Două ţări, două discursuri, nenumărate coduri

D.N.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 februarie 2012

Două ţări, două discursuri, nenumărate coduri

Zăpada abundentă a devenit principala grijă a autorităţilor, care pentru o scurtă perioadă de timp par să fi uitat de criza financiară sau de alegeri anticipate. Soarta cetăţeanului este pusă pe primul plan, tocmai de aceea, din când în când, un prefect se urcă în maşina 4X4 sau un premier în elicopter şi merg la faţa locului pentru a oferi cu dărnicie indicaţii preţioase şi dojeni părinteşti, în proporţii diferite, în funcţie de dispoziţia de moment. Apetenţa noului guvern pentru găsirea de vinovaţi în altă parte decât în ograda proprie e demnă de o soartă mai bună. Este foarte interesant însă cum sunt alese ţintele, cu mare grijă pentru evenimentele care se pot produce pe termen scurt sau mediu.

E foarte lejer să-i cerţi pe locuitorii satelor că nu participă activ la efortul soldaţilor şi jandarmilor, deşi este evident că au rămas izolaţi nu pentru că nu şi-au dat la o parte zăpada din ogradă ci pentru că nişte aleşi nu au simţit nevoia să intervină la timp şi să se ocupe de drumurile naţionale sau judeţene. Nu contează asta, e bine să fii dur, mai ales cu cineva neputincios. Dacă premierul şi-ar lua elicopterul şi s-ar deplasa, să zicem prin Capitală, ar constata că 80% din trotuarele sau aleile dintre blocuri sunt blocate de zăpadă. Există însă două diferenţe între aceste două cazuri. În primul rând, nu se face să critici în masă locuitorii unui oraş, sunt mulţi şi realitatea recentă a arătat că s-au învăţat să reacţioneze, se strâng în pieţe şi acest lucru face rău la guvernare. O altă diferenţă, care chiar nu mai contează, dacă un sătean are cam 40 - 50 metri pătraţi de zăpadă pe cap de lopată manevrabilă, unui orăşean îi revin cam 2-3 metri. Dar primul argument primează, aşa că dacă e să cerţi pe cineva, fă-o la adresa unui amărât izolat. Alegerile vor avea loc într-o perioadă cu multe grade peste zero, aşa că e timp să îţi reglezi relaţia şi cu aceştia. Trebuie precizat că nici drumurile orăşenilor nu arată foarte grozav, cu excepţia marilor artere.

Un alt personaj extrem de supărat este ministrul de interne. Proaspăt numit, cu chef să-şi arate autoritatea, acesta ceartă zdravăn primari şi prefecţi, focusându-se în special pe zonele unde nu se află în fruntea bucatelor colegi de doctrină şi partid. Monologhează lung şi oarecum coerent, dar acest lucru nu îndepărtează niciun centimetru de omăt.

Cum ne aflăm în plină dictatură a codurilor, a apărut un nou soi de politician: cu bani şi dornic să-şi arate compasiunea faţă de semeni. Poate din când în când chiar e animat de intenţii bune şi numără în gând voturile pe care le poate obţine. Cu certitudine, conaţionalii săi ar dori să locuiască într-o ţară în care autorităţile să-şi facă treaba pentru care au fost investite în funcţii, ca firmele care au câştigat contracte grase de deszăpezire, semnate pe malul mării sub umbreluţe exotice, să facă treaba pentru care sunt plătite şi în care fiecare cetăţean să fie scos de propria conştiinţă în stradă, acolo unde să-şi rezolve problemele din faţa uşii şi să nu aştepte mila unuia sau altuia. Asta ar fi o ţară normală.

Meteorologii au prelungit avertizarea Cod portocaliu de ninsori abundente până astăzi la ora 14.00 şi au extins-o pentru jumătatea sudică a ţării. Vor fi afectate municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea. Aici va ninge abundent, iar vântul va sufla cu rafale de până la 55 kilometri pe oră, stratul nou de zăpadă depăşind 30 - 50 de centimetri. În intervalul menţionat judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Timiş vor fi sub avertizare Cod galben de ninsori. Există posibilitatea ca meterologii să anunţe noi coduri, situaţia evoluând de la o oră la alta. Drumurile din mai multe judeţe au fost închise şi peste 200 de trenuri au fost anulate în cursul zilei de ieri.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Bun articol. Dar nu cred ca aveati nevoie de aprecieri. Net, clar. Dar, pentru Dumnezeu nu ii mai compatimiti pe primarii si Presedintii de Consilii Judetene. Majoritatea nu fac aproape nimic. De la adunat zapada nu ies bani ci se cheltuie bani: rezultatul = localitatile sunt inzapezite sau superficial curatate de zapada cat sa dea impresia ca s-a facut ceva. De ce credeti ca nu amendeaza locuitorii oraselor, pe cei care nu curata cei 2-3 metrii de zapada care le revin. Pentru ca nici ei, "alesii" nu isi fac datoria. Si atunci de ce sa irite spiritele? Oricum iarna este grea si ar trebui mobilizati toti locuitorii sa faca ceva. VA INCHIPUITI CUM VOR ARATA ORASELE IN MARTIE CAND VA INCEPE SA SE DEZGHETE?

    1. cine i-a compatimit pe edili ? poate doar ei intre ei sa o faca..

      Stimata doamna Tutuianu,

      intai felicitari pentru faptul ca nu doriti sa stati in anonimat. In alta ordine de idei sa stiti ca Romania este chiar aceasta pe care ne-o construim singuri. Aseara la postul de televiziune ARD a aratat secvente cu rigorile Europei. Prima tara a fost Romania. De ce? Pentru ca intr-adevar sunt conditii extrem de vitrege. Stiti care a fost in prima plan echipa care a ajutat. BGS. Este aceasta firma mai prejos decat SMURD. S-a mai spus ca in ciuda acestor probleme romanii sunt inventivi si sapa de exemplu un tunel ca sa ajunga in casa. Sau ca nu au paine, dar exista speranta intruchipata intr-un camion care vine sa-i aprovizioneze. S-a vorbit putin si despre guvern, care datorita schimbarii rapide nu prea a avut timp sa se organizeze. Deszapezirea a fost condusa de preotul satului. Un stalp de lemn pentru sustinerea cablurilor a fost rupt si imediat s-a facut legatura la timpurile intunecate dinaninte de revolutie. Asta este Romania intr-una din cele mai favorabile prezentari pe care o televiziune straina le transmite in vestul Europei. Este aceasta doar vina guvernarii sau a fiecaruia dintre noi care ne plangem de dictatura, coruptie sau saracie. Intr-adevar avem doua tari una a celor care vor sa faca ceva bine sau rau si a celorlati care nu vor decat sa demonstreze ca primi fac ceva gresit. Vom ajunge intr-o zi in care vom fi uniti in asa fel incat nimeni sa nu mai poata declara ca speranta consta intr-o bucata de paine poate vom reusi sa ne impacam cu noi insine si cu faptul ca lumea nu este alb negru ci color cum spun cei care pretind si adeseosi chiar reusesc sa prezinte REALITATEA. 

      Da; iarna nu-i ca vara !. 

      Se vede(bine) vinetiul; nu-i foarte usor sa-i certi pe cei care nu-si curata zapada - este obligatoriu sa-i certi!.

      Nu si-o curata pentru ca nu i-a amendat nimeni pentru ca nu-si fac datoria de cetateni:maturatul in fata casei ar trebui sa fie o necesitate/ obisnuinta la fel ca si spalatul zilnic pe fata . Aici trebuie lucrat !.... 

      In lipsa de o cauza mai nobila, televiziunile incearca sa creasca cu "senzatii" din orice eveniment. 

      Draga Best,

      cauza cea mai nobila a unei televiziuni ar fi ca prin urmarirea continutului sau mediatic sa reuseasca sa aduca plus valoare telespectatorului. Ce inseamna asta in opinia mea? Nimic altceva decat ca acea persoana sa fie in masura de a utiliza acele informatii pentru ca viata sa si a familiei sale sa fie mai buna. Nimic mai mult. Atunci ar fi in masura sa-si ceara drepturile, in caz ca este refuzat sa stie sa le sustina si indiferent de rezultatul confruntarii sa aiba taria sa mearga mai departe spunand ca nu s-a pregatit suficient daca esueaza sau in caz de izbanda sa se gandeasca si la posibilitatea ca a avut pur si simplu noroc sau cineva acolo sus il iubeste. Sa realizeze ca nimeni nu ii este dator sa-l ajute, ca toata lumea doreste ceva de la el, mai mult sau mai putin indreptatit, iar cei care il dojenesc sunt de fapt prietenii lui. Sa incerce sa intrebe intotdeauna unde a gresit si sa faca tot posibilul pentru ca aceste persoane sa fie multumite de activitatea lui. Iar aici intervine forta care deriva din caracterul telespectatorului. Reuseste acest privitor, cum frumos spune maestrul Piersic, sa treaca prin filtrul sau moral individual ceea ce i s-a propus sa faca si ajunge la concluzia ca exista o legitimitate privitor la acest "contract cu propria constiinta" atunci cu siguranta familia, prietenii si lumea inconjuratoare se vor bucura si vor progresa. Dimpotriva reiese un rezultat care ne pune in fata unei bariere morale atunci ar trebui sa avem taria de a exprima aceasta stare de spirit. Aceasta este plus valoarea care ar aduce canalul media. Ca oamenii sa aiba curajul propriei raspunderii. Cum bine spunea maestrul Goethe: "Acest fapt este intotdeauna adevarat: cel ce nu face nimic pentru altii, nu face nimic pentru el insusi." 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb