Fondul Suveran de Investiţii va fi înfiinţat prin ordonanţă de urgenţă, care va fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern, a declarat, ieri seară, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii coaliţiei de guvernare.
"Am discutat cu colegii noştri de la ALDE în principal despre ordonanţa care trebuie să reglementeze cadrul pentru înfiinţarea Fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii din România. Am convenit de acum câteva săptămâni să avem această discuţie. Este o ordonanţă de foarte mare importanţă şi trebuie analizată foarte bine. În acest sens au fost invitaţi şi oficialii din Polonia ca să vedem şi Fondul lor cum a fost constituit şi cum funcţionează. E oarecum diferit faţă de ce avem noi de gând cu Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Ordonanţa are acum o formă finală, am convenit forma finală. Sunt câteva modificări de formă, câteva precizări. Noi credem că este un cadru care elimină orice risc pentru societăţile comerciale care vor intra în acest Fond, şi, de asemenea, o ordonanţă care să creeze condiţiile pentru ca un Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii în România să contribuie în mod serios la dezvoltarea acestei ţări, aşa cum oriunde în lume aceste Fonduri de dezvoltare sprijină economia, sprijină investiţiile şi nivelul de trai", a precizat Liviu Dragnea, la Parlament.
El a arătat că ordonanţa va fi adoptată săptămâna viitoare, joi sau vineri, în şedinţa de Guvern.
"Imediat după ce ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial vor fi discuţii despre hotărârea de guvern care să stea la baza înfiinţării Fondului Suveran, actul constitutiv şi toate celelalte elemente. Deci, până la sfârşitul acestui an toate aceste acte normative vor fi adoptate, urmând ca funcţionarea efectivă să înceapă din 2019", a explicat Dragnea.
Liderul PSD a precizat că nu au fost obiecţii în cadrul discuţiilor. "Nu, nu s-a lucrat în maniera asta, nu au fost obiecţii dintr-o parte sau alta, am convenit împreună că este un act normativ de o importanţă uriaşă şi trebuie să cumpănim, să analizăm fiecare prevedere din fiecare articol, au mai fost nuanţări puse în unele articole, au fost unele reformulări ale unor articole, pentru a nu exista nu numai acum, ci şi în anii următori, posibilitate de interpretare în sens negativ", a afirmat Dragnea.
El a adăugat că ordonanţa "nu vorbeşte despre câte companii vor intra în FSDI, ci stabileşte cadrul general pentru a se putea înfiinţa Fondul Suveran în România şi este întocmită după ce Curtea Constituţională a spus că nu se poate adopta o lege sau o ordonanţă cu adresă punctuală, adică pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale".
La rândul său, Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE, a declarat că discuţiile au fost purtate ca între parteneri de coaliţie.
"Ca şi în cazul legii offshore, ne-am întâlnit şi am discutat ca nişte parteneri pe marginea acestui proiect, un proiect extrem de important pentru România, ştim foarte bine, eu cel puţin consider că este cel mai important proiect de ţară de la intrarea ţării în UE în anul 2007. Deci au fost lucruri normale ca între parteneri, discuţii aplicate pe proiectele pe care noi le-am pus pe hârtie", a arătat Gerea, conform Agerpres.
1. Să fie
(mesaj trimis de Mihai în data de 03.11.2018, 14:37)
Numai să nu se transforme într- un fond gen,, proprietatea" Riscul există dacă se va expune pe bursă.