DRAGOŞ ILIESCU: "Alegerile de la conducerea Consiliului Psihologilor din România sunt furate cu grosolănie"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 martie 2017

"Alegerile de la conducerea Consiliului Psihologilor din România sunt furate cu grosolănie"

(Interviu cu domnul Dragoş Iliescu, psiholog practicant, profesor universitar la Universitatea Bucureşti)

Alegerile pentru conducerea Consiliului Psihologilor din România, preconizate să aibă loc în luna aprilie, au iscat nemulţumiri în rândul unui grup de psihologi, parte a grupului de iniţiativă Universitaria Psihologie, acuzând că actuala conducere abuzează de poziţie în organizarea scrutinului.

Dragoş Iliescu, psiholog practicant şi profesor universitar la Universitatea Bucureşti, unul dintre reprezentanţii psihologilor reuniţi în Universitaria Psihologie, susţine, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că pledează pentru alegeri democratice la conducerea Consiliului Psihologilor din România (CPR). Domnia sa ne-a povestit, într-un interviu, despre nemulţumirile psihologilor la adresa conducerii CPR.

PRECIZARE: Domnul Dragoş Iliescu ne-a transmis că, în acest an, cotizaţia anuală a rămas 250 RON, nu a crescut, aşa cum ne-a spus iniţial.

Reporter: Care sunt nemulţumirile legate de actuala conducere a Colegiului Psihologilor din România? În ce calitate faceţi acuzaţiile la adresa conducerii CPR? Pe cine reprezentanţi din CPR?

Dragoş Iliescu: Nemulţumirile breslei întregi sunt imense şi nu vreau să le enumăr aici. Nemulţumirile punctuale care au izbucnit acum se referă la procesul de alegeri. Alegerile în CPR se desfăşoară o dată la 4 ani. Acum suntem în plin proces de alegeri.

Aceste alegeri sunt furate cu grosolănie. Practic, unul dintre candidaţi, care a fost în eternitate parte din conducerea CPR (încă de la fondarea acum 12 ani a instituţiei), care conduce structura secretarială (secretariatul comitetul director) şi care acum candidează pentru funcţia de preşedinte, şi-a arogat dreptul (pe care prin lege nu îl are) de a valida şi invalida candidaturi peste capul preşedinţilor de filiale. În virtutea acestui drept arogat, a invalidat în mod arbitrar şi pe criterii netransparente toată concurenţa - aproximativ 70% din psihologii care şi-au depus candidaturile.

Acesta e un abuz: prin regulamentul de alegeri, doar preşedinţii filialelor au dreptul de a face validări de candidaturi. Structura tehnică are ca singură atribuţiune tipărirea buletinelor de vot.

Dragoş Iliescu: Ne confruntăm aşadar cu refuzul de a îndeplini sarcinile de serviciu, cu o preluare abuzivă a structurilor alese de către angajaţii tehnici.

În lumina acestui abuz, doar în 6 judeţe s-au ţinut alegerile, iar un număr de aproximativ 25 (din totalul de 34) de filiale judeţene până acum au suspendat aceste alegeri, considerate abuzive. Peste 90% dintre psihologi consideră acestea ca fiind abuzuri şi un afront la democraţia participativă din profesie.

Sunt profesor universitar la o facultate de psihologie, sunt şi psiholog practicant, sunt parte a acestei profesii, îmi pasă de ce se întâmplă. Împreună cu alţi colegi din domeniul universitar, parte a grupului de iniţiativă Universitaria Psihologie, pledăm în mod activ pentru alegeri democratice în profesia noastră. Oricine va câştiga apoi, va avea un mandat legitim.

Reporter: De ce aţi ales să vă spuneţi nemulţumirile tocmai acum, în preajma alegerilor conducerii CPR? Doriţi să candidaţi pentru un loc în conducerea CPR?

Dragoş Iliescu: Nemulţumirile au izbucnit abia acum în spaţiul public, pentru că acum suspectăm că se fură alegerile... evident că multe alte nemulţumiri mocnesc de mult timp, dar toată lumea avea o aşteptare rezonabilă că aceşti oameni vor pleca la alegeri, pentru că la nivelul de încredere de maxim 5% pe care îl mai au în profesie, nu au cum câştiga alegerile. Din păcate însă, observând că nu au cum câştiga democratic, au decis să încerce să câştige prin abuz şi intimidare. Evident, dacă ei acum fură, acum se revoltă psihologii.

Alături de alţi peste 700 de psihologi, am candidat şi eu pentru un loc într-una din structurile mai mici de conducere ale Colegiului. Nu, nu candidez la conducerea CPR - nu candidez ca preşedinte.

Reporter: Cine şi-a depus candidatura până acum la conducerea CPR?

Dragoş Iliescu: Şi-au depus candidatura mai mulţi oameni respectabili, care, din păcate, au fost invalidaţi complet arbitrar de structura tehnică. De fapt nici nu putem vorbi de invalidări, căci nu au fost niciodată publicate sau asumate ca atare - pur şi simplu aceşti oameni nu s-au regăsit pe buletinele de vot, fără nici o explicaţie privind măsura. Profesorul Ion Dafinoiu de la Iaşi, unul dintre cei mai respectaţi psihoterapeuţi ai României, sau profesorul Edmond Cracsner, de la Bucureşti, au fost ambii măturaţi în mod abuziv.

Şi-a depus candidatura şi actualul director general al Colegiului - un om care a fost parte a structurilor de conducere timp de 12 ani, de la fondarea Colegiului şi care este eminenţa cenuşie şi promotorul tuturor acestor abuzuri. El nu are dreptul să candideze: regulamentul alegerilor spune că pentru a candida la preşedinţie este nevoie să fii psiholog principal (treapta cea mai înaltă de specializare), iar el este doar psiholog specialist.

Evident, el se află într-un conflict de interese: nu doar candidează fără a avea dreptul, ci este fix omul care exclude contracandidaţii de pe buletinele de vot.

Reporter: De ce sunteţi nemulţumit de organizarea procesului electoral pentru conducerea CPR? Consideraţi că actuala conducere a CPR abuzează de poziţia pe care o are în organizarea alegerilor din aprilie?

Dragoş Iliescu: Da, actuala conducere abuzează de poziţia ei. Alegerile se realizează pe baza unui regulament foarte clar, Hotărârea 1/2013 a Consiliului Colegiului şi Comitetului Director. Pe baza acestei H1 au fost derulate alegerile şi acum 4 ani. Acum însă, fără să aibă acest drept, preşedintele actual, în mod unilateral şi fără să se consulte cu forurile superioare, a dat dispoziţii care modifică această hotărâre. Preşedintele nu are dreptul de a modifica această hotărâre, căci nu are atribuţii privind procesul de alegeri şi oricum nu poate modifica o hotărâre dată de un for superior.

Dar nu doar asta - abuzează de poziţia lor pentru a face presiuni asupra preşedinţilor de filiale: mai multor preşedinţi de filiale care au refuzat să facă alegerile în condiţiile acestea ilegale li s-au retras drepturi pe care preşedintele nu le poate retrage (de exemplu, nu are competenţe în a retrage dreptul de reprezentare de la preşedinţi de filiale care au fost aleşi de filiale şi nu numiţi de el).

Există şi alte nereguli: de exemplu dispoziţii antedatate - inclusiv cele publicate în Monitorul Oficial.

Pur şi simplu, nu concep să piardă şi utilizează întreaga putere pe care le-o dă aparatul administrativ, pentru a intimida, falsifica şi în general a fura alegerile.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre bugetul CPR din ultimii ani? Dar despre salariile actuale ale conducerii CPR? Aveţi cunoştinţă de vreun audit financiar făcut la CPR?

Dragoş Iliescu: CPR, conform propriilor declaraţii depuse la ANAF, are un buget care în ultimii 4-5 ani a fost constant în jurul a 1,5 milioane de euro. E interesant că nimeni - nici un membru simplu al Colegiului şi nici măcar vreun membru al Comitetului Director sau Consiliului Colegiului (forurile de conducere) nu ştie ce salarii are conducerea CPR. Acestea au fost ţinute secrete. Se zvoneşte că sunt în jurul a 2-3000 de euro pe lună, însă nu avem dovezi în acest sens.

Pot confirma însă că, deşi are obligaţia de a audita anual din punct de vedere financiar activitatea sa, conducerea Colegiului nu a realizat niciodată un astfel de audit financiar, sau dacă l-a realizat nu l-a făcut public. Suntem aşadar în situaţia în care aparatul secretarial şi preşedintele refuză, în pofida oricărei somaţii, să dea socoteală pentru exerciţiul financiar vreunui for colegial de conducere - incluzând aici forurile superioare, adică vorbim aici de Consiliul Colegiului şi de Comitetul Director.

Reporter: Intenţionaţi să reclamaţi conducerea CPR la forurile competente? Către ce instituţii doriţi să vă îndreptaţi?

Dragoş Iliescu: La acest moment au fost depuse de către diverşi colegi două plângeri în contencios administrativ şi se pregăteşte o a treia. De asemenea, depunem în câteva zile o plângere penală foarte solidă, cu foarte multe dovezi concrete privind abuzurile motivate de obţinerea unui folos personal direct. Credem că această plângere este de competenţa DNA, atât prin amploarea abuzului cât şi prin prisma impactului pe care îl are asupra unei întregi arii profesionale, având în mod potenţial riscul de a bloca anumite sectoare de activitate în întreaga ţară (nu uitaţi că sunt destule activităţi comerciale care sunt dependente de avizele psihologice, iar un blocaj în acest domeniu se repercutează şi în alte arii).

Reporter: Există pericolul ca alegerile să nu mai fie organizate? Care vor fi repercusiunile?

Dragoş Iliescu: La acest moment, alegerile au devenit o glumă. Dacă filialele locale ale Colegiului nu desemnează reprezentanţi în Convenţia Naţională, aceasta nu se poate desfăşura. Doar 6 filiale au organizat alegeri. Restul au refuzat. Aceste 6 filiale totalizează cam 8% din totalul psihologilor din ţară. Nu poţi face o Convenţie Naţională care în loc de aproape 600 de psihologi, cât este numărul legal, să aibă în sală 30-40 de oameni. Sigur, e posibil să încerce să o facă dar va fi nu doar ilegitimă ci şi ilegală.

Dacă nu se organizează aceste alegeri, profesia intră din 18 aprilie într-un vid de reprezentare (expiră mandatele tuturor celor aleşi) şi intră de asemenea într-un vid de reglementare (nu există reglementări legale privind ce anume e de făcut în acest context).

Consiliul Colegiului şi Comitetul Director se reunesc pe 9 şi 10 aprilie în şedinţă extraordinară pentru a lua hotărâri de relansare a situaţiei. Preşedintele actual şi Directorul General s-au opus din răsputeri acestei şedinţe - ca să înţelegeţi gravitatea situaţiei: ei se opun încercării de convocare a forurilor superioare de conducere, însă hotărârile care vor fi luate în această şedinţă provoacă efecte juridice în profesie indiferent de opoziţia lor. Este posibil aşadar ca situaţia să se rezolve atunci, dar e posibil ca aceşti oameni, nelegitimi, să continue să ignore restul de 95% de psihologi.

Reporter: Câţi psihologi activează în cadrul CPR? Care este valoarea anuală a cotizaţiei?

Dragoş Iliescu: Sunt înscrişi cam 20.000 de psihologi în CPR. Cotizaţia anuală a fost până în acest an 250 RON şi a fost urcată la 300 RON începând cu 2017. Există însă un număr foarte mare de alte taxe pe care le au de plătit psihologii - pentru fiecare contact cu instituţia, mai ai de plătit o taxă, care merge de la 100 la 7000 RON... Dacă aveţi curiozitatea, vă trimit o listă a acestor taxe: avem taxe pentru toate literele alfabetului (de la a la z) şi apoi câteva şi pentru diacritice... cam 30 de taxe cu totul.

Reporter: Care sunt proiectele importante, din punctul dumneavoastră de vedere, ale actualei conduceri a CPR?

Dragoş Iliescu: Părerea mea este că actuala conducere nu a avut proiecte cu impact. Au stat la cârma Colegiului timp de 12 ani, exact aceiaşi oameni: actualul preşedinte, actualul director general şi actualul director executiv. Aceşti 3 oameni guvernează de 12 ani, doar ei, fără prea mult control extern. Nu ştiu multe lucruri care după aceşti 12 ani să meargă fără sincope şi nemulţumiri. În schimb sunt zeci de lucruri care nu merg: după ce ai condus doar tu, cum ai vrut, timp de 12 ani, e ridicol să dai pe altcineva vina când sunt lucruri care nu merg.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Domnul profesor Iliescu este psiholog principal (cea mai inalta treapta in libera practica romaneasca), recunoscut international si are o activitate remarcabila in psihologia romaneasca din ultimii ani. Incercati macar in titlu sa fiti rigurosi.

    1. ...cred că vroiau să spună: "psiholog cu drept de liberă practică"!

    Cred că este vorba de mafia seturilor de teste psiho (extrem de scumpe) și a testărilor pentru diferite scopuri.

    1. Doar cei lipsiti de integritate nu doresc sa plateasca pentru dreptul de autor - munca de ani a unei echipe de psihologi - sau cei care folosesc 'teste' xeroxate, de pe vremea comunistilor au astazi melancolii si vorbesc de ''teste scumpe'' si ''mafie''.... Ah, si mai este o categorie, a ''psihologilor'' care fac trei ani intr-unul si care, desi au doctorat, au trecut probabil mai rar pe la cursul de psihodiagnoza.

      Iulian Laurentiu Stefan? DEMISIA, hotule.

    Perfect reala relatarea domnului Iliescu. Ne confruntam cu probleme grave.

    Multumim ca ati sters mizeria de articol preluat de pe news.ro cu declaratia mincinoasa a presedintelui ANITEI.

    O institutie a rusinii. Multumim, Dragos Iliescu pentru acuratetea cu care ai transmis actuala situatie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb