Drepturile speciale ale statului în Petrom supără Comisia Europeană

Mihnea Rău
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2007

Drepturile speciale ale statului în Petrom supără Comisia Europeană

Statul român riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie dacă nu va renunţa la acţiunile speciale de la Petrom. Dan Ioan Popescu: Am negociat cu Comisia Europeană şi a agreat această măsură înainte de privatizarea Petrom în 2004

Posibilitatea statului român de a se opune în cadrul Adunărilor Generale a Acţionarilor de la Petrom, în baza acţiunii speciale (aşa-numita "acţiune de aur") este considerată o măsură discriminatorie la Bruxelles.

Comisia Europeană a decis ieri să declanşeze procedura de încălcare a normelor europene împotriva României, din cauza acţiunii speciale deţinute de statul român în cadrul SNP Petrom. Decizia a fost luată ieri, în Colegiul Comisarilor, la iniţiativa comisarului responsabil cu concurenţa în piaţa unică, Neelie Kroes. Leonard Orban, comisarul european pentru multiling­vism, a precizat că nu este exclus ca în perioada următoare, Comisia să verifice şi alte privatizări realizate de statul român.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu spune că nu are nicio responsabilitate în cazul obiecţiilor formulate de Comisia Europeană faţă de modul în care statul poate influenţa deciziile importante ale companiei "Petrom. Şeful Guvernului român a precizat însă că, dacă va fi necesar, România se va conforma cerinţelor Comisiei, adăugând că statul român nu a folosit şi nici nu va folosi acţiunile companiei pentru un blocaj.

În astfel de situaţii, procedurile europene prevăd trimiterea unei scrisori către autorităţile române, care au un termen de două luni pentru a răs­punde.

Europene de Justiţie de la Luxemburg.

Dan Ion Popescu: Noi am negociat cu Comisia Europeană aceste drepturi

Dan Ioan Popescu, fostul ministru al industriei, sub mandatul căruia a avut loc privatizarea Petrom, susţine că acţiunile speciale ale statului au fost convenite cu OMV şi negociate cu Comisia Europeană la momentul privatizării companiei de petrol.

"Problema acestor acţiuni este că ele nu se mai practică la nivel european, însă noi, statul, de comun acord cu OMV am negociat atunci cu forurile europene şi de asemenea am informat Banca Mondială şi FMI, cu privire la păstrarea acestei clauze pentru binele societăţii. OMV a înţeles acest lucru şi ca un investitor serios, a fost de acord cu această măsură", a declarat ieri Dan Ioan Popescu pentru ziarul BURSA. Fostul ministru al industriei spune că acţiunea specială a statului mai este aplicabilă până în 2009 şi că ea prevede o supramajoritate a statului în privinţa anumitor decizii importante ale AGA privind activitatea societăţii- cum ar fi păstrarea obiectului de activitate al societăţii, vânzarea unor active importante, precum şi anumite achiziţii.

"Eu cred că autorităţile române, împreună cu OMV şi cu forurile europene pot negocia eliminarea acestei clauze pentru că ea, oricum, mai este aplicabilă doar anul viitor", spune Dan Ioan Popescu.

Statul mai deţine doar aproximativ 40% din Petrom, însă poate bloca în AGA, pe baza acţiunilor speciale, anumite decizii ale acţionarului majoritar-OMV.

Întrebat de ziarul BURSA care pot fi motivele pentru care Comisia Europeană şi-a schimbat atitudinea în cazul Petrom, după ce în urmă cu trei ani a fost de acord cu acţiunea specială a statului la Petrom,fostul ministru al industriei spune că rădăcinile acestui subiect trebuie căutate în ţara noastră: "Cred că, precum şi în alte cazuri, cozile de topor trebuie căutate în România".

Acţiunile speciale au fost introduse în România în 1997, printr-o ordonanţă a Guvernului Ciorbea privind accelerarea privatizării. Ele au fost utilizate, în special, în cazul privatizărilor de societăţi strategice. În 2003, chiar Guvernul Năstase a încercat eliminarea din legislaţie a acestor acţiuni şi transformarea lor în acţiuni comune, fără alte drepturi speciale de vot. Dan Ioan Popescu spune că, într-adevăr, au existat astfel de discuţii în acea perioadă, dar că ţinând cont de importanţa strategică a Petrom a păstrat această clauză. În special după 2005, statul român a renunţat în cazul mai multor soeictăţi la acţiunile speciale, transformându-le în acţiuni comune.

Procedura declanşată ieri la Bruxelles este a doua de aceeaşi natură promovată de Comisia Europeană la adresa României, după cea privind taxa de primă înmatriculare.

Petrom" nu este afectată de problema "acţiunii de aur"

"Petrom" nu este în niciun fel afectată de decizia Comisiei Europene de a declanşa procedura de încălcare a Tratatului de Aderare la UE împotriva ţării noastre pentru "acţiunea de aur" pe care statul o deţine încă la compania bucureşteană.

Dan Pazara, purtătorul de cuvânt al "Petrom", ne-a declarat că problema "acţiunii de aur" ţine de responsabilitatea statului român. La privatizarea societăţii petroliere, cele două părţi implicate, România şi compania austriacă OMV, au negociat cumpărarea de către OMV a 51% din titlurile "Petrom" şi păstrarea a 40,7% de către ţara noastră. Restul de 8,3% rămânând în posesia "Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare" şi a acţionarilor minoritari.

Prin intermediul acestei deţineri, statul român poate bloca decizii ale acţionarului majoritar, dar până în prezent nu şi-a exercitat dreptul respectiv. Cu toate acestea, Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism, a precizat că simplul fapt că România a păstrat "acţiunea de aur" la "Petrom" contravine legislaţiei Uniunii Europene în domeniul liberei circulaţii a capitalurilor.

Prin urmare statul român va fi obligat de Comisia Europeană, prin iniţierea procedurii de infrigement, să modifice contractul de privatizare al "Petrom" şi să elimine clauza referitoare la păstrarea pachetului respectiv de titluri.

Dan Pazara a mai adăugat că OMV a fost de acord la privatizare cu deţinerea "acţiunii de aur" de către statul nostru la "Petrom" şi chiar a trimis o scrisoare adresată Comisiei Europene în care explica acest lucru.

Leonard Orban a precizat: "Comisia Europeană putea declanşa procedura de infrigement împotriva României doar acum, după ce ţara noastră a devenit stat membru, deşi s-a pronunţat împotriva deţinerii de mai multă vreme".

Diana Dorobanţu

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb