Judecătoria Sectorului 5 a rămas, marţi, în pronunţare pe cererea de eliberarea condiţionată depusă de fostul lider al PSD Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, conform Agerpres.
Dragnea nu a fost adus la Judecătorie, însă a putut să se adreseze instanţei prin videoconferinţă.
Procurorul de şedinţă ar fi vrut ca Dragnea să fie audiat, însă judecătorul a considerat că solicitarea Parchetului este inutilă, permiţând ca fostul preşedinte al PSD să se adreseze instanţei prin videoconferinţă, la sfârşitul procesului.
"Îndeplinesc condiţiile (pentru eliberarea condiţionată - n.r.). Am stat destul în penitenciar, nu reprezint un pericol pentru societate. Pot face bine", a declarat Dragnea.
Avocata sa, Flavia Teodosiu, a spus că fostul lider social-democrat îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi eliberat înainte de termen.
"Ne aflăm în faţa unei cereri de liberare condiţionată pe articolul 59 din vechiul Cod penal: a fost stăruitor în muncă şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. Atributul dumneavoastră esenţial este să constataţi îndeplinirea condiţiilor. (...) A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie şi februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluţiile, deşi definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie şi de două ori ulterior, deşi avea teste negative. Comisia a constatat în unanimitate că a avut o atitudine pozitivă. A achitat prejudiciul din dosar. Aveţi la dosar o societate care îl va încadra în muncă. (...) Să nu uitaţi că suntem în Săptămâna (...) înainte de Paşte", a afirmat Teodosiu.
Ea a prezentat pasaje din raportul favorabil întocmit de Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Rahova: "Deţinutul a avut un comportament în general pozitiv, a beneficiat de mai multe recompense şi o singură sancţiune, care ulterior a fost anulată".
De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a susţinut că Liviu Dragnea nu a dat suficiente dovezi de îndreptare.
"Instanţa trebuie să se raporteze la persoana condamnatului, nu la criterii abstracte. Se cunoaşte că persoana condamnată are o educaţie, spunem noi, înaltă, deci conduita lui în penitenciar este una normală. Programele la care a participat sunt destinate persoanelor cu o educaţie precară. Faptul că el consideră că pedeapsa este injustă, politică, denotă că nu şi-a schimbat atitudinea. Atât timp cât se neagă însăşi temeinicia condamnării şi se invocă imixtiuni politice, este evident că petentul condamnat nu îşi atribuie nicio culpă, motiv pentru care noi considerăm că pedepsa nu şi-a atins scopul. Aţi întrebat ce ar trebui să facă - să îşi asume condamnarea", a afirmat procurorul.
Instanţa a rămas în pronunţare pe cererea depusă de Dragnea, însă decizia nu va fi una definitivă.
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
El a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.
Fostul lider PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.
1. Nu
(mesaj trimis de sabin în data de 27.04.2021, 12:17)
numai ca are deja un loc de munca, dar are si salariu de vreun an de zile, are vechime deja...E maestru in locuri de munca fictive...O sa mai faca ceva vechime si la parnaie, la cate dosare mai are.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2021, 12:38)
Dracnia este un bun exemplu pentru sica mandolina, cel mai cunoscut asistat social pana a fost cocotat sef de guvern. Fata care a furat voturile la S1 nici nu s-a chinuit ca Dracnia sa-si faca viloi prin Brazilia. Tuta si-a tras viloi in zona cea mai scumpa din Bucuresti. La fel cum a fost asigurata ca nu se filmeaza cand slugile useriste fura sacii cu voturi, e sigura acum ca nu o sa aibe probleme cu toate hotiile comise.
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 27.04.2021, 13:41)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2021, 09:04)
gura stirba a lui Dragnea nu mananca nimic din cele 30 mld euro din PNRR?