DOUĂ SCHEME DE FINANŢARE PENTRU "PRIMA CASĂ"  Guvernul înclină spre un fond de garantare special pentru creditele ipotecare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2009

Guvernul înclină spre un fond de garantare special pentru creditele ipotecare

Din cele două scheme de finanţare pe care le are în vedere pentru sprijinirea persoanelor să-şi cumpere prima locuinţă, Guvernul înclină spre varianta unui fond de garantare a creditelor ipotecare, după cum reiese din Memorandumul aprobat de Guvern miercuri.

În fapt, Ministerul Finanţelor a propus ca a doua schemă să ducă la extinderea activităţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), unde statul este unic asociat, şi asupra garantării creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice. Până acum, fondul garanta doar creditele contractate de către întreprinderile mici şi mijlocii.

Prin această schemă, Guvernul ar urma să emită o garanţie de stat în valoare de 80 de milioane de euro, garanţie care poate angaja o expunere medie a Fondului de aproximativ 1 miliard de euro. În program, ar urma să intre 3-5 băncii, iar valoarea maximă a creditului pe care l-ar putea contracta o persoană care nu a mai beneficiat de credit ipotecar este de 60.000 de euro. Restul condiţiilor de creditare vor fi cele aplicate de bănci.

Ministerul Finanţelor consideră că această schemă este mai fezabilă deoarece astfel statul ar avea o expunere de zece ori mai mică decât în prima schemă, care prevede ca statul să emită garanţii în măsură să acopere 80% din creditele contractate de bănci pentru a susţine acest program guvernamental, în cuantum total de până la 1 miliard de euro.

Garanţiile ar urma să se întindă până în anul 2011 inclusiv, când pentru acest program vor mai fi acordate garanţii în valoare de 250 de milioane de euro. Cinci bănci- CEC, BCR, BRD, Piraeus şi Banca Transilvania - au efectuat o analiză comparativă de cost a condiţiilor actuale de creditare, iar în urma simulărilor a rezultat că, în condiţiile în care banca s-ar finanţa printr-un împrumut garantat de stat care să fie utilizat pentru finanţarea creditului, costurile cu rambursarea creditelor ipotecare s-ar reduce semnificativ, în timp ce, dacă preţul de achiziţie al locuinţei s-ar finanţa în totalitate (adică avans zero) din împrumut, ar fi avantajate persoanele care nu dispun de lichidităţi, dar au capacitate de rambursare bună.

Dezavantajul acestei scheme ar fi, potrivit MFP, că prin această schemă nu este abordat riscul de credit al băncilor la acordarea creditelor ipotecare, care induce acum cele mai mari costuri în procesul de creditare şi a determinat practic blocarea activităţii de creditare. Mihnea Rău

"Prima Casă" nu va impulsiona piaţa imobiliară şi construcţiile

Guvernul va garanta, prin programul "Prima Casă", 80% din valoarea unui împrumut pentru cumpărarea unei locuinţe de către persoanele fizice, în special familiile tinere, care nu au mai deţinut, până acum, vreo proprietate. Programul ar urma să devină operaţional în cel mult 60 de zile. Valoarea maximă a creditului garantat este de 60.000 de euro. Autorităţile speră, astfel, să deblocheze piaţa imobiliară.

Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu comentează, pe blogul reflectiieconomice.zilisteanu.ro, că dacă garantarea s-ar face la suma maximă, ar rezulta 16.700 de credite şi, în consecinţă, tranzacţii imobiliare. "Nu cred că un asemenea număr de tranzacţii ar influenţa piaţa imobilară", a subliniat domnia sa.

Potrivit analistului Ion Radu Zilişteanu, Guvernul ar fi trebuit să se consulte cu BNR înainte de a-şi face publică iniţiativa. Există posibilitatea ca BNR să nu fie de acord cu condiţii de creditare mai relaxate sau ca băncile să nu intre în program.

Domnul Zilişteanu a explicat: "Lucrurile nu sunt atât de roz cum par la prima vedere. În principiu, o bancă comercială căreia i se solicită un credit ipotecar are în vedere două aspecte principale: garanţiiile şi capacitatea de rambursare a împrumutului. Cei care îşi cumpără prima locuinţă sunt, în general, tineri şi nu au, uneori, nici banii pentru avans şi nici venituri suficiente pentru rambursarea creditului. Normele de creditare sunt specifice fiecărei bănci şi sunt supervizate de BNR. Programul Guvernului ar trebui să vizeze rambursarea sumelor şi nu garanţiile în sine pentru credit. Numai că băncile comerciale trebuie să acorde împrumuturile în funcţie de normele proprii de creditare. În condiţiile în care băncile nu acceptă flexibilizarea condiţiilor de creditare, programul Prima Casă este egal cu zero".

Domnia sa consideră că băncile comerciale ar putea profita de acest program. Având garanţia statului pentru sumele de până la 60.000 de euro, băncile ar putea să modifice politica de comisioane şi dobânzi pentru acest tip de credit, ştiind că au de la cine încasa - statul român.

Nici constructorii nu cred în aplicabilitatea programului. Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), ne-a declarat: "Orice formă de sprijin este binevenită. Dar trebuie să vorbim şi de aplicabilitate. Guvernul a promis bani pentru lucrări noi de infrastructură. Or constructorii au rămas cu promisiunile pentru că aceşti bani, de fapt, nu există. Şi acest program pare să fie tot o promisiune electorală".

Domnia sa nu vede cum pot fi ajutaţi tinerii şi piaţa imobiliară prin garantarea creditelor ipotecare de către stat. Tinerii nu mai au, din cauza crizei, garanţia locurilor de muncă, dispun de venituri limitate şi nici nu au economii pentru plata avansului. Potrivit preşedintelui PSC, persoanele care au nevoie de locuinţe se tem acum să mai contracteze credite ipotecare pentru că sunt scumpe şi pentru că nimeni nu ştie cum va evolua economia şi cât timp va dura criza.

Cât despre piaţa construcţiilor, aceasta nu va fi direct influenţată de programul "Prima Casă". Cele mai ieftine locuinţe sunt tot apartamentele vechi, iar cele noi sunt mult prea scumpe pentru ca tinerii să aibă venituri suficient de mari ca să le poată achita. Aşa că aceste fonduri care ar rezulta din vânzarea locuinţelor nu ar ajunge la dezvoltatori, care să le poată reinvesti prin construcţii noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb