Impactul bugetar al corecţiilor financiare pe care le va aduce ordonanţa privind salarizarea bugetarilor va fi mai mare decât s-a prevăzut iniţial, fără a afecta, însă, stabilitatea fiscal-bugetară, a anunţat, ieri, Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, potrivit Agerpres.
Oficialul a menţionat: "Discuţiile iniţiale se încadrau într-o anvelopă de 2,3 miliarde de lei pe anul 2017. (...) Anul acesta avem între 800 şi 900 milioane pentru ceea ce înseamnă ultimele patru luni ale acestui an, iar anul viitor, cu tot cu bonusul de la Sănătate şi modul în care sunt repartizate sumele, discutăm undeva între 2,5-2,6 miliarde lei. Evident, au fost inclusiv astăzi (n.r. ieri) anumite discuţii în procesul de avizare, dar suntem într-o limită care a fost considerată rezonabilă, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, rezonabilă în parametri de dezvoltare şi modelul macroeconomic pe care îl avem pus pe masă. (...) Există o suplimentare de buget care, evident, s-a dus pentru a putea acomoda această cerinţă din zona Educaţiei".
În acelaşi timp, Dragoş Pîslaru a anunţat că nu au putut fi rezolvate toate cerinţele sindicatelor din Educaţie, pentru că s-ar depăşi limitele fiscal-bugetare prevăzute.
Profesorii vor vedea primele creşteri salariale de la 1 august anul curent, urmând ca a doua tranşă de creşteri să vină din luna decembrie 2017, aceste majorări făcând parte din corecţiile salariale, a declarat Dragoş Pîslaru, citat de Mediafax.
"Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul de Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie", a precizat Pîslaru.
Sindicatele din sectorul educaţiei au protestat, săptămâna trecută, solicitând, printre altele, ca cea de a doua tranşă a corecţiilor salariale să fie aplicate mai devreme decât propune Guvernul.
La Consiliul National Tripartit, care a avut loc ieri la Palatul Victoria, din partea Guvernului au participat - alături de premierul Dacian Cioloş - ministrul Muncii Dragoş Pîslaru şi ministrul Finanţelor Publice Anca Dragu.