Societatea "Drobeta Continental" a încheiat anul 2003 cu un profit de 481 milioane de lei, spre deosebire de pierderile de 3 miliarde de lei înregistrate în anul precedent.
Fluxul scăzut de turişti înspre şi dinspre Serbia au împiedicat realizarea prevederilor bugetare ale societăţii "Drobeta Continental". Compania are în administrare hotelul "Parc Continental" şi motelul "Continental", iar veniturile prognozate să rezulte din activitatea de cazare au fost realizate doar în proporţie de 91,55%. Raportul companiei precizează că numărul de turişti a scăzut cu 1,7% în unităţile "Continental" comparativ cu anul precedent, ca urmare a situaţiei de pe piaţa turistică locală şi a competiţiei în zonă. Conducerea societăţii consideră că situaţia din fosta Iugoslavie, chiar în condiţiile ridicării embargoului şi a schimbării regimului politic, a influenţat în mod negativ circulaţia turistică din zonă. Din acest motiv, managementul "Drobeta Continental" a organizat mai puţine programe turistice (croaziere pe Dunăre, seri cu specific românesc, degustări de vinuri etc.), care asigurau venituri considerabile cu cîţiva ani în urmă. Numărul de turişti care au tranzitat zona s-a menţinut la nivelul anului 2002, iar apariţia unor noi unităţi de cazare, de capacitate mică (8-10 camere), dar cu grad de confort ridicat şi tarife de cazare cu cel puţin 50% mai reduse decît cele practicate de "Drobeta Continental" au influenţat în mod negativ gradul de ocupare. În pofida competiţiei acerbe, 80% din turiştii străini sosiţi în Drobeta Turnu Severin au ales unităţile "Continental". Alţi factori care au afectat performanţele societăţii au fost, în opinia membrilor conducerii, menţinerea unui nivel scăzut al interesului pentru mediul de afaceri din regiune, cît şi pentru zona turistică a judeţului.
Consiliul de Administraţie al societăţii s-a concentrat în cursul anului trecut asupra promovării unităţilor filialei şi în special a "Motelului Continental", ca unitate de referinţă a lanţului "Continental".
La hotelul "Parc Continental" a crescut numărul turiştilor sosiţi cu ocazia unor manifestări prilejuite de diverse festivaluri, simpozioane, întruniri.
• Cifra de afaceri a societăţii a crescut cu 17%
Vînzările societăţii la 31 decembrie 2003 însumau 32 miliarde de lei, mai mari decît cele din anul precedent cu 17,41%. Rezultatul brut al societăţii la sfîrşitul anului trecut se ridică la 481 milioane de lei. Veniturile totale ale companiei au repre-zentat 32,7 miliarde de lei, în creştere cu 17% faţă de anul precedent, pentru care "Drobeta Continental" a cheltuit 32,2 miliarde de lei.
Creşterea cheltuielilor din exploatare într-un ritm mai accentuat decît veniturile au condus la reducerea excedentului din exploatare de la 942 milioane de lei la sfîrşitul anului 2002, pînă la 10 milioane de lei la 31 decembrie 2003. Atît veniturile, cît şi cheltuielile din exploatare ale companiei s-au ridicat la 32,1 miliarde de lei.
Ponderea cea mai mare în cadrul veniturilor din exploatare, de 51,13% o deţin încasările din vînzarea mărfurilor, în valoare de 16 miliarde de lei. Restul de 15,6 miliarde de lei au reprezentat venituri obţinute din activitatea de prestări servicii, în special cazare.
Veniturile obţinute din alimentaţia publică au depăşit cu aproape 5% prevederile de la începutul anului. Societatea a luat măsuri pentru promovarea vînzărilor la alimentaţie publică, cum ar fi organizarea de mese festive cu ocazia anumitor evenimente speciale, diversificarea meniurilor, introducerea meniurilor vegetariene, promoţii diverse, oferte speciale transmise firmelor de training. Agenţia de turism "Drobeta Continental" a organizat, anul trecut, 38 de croaziere, la solicitarea diverşilor parteneri (firme, agenţii de turism, asociaţii non-profit).
• Societatea va moderniza, anul acesta, hotelul "Parc Continental"
Pentru anul 2004, Consiliul de Administraţie al "Drobeta Continental" şi-a propus să crească volumul de activitate, simultan cu sporirea ratei rentabilităţii economice, îmbunătăţirea gradului de confort al hotelului "Parc Continental", prin modernizarea spaţiilor de cazare şi a restaurantului, amenajarea la motel "Continental" Gura Văii a unei terase rustice. Alte obiective vizate de managementul companiei pe parcursul anului 2004 sînt atragerea unui număr mai mare de turişti ro-mâni şi străini, în mod organizat, creşterea nivelului de pregătire profesională a personalului, revigorarea activităţii de turism intern şi internaţional, prin promovarea de acţiuni turistice atractive, diversificarea şi îmbunătăţirea reclamei turis-tice, găsirea de noi parteneri de contracte şi creşterea productivităţii muncii şi a calităţii serviciilor prestate.
Acţionarii societăţii au aprobat în luna decembrie 2003, în principiu, fuziunea prin contopire a "Drobeta Continental" cu "Continental Astoria" Arad şi "Continental Arcaşul" Suceava. Noua societate comercială ar avea un patrimoniu rezultat din contopirea patrimoniilor celor trei companii, iar sediul va fi stabilit prin negociere între reprezentanţii firmelor. Conducerea companiei nu a vrut să comenteze procesul de fuziune pînă cînd acesta nu se va încheia.
"Drobeta Continental" dispune de un capital social de 20 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 lei/acţiune.
Acţiunile companiei sînt tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, sub simbolul DROB.