DRAMATIC Incendiile de pădure nu iartă pe nimeni

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 30 octombrie 2019

Incendiile de pădure nu iartă pe nimeni

Incendiile uriaşe de vegetaţie reprezintă o provocare pentru multe zone ale lumii, state puternice fiind puse în dificultate de acestea. Australia, Brazilia, Rusia, Grecia, SUA au fost afectate anul acesta de incendii devastatoare ale unor zone împădurite, acestea afectând inclusiv zonele locuite, atât de săraci cât şi de bogaţi.

Un nou incendiu a izbucnit săptămâna aceasta în cartierele de lux din Los Angeles, distrugând mai multe locuinţe şi forţând zeci de mii de persoane - inclusiv unele vedete - să evacueze zona, în timp ce alte echipaje de pompieri se luptau cu flăcările violente ce mistuie regiunea viticolă din Sonoma, lângă San Francisco. Întregul stat american California, situat în vestul ţării şi afectat în ultimii ani de incendii devastatoare şi uneori letale, a fost plasat în stare de urgenţă de guvernatorul său. Pe dealurile din nord-vestul Los Angeles-ului, la porţile celebrului cartier Bel Air şi ale faimosului Getty Museum, un incendiu de vegetaţie calificat drept "foarte agresiv'' de către echipajele de intervenţie a izbucnit în noaptea de duminică spre luni. LeBron James, vedeta baschetului american şi Arnold Schwarzenegger, actor şi politician, au fost printre cei evacuaţi. Potrivit Agerpres, înteţit de vântul puternic, "Getty Fire'' a mistuit o suprafaţă de peste 240 de hectare şi a forţat închiderea uneia dintre cele mai aglomerate autostrăzi din megalopolisul californian."A trebuit să evacuez de urgenţă casa şi sunt cu familia în maşină în căutarea unor camere. Niciun noroc până acum!'', a scris LeBron James într-un mesaj publicat pe Twitter. El a revenit mai târziu spunând că a găsit în sfârşit cazare pentru el şi familia sa. În comitatul Sonoma, aproximativ 180.000 de oameni au fost somaţi în ultimele zile să evacueze locuinţele din cauza incendiului numit "Kincade Fire'', la nord de San Francisco. Potrivit CalFire, departamentul de pompieri din California, incendiul a pârjolit peste 26.000 de hectare şi este controlat în proporţie de doar 5%. Peste 3.000 de pompieri sunt desfăşuraţi pe teren şi luptă cu flăcările, a căror evoluţie se estimează că ar putea fi stopată definitiv înainte de data de 7 noiembrie. Cel puţin două spitale au evacuat pacienţii în weekend şi i-au transportat în alte unităţi, iar sute de poliţişti au fost des­făşuraţi pentru a se evita jefuirea proprietăţilor abandonate.

Autorităţile estimează că aproape 80.000 de clădiri sunt potenţial ameninţate de flăcările înteţite de vântul puternic ce suflă peste California, cu rafale de până la 130 km/h şi de un nivel foarte scăzut de umiditate (14%). Au fost luate numeroase măsuri de precauţie pentru a se evita consecinţele "Camp Fire'', un alt incendiu devastator, care a făcut 86 de victime în nordul statului, în noiembrie 2018. Compania Pacific Gas and Electric Company (PG&E) a anunţat anterior că a întrerupt furnizarea de electricitate la 940.000 de consumatori din această regiune, începând de sâmbătă după-amiază, din cauza condiţiilor meteorologice deosebite. Până în prezent nu au fost raportate victime ale incendiilor de vegetaţie. Newsom a precizat că sezonul incendiilor din acest an nu este cel mai grav înregistrat în California în ultimii ani. "'Ne apropiem de vârful sezonului incendiilor, foarte familiar pentru noi în California, dar nu şi pentru oamenii din afara statului''. 

În această vară incendiile au stârnit mare emoţie la nivel internaţional şi s-a ajuns inclusiv la un conflict neplăcut între şefii de stat din Brazilia (Jair Bolsonaro) şi Franţa (Emmanuel Macron). Brazilia şi Venezuela au înregistrat un număr record de focare, mii de incendii au devastat Pădurea Amazoniană, stabilind un record pentru ultimul deceniu. Statele braziliene din nord: Roraima, Acre, Rondônia şi Amazonas şi Mato Grosso do Sul au fost afectate în mod deosebit. Pădurea Amazoniană din Brazilia a fost afectată de un număr record de incendii anul acesta, potrivit Agenţiei spaţiale braziliene. Datele obţinute prin satelit au arătat o creştere cu 85% a incendiilor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Cifrele oficiale au arătat: mai mult de 75.000 de incendii au fost înregistrate în Brazilia în primele opt luni ale anului, cel mai mare număr din ultimii şase ani. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate 39.759 de incendii. Incendiile forestiere sunt obişnuite în Amazon, în timpul sezonului secetos, din iulie până în octombrie. Ele pot avea cauze naturale, precum fulgere, dar pot fi provocate şi de oameni. Bazinul Amazon, care găzduieşte peste 3 milioane de specii de plante şi animale şi 1 milion de membri ai comunităţilor indigene, este crucial în reglarea încălzirii globale. Pădurile absorb anual milioane de tone de emisii de carbon. Atunci când copacii sunt tăiaţi sau arşi, carbonul pe care îl stochează este eliberat în atmosferă, iar capacitatea pădurii tropicale de a absorbi emisiile este redusă. Pădurea Amazoniană se întinde pe teritoriul a nouă ţări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb