Drobul de sare şi inteligenţa artificială

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 8 iunie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Din nou un copil înarmat a făcut victime în Statele Unite. Interzicem armele? La Londra va avea loc primul summit la nivel global legat de inteligenţa artificială şi de pericolele pe care le prezintă. Ce facem? Interzicem inteligenţa artificială? Nu ştiu de ce, dar asemenea provocări mă duc cu gândul la povestea drobului de sare. Sau poate ştiu.

Cel mai disputat amendament la Constituţia Statelor Unite prevede libertatea oricărui cetăţean de a dispune de arme. Nu scrie acolo ce fel de arme. Ne putem duce cu gândul inclusiv la arme nucleare. În jurul acestui amendament se desfăşoară de mult timp o uriaşă bătaie politică. Trebuie interzise sau nu armele în Statele Unite sau pretutindeni în lume? Dacă ar fi interzise, dispar cu această ocazie şi instinctele criminale ale unor oameni deviaţi? Sau nu dispar? Şi atunci cei predispuşi la crime pot ucide cu cărămida, cu ciomagul sau cu vreo unealtă agricolă. Cum să procedăm? Să interzicem şi aceste obiecte?

Când prima locomotivă a pornit la drum, au existat multe voci care au protestat afirmând că locomotiva poate ucide. Aceste persoane nu s-au înşelat. Locomotivele au făcut de-a lungul timpul victime pe tot mapamondul. La fel s-a întâmplat şi cu automobilul. Şi acolo a funcţionat povestea drobului de sare. Şi automobilul a făcut victime. Şi aşa mai departe. Iar acum e tulburare mare în lume legată de inteligenţa artificială.

Cu o intensitate din ce în ce mai mare se vorbeşte, inclusiv de către savanţi, inclusiv de către creatorii de inteligenţă artificială, că acest nou instrument pe care-l fabrică omenirea poate deveni fatal. Pentru persoane sau chiar pentru întreaga civilizaţie. Nici ei nu se înşală. Evoluând extrem de rapid, în câteva decenii inteligenţa artificială ar putea pune într-un pericol major întreaga omenire. Sau chiar ne poate suprima ca specie. Pe de altă parte, inteligenţa artificială ne poate ajuta să trăim mult mai bine. Să atingem performanţe de neconceput în trecut. Ea poate fi la fel de utilă cum a fost şi piatra pentru oamenii primitivi, cum au fost şi sunt uneltele agricole pentru ridicarea standardului de viaţă, cum este ciomagul pentru a ne apăra de fiare şi mai departe cum au fost locomotiva sau autoturismul. Sau orice altceva a creat omul în istorie. Inclusiv armele sunt utile. Cu ajutorul lor am putut vâna şi ne-am putut hrăni familiile. Cu ajutorul lor ne-am putut apăra statul sau pe noi înşine.

Totul, dar absolut totul depinde de nivelul de conştiinţă al omului. Americanul care ucide în şcoli sau pe stradă o va face chiar dacă, prin absurd, armele nu vor mai fi la îndemâna populaţiei. Sunt multe moduri de a face rău. Sunt multe moduri de a comite crime. Interdicţia de a purta arme nu rezolvă această situaţie. Acum a venit rândul inteligenţei artificiale. La fel ca o bâtă, şi inteligenţa artificială poate să încapă pe mâinile unor persoane rău intenţionate. Şi atunci ea va fi folosit în sens malefic. Dar nu este obligatoriu să se întâmple aşa. Inteligenţa artificială nu poate fi interzisă, nu poate fi suprimată şi nici nu cred că poate fi supravegheată şi reglementată în sensul în care în unele state, inclusiv în România, este reglementat şi supravegheat portul de arme. E bine că oamenii de ştiinţă, specialiştii din domeniu, împreună cu sociologii se întâlnesc într-un summit global pentru a analiza modul în care evoluează acest nou şi extrem de util instrument al omenirii care, în anumite circumstanţe, poate deveni şi periculos sau chiar fatal. Şi, fireşte, vor putea fi stabilite şi reguli. Linii roşii. Dacă acesta vor fi exagerate, lumea va merge mai departe ingnorându-le. Dacă ele vor fi raţionale şi nu ne vor trimite la povestea drobului de sare, atunci asemenea demersuri se vor dovedi benefice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb