fie tot o promisiune electorală".
Domnia sa nu vede cum pot fi ajutaţi tinerii şi piaţa imobiliară prin garantarea creditelor ipotecare de către stat. Tinerii nu mai au, din cauza crizei, garanţia locurilor de muncă, dispun de venituri limitate şi nici nu au economii pentru plata avansului. Potrivit preşedintelui PSC, persoanele care au nevoie de locuinţe se tem acum să mai contracteze credite ipotecare pentru că sunt scumpe şi pentru că nimeni nu ştie cum va evolua economia şi cât timp va dura criza.
Cât despre piaţa construcţiilor, aceasta nu va fi direct influenţată de programul "Prima Casă". Cele mai ieftine locuinţe sunt tot apartamentele vechi, iar cele noi sunt mult prea scumpe pentru ca tinerii să aibă venituri suficient de mari ca să le poată achita. Aşa că aceste fonduri care ar rezulta din vânzarea locuinţelor nu ar ajunge la dezvoltatori, care să le poată reinvesti prin construcţii noi.