Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD, că sistemul bancar nu sprijină economia din România, că în ţara noastră există cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite şi a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva "lăcomiei" bancare.
"Sistemul bancar este un sistem de la care orice ţară şi orice popor aşteaptă să sprijine economia. Adică să facă profituri băncile, Doamne ajută, dar să facă profituri sprijinind economia, pentru că te gândeşti: domnule, dacă sprijini economia, se dezvoltă, au mai mulţi clienţi, deci o să facă şi mai mult şi mai mult şi mai mulţi bani! Nu sprijină economia. Şi eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Pentru că noi suntem în situaţia în care ne uităm cu toţii, ca un popor blând ce suntem şi de bună-credinţă cum se joacă marile bănci între ele şi stabilesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românii. (...) Deci sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi (...) avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: 'Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?' Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor", a spus liderul PSD.
Dragnea a adăugat că în acest an sistemul bancar din România a avut un profit de 5,6 miliarde de lei şi şi-a exprimat speranţa că Guvernul va lua chiar în această săptămână măsuri pentru a pondera "lăcomia" din sistem.
"Dacă făceau profitul sprijinind economia erau în regulă; dacă nu, eu zic că orice lăcomie în orice domeniu trebuie să fie ponderată. Şi eu sunt sigur că aveţi suficiente metode, suficiente idei, pentru ca foarte rapid, adică nu peste un an sau doi (...) să apară aceste măsuri şi multe altele. Eu sunt absolut convins că poate chiar săptămâna asta", a spus el.
Liderul PSD a mai declarat că "sub pretextul liberalizării" companiile din energie şi din sectorul gazelor naturale intenţionează să declanşeze noi creşteri de preţuri şi a adăugat că îşi doreşte ca în acest domeniu să fie instituite reguli corecte şi cinstite.
"Gazele sunt tot acolo, se extrag tot de acolo, utilajele sunt aceleaşi, instalaţiile aceleaşi, procedurile aceleaşi, nu a crescut nimic. Preţul de cost e undeva..., unii zic 40 de lei pe megawatt oră, alţii zic 27, eu zic că e 40 şi, nu 27. Şi când te uiţi că vinde cu 70 de lei, cu 80 de lei, cu 90 de lei, cu 140 de lei pe megawatt, te gândeşti, frate, dar ce s-a întâmplat? Adică noi vorbim de gazele din România, din subsolul românesc, care ajung şi la populaţie şi care de fapt, în loc să ne ajute să dezvoltăm economia şi să reindustrializăm această ţară, vor să o pună pe butuci, cu gazele noastre. Nu vreau să le naţionalizăm (...) vreau să instituim regulile corecte, reguli cinstite", a arătat el.
Dragnea a făcut referire şi la companiile de telefonie mobilă, precum şi la jocurile de noroc.
"Eu cred că Guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament şi de aici de la tribuna Consiliului Naţional vă cer să interveniţi de urgenţă. Adică în ceea ce am vorbit despre domeniile pe care le-am amintit până acum, în energie, în gaze, în justiţie. La jocurile de noroc de exemplu, acum este impozit pe profit. Foarte bună măsură, dar ei nu au profit. Uitaţi-vă la cifra de afaceri totuşi! (...) Şi cu companiile de telefonie mobilă, toţi vorbim la telefon, spre satisfacţia securiştilor. Dar poate ar fi bine când discutăm despre taxele pe care trebuie să le plătească, să plătească aşa cum trebuie în România. Nu vrem să punem bir, Doamne fereşte, dar doar vorbim despre nişte chestiuni destul de civilizate", a adăugat Dragnea, potrivit Agerpes.
1. Lunaticul Dragnea
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2018, 09:55)
Se scoala Dragnea si hotaraste ca trebuie sa scada robor, ca si cum mecanismele pietei financiare functioneaza dupa bunul lui plac.Hei, scularea, BCE tocmai a anuntat ca a renuntat la programul de QE , adica nu va mai cumpara boduri guvernamentale, pentru ca nu vrea sa mai finanteze deficitele bugetare ale unor tari ca Italia, Romania, Prin urmare ne vom imprumuta mai scump sa platim pensiile si salariile si ce credeti ca va face roborul? ei bine va creste, ca n are ce face, Fed urmeaza sa majoreze iar dobanzile and so on...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2018, 09:59)
Ma mir ca a scapat neatacat Pilonul2 , stiu ca dl Darius are o slabiciune pentru acesta.
1.2. este in lucru (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de cristi în data de 17.12.2018, 11:05)
este in lucru, o taxa speciala pentru banci, iar pentru
pilonul 2 daca trece de "cumpana" 2019 ramane cu circa 2%
contributii
2. Sa se faca liniste, Dragnea se odihneste!
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2018, 12:40)
Liviu Dragnea, a declarat, ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD, că sistemul bancar nu sprijină economia din România, că în ţara noastră există cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite şi a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva "lăcomiei" bancare.
Guvernul n-ar trebui să ia măsuri si împotriva "lăcomiei" celor ajunsi la ciolan?. S-a trezit Dragnea (eu cred ca doarme) si constata jaful din sistemul bancar, dar nu vede jaful complotului din administratie.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2018, 13:17)
Dobanzile mari sunt semnul riscului de tara mai mare, iar cel mai mare risc de tara in Romania il reprezinta politicienii, in frunte cu psd-alde-dmr. Cu cat vor veni cu masuri populiste mai multe, cu atat costul finantarii in Romania va creste, nu ne va imprumuta nimeni mai ieftin ci mai scump. Exact ce isi doreste dragnea. El sti asta, impreuna sfatuitorii sai si cei care sustin politicile psd, valcov, socol, georgescu
4. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 17.12.2018, 22:08)
Va dati seama ce discurs va avea mustache cand va afla ca bancile platesc 80% impozit pe profit? Nu mai vrea sa sprijine nicio economie