Janet Yellen, şefa Trezoreriei SUA, a transmis astăzi un avertisment companiilor din China să nu exporte în Rusia produse care ar putea fi folosite pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, relatează dpa.
"Am subliniat faptul că întreprinderile, inclusiv cele din China, nu trebuie să acorde sprijin material pentru războiul Rusiei şi că se vor confrunta cu consecinţe semnificative dacă o vor face", a declarat Janet Yellen, la Beijing, la finalul vizitei sale în China, potrivit dpa.
Toate băncile care transferă bani în Rusia pentru a aproviziona industria de apărare rusă cu produse militare sau de altă natură riscă, de asemenea, să facă obiectul sancţiunilor americane, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA. Statele Unite au instituit deja o serie de sancţiuni împotriva unor companii chineze din motive legate de Rusia, aminteşte dpa.
Washingtonul a sancţionat de asemenea China din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului şi pentru a încetini capacitatea rivalului său de a produce semiconductori foarte avansaţi care ar putea oferi Beijingului un avantaj tehnologic, în special în domeniul militar, informează dpa.
Înalta oficialitate americană a sosit joia trecută în China. În cadrul întâlnirilor sale cu vicepremierul He Lifeng şi cu premierul Li Qiang, unul dintre subiectele principale a vizat capacitatea industrială excedentară a Chinei. Beijingul este acuzat că utilizează subvenţii industriale pentru a inunda pieţele globale cu produse ieftine, inclusiv produse de energie regenerabilă, transmite sursa citată.
Yellen a spus că discuţiile vor continua cu China cu privire la problemele legate de supracapacitate, precum şi la "creşterea echilibrată a economiilor interne şi globale".
"În timpul convorbirilor, am subliniat din nou că Statele Unite nu caută să se decupleze de China. Cele două economii ale noastre sunt profund integrate, iar o separare totală ar fi dezastruoasă pentru ambele noastre economii", subliniază şefa Trezoreriei americane, conform dpa.
Dar Yellen s-a arătat îngrijorată de unele aspecte ale economiei chineze care au "efecte negative asupra SUA şi a lumii". "Consumul slab al gospodăriilor şi investiţiile excesive în afaceri, agravate de un sprijin guvernamental pe scară largă în anumite sectoare industriale, vor conduce la riscuri semnificative pentru lucrătorii şi întreprinderile din Statele Unite şi din restul lumii", a explicat oficialitatea americană.
Deficitul comercial al SUA cu China a ajuns la aproape 280 de miliarde de dolari anul trecut, dat fiind faptul că a importat mult mai multe bunuri din China decât a exportat în această ţară, potrivit sursei precizate.