Dacă urmărim evoluţia din ultimele zile a pieţelor bursiere, abia dacă ne dăm seama că "s-a întâmplat ceva", în condiţiile în care, mai nou, "incertitudinea pare să fie singurul lucru sigur în lume", potrivit traderului D.R. Barton jr., autor la Money Morning.
Acesta aminteşte de tentativa eşuată de lovitură de stat de vineri, din Turcia, stat aliat NATO, care "a venit în cel mai rău posibil moment în lupta Occidentului împotriva Daesh din Irak şi Siria, la numai o zi după ce grupul terorist a lansat un atac oribil în sudul Franţei".
Traderul adaugă că şi în SUA au fost mai multe incidente violente importante în timpul actualei campanii electorale prezidenţiale tensionate, însă pieţele nu reacţionează. În opinia sa, "teroarea şi haosul nu mai pot opri pieţele să crească", iar ca drept dovadă, indicii bursieri americani Dow Jones şi S&P 500 au atins, recent, niveluri record.
Barton jr. menţionează că pieţele minimalizează tot mai mult teroarea şi haosul după ce, odinioară, geopolitica juca un rol "supradimensionat" pe anumite segmente ale pieţei - în special pe cel al petrolului. "Un război în Orientul Mijlociu, o lovitură de stat în America de Sud, şi pieţele creşteau sau scădeau imediat", precizează Barton, adăugând că "în mod clar, acum nu mai există asemenea reacţii. În ultimii 30 de ani, pieţele au devenit tot mai puţin sensibile la zonele globale cu probleme şi, în mod natural, mult mai dependente de acţiunile bancherilor centrali".
Traderul consideră că, în situaţia în care ar izbucni al treilea război mondial, acţiunile vor creşte dacă bancherii centrali ar ţine tiparniţele de bani active.
Dar, adevărul este că atacurile teroriste nu mai afectează pieţele deoarece toată lumea rezistă, indiferent că au de a-face sau nu cu pieţele.
Traderul afirmă că pieţele "au fost deosebit de rezistente" în ultima vreme, iar începând din săptămâna ce a urmat votului pentru Brexit (exprimat în 23 iunie), pe parcursul a 16 zile de tranzacţionare, au fost numai două sesiuni cu scăderi şi ambele cu pierderi minore, de sub 1%.
"Până în prezent, revenirea a fost uimitoare, iar indicii S&P 500 şi Dow au ajuns la noi maxime istorice. O parte din această evoluţie se datorează tranziţiei rapide a guvernului britanic, care a pus capăt incertitudinilor", spune Barton.
Traderul anticipează acum: "După o perioadă în care câştigurile au fost puternice şi persistente, există o probabilitate mare ca, în următoarea perioadă, mişcarea pieţei să fie ori de consolidare, ori de corecţie negativă modestă".
Acesta spune că, dincolo de fundamentele care sunt orientate spre o corecţie negativă, vor mai fi unii factori care pot determina un astfel de curs: urmează publicarea, săptămâna aceasta, a datelor privind noile construcţii de locuinţe din SUA şi vânzările de locuinţe existente, respectiv mult aşteptatul raport Federal Reserve Bank of Philadelphia privind producţia industrială.
În condiţiile actuale, traderul recomandă acţiunile companiei americane de apărare "Lockheed Martin" Corp., care au atins un record istoric săptămâna trecută.
Totodată, Barton recomandă acţiunile reţelei de socializare online "Facebook" Inc., care, în opinia sa, după ce vor mai pierde puţin teren faţă de avansul semnificativ de săptămâna trecută, vor reveni pe creştere.