Drăgulin, BNR: Este puţin probabil ca sectorul bancar să fie motorul relansării economice

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2009

Ion Drăgulin: Banca centrală va confirma tendinţa de relaxare a dobânzii-cheie, dar nu în ritmul în care îşi doreşte, pe fondul contextului macroeconomic.

Ion Drăgulin: Banca centrală va confirma tendinţa de relaxare a dobânzii-cheie, dar nu în ritmul în care îşi doreşte, pe fondul contextului macroeconomic.

Băncile vor întâmpina în continuare dificultăţi, iar credibilitatea sistemului bancar nu se va restaura, aşa că acesta este insuficient de puternic ca să fie motorul relansării economice în 2010, opinează directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, Ion Drăgulin, citat de NewsIn.

"Este puţin probabil ca în 2010 sis-temul bancar să fie motorul relansării. Nu vom încheia ciclul de dificultăţi şi nici credibilitatea pe ambele părţi, a cererii şi a ofertei, nu se va restaura în 2010", a spus Drăgulin.

În opinia sa, ultimele date privind evoluţia creditului nu reflectă realitatea, pentru că reprezintă internalizări ale împrumuturilor anterior externalizate.

În octombrie, creditul neguvernamental din România a crescut în cel mai rapid ritm lunar din ultimele nouă luni, de 1,2%, iar rata anuală de creştere a reînceput să urce, după 12 luni la rând de declin, arată ultimele date publicate de banca centrală.

BNR va confirma tendinţa de relaxare a dobânzii-cheie, însă nu în ritmul dorit

Banca centrală va confirma tendinţa de relaxare a dobânzii cheie, având în continuare "marjă de manevră", dar nu în ritmul în care îşi doreşte, pe fondul contextului macroeconomic care încetineşte scăderea dobânzilor, a mai spus directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR: "Mai este marjă de manevră pe reducerea dobânzii, iar mesajele BNR sunt în acest sens. BNR va confirma acest trend în politica sa în planul dobânzii, dar nu va putea să facă paşii aşa repede cum şi-ar dori, din cauza contextului macroeconomic".

Domnia sa a adăugat că băncile nu pot coborî dobânzile în condiţiile economice actuale.

"Fără o ajustare macroeconomică serioasă şi care să aducă o inflaţie normală, să stabilizeze şi să confere încredere pieţei valutare, nu putem vorbi de capacitatea sistemului bancar de a duce dobânzile în jos. Acest climat, asociat cu cel extern, fac ca procesul să fie lent", a precizat Drăgulin.

În privinţa dobânzilor pe piaţa interbancară, care în ultimele săptămâni au urcat peste dobânda de politică monetară, Drăgulin consideră că, "dacă variaţiile vor dura, va fi o problemă".

"Cu toate acestea, dobânzile pe piaţa interbancară dau semnale că ceva este încă vulnerabil", a mai spus directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul băncii centrale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb