Două stadioane noi la Timişoara

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 27 martie 2024

Două stadioane noi la Timişoara

Deputatul Alfred Simonis, care ocupă şi funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a anunţat că Ministerul Finanţelor a eliberat avizul necesar începerii investiţiei la Stadionul Dan Paltinişanu din Timişoara şi că următorul pas este aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Simonis a precizat: "Am obţinut de la Ministerul Finanţelor avizul necesar demarării investiţiei la stadionul Dan Păltinişanu, document obligatoriu pentru construirea noii arene a Timişoarei. Urmează noi paşi care să ne apropie de ceea ce ne dorim cu toţii, dar este foarte important de precizat că nu putem realiza în câteva săptămâni ceea ce alţii au tărăgănat zeci de ani. Facem, însă, tot ceea ce depinde de noi pentru a mişca lucrurile cât mai repede şi, ca să mă asigur că avizul MF nu stă rătăcit în vreun birou, am fost azi personal la minister". Următorul pas este emiterea unei hotărâri de guvern. "Calendarul legislativ pentru o investiţie de o asemenea amploare prevede ca, ulterior emiterii avizului Miniserului Finanţelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei să anunţe deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de act normativ (Hotărâre de Guvern) pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii. După finalizarea procedurii de consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern intră pe circuitul de avizare şi apoi la Secretariatul General al Guvernului pentru introducerea acestuia pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern", mai explică Simonis. După ce şi aceste proceduri vor fi finalizate, urmează ca Guvernul să emită o hotărâre pentru demolarea actualei arene. "Următorul pas îl reprezintă aprobarea HG-ului şi publicarea în Monitorul Oficial, iar abia apoi Agenţia Naţională pentru Sport şi Consiliul Judeţean Timiş trebuie să facă demersurile necesare pentru obţinerea Hotărârii de Guvern prin care se aprobă demolarea actualei arene. Este foarte important de precizat că, în paralel, Compania Naţională de Investiţii, va demara procedura de achiziţie pentru proiectarea şi execuţia noului stadion, iar ordinul de începere a lucrărilor se va da după finalizarea demolării de către Consiliul Judeţean Timiş", conform sursei citate. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica (PNL) demolarea stadionului ar putea dura 6 luni, iar pentru construcţia noii arene ar mai fi necesari alţi aproximativ 3 ani. Noul stadion de la Timişoara va fi cel mai mare din România, după Arena Naţională şi va costa aproape 140 de milioane de euro, bani asiguraţi de CNI şi Consiliul Judeţean Timiş. Este prevăzut cu 32.000 de locuri, nu va avea şi pistă de atletism şi nu va fi unul complet acoperit, aşa cum este Arena Naţională de la Bucureşti. Stadionul actual din Timişoara a fost construit în 1963 prin muncă voluntară, iar până in 1995 s-a numit "1 Mai".

Acesta nu este singurul stadion care se va construe la Timişoara. Viceprimarul municipiului Timişoara, Cosmin Tabără, a anunţat că documentaţia pentru un nou stadion la Timişoara este gata şi a fost emisă şi Autorizaţia de Construcţie. Lucrările la arena care va avea peste 10.000 de locuri costă 115 milioane de lei, bani din bugetul local. Stadionul, pentru care planurile au fost făcute încă din vremea fostei administraţii, se va numi "Arena Eroii Timişoarei". Acesta va ocupa o suprafaţă de peste 9.000 mp şi va avea 10.101 locuri pentru spectatori. Lângă arenă va fi amenajat şi un parc cu loc de joacă, precum şi o parcare cu peste 450 locuri, care va putea fi folosită şi de locuitorii din zonă. Noua construcţie va avea fundaţia din beton şi structura metalică şi va fi de categoria 4, în conformitate cu cerinţele UEFA şi IFAB (Internaţional Football Association Board). Pentru acoperirea stadionului vor fi folosite membrane tensionate - structuri uşoare din materiale compozite, pentru a obţine o iluminare naturală. Viitorul stadion va putea găzdui atât competiţii oficiale de fotbal, cât şi antrenamentele echipelor din centrele de copii şi juniori. De asemenea, acesta va putea fi o locaţie optimă pentru evenimente şi concerte mari, atunci când nu sunt organizate competiţii sportive. Din momentul în care Primăria Timişoara va da ordinul de începere a lucrărilor, stadionul ar trebui să fie gata în doi ani şi trei luni.

(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. belea... stau spitalele nerenovate cu anii, ca de unul nou nu are rost sa vorbim. stadioanele in schimb... la mai multe

    paine si circ pt plebe 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb