Duios, Băsescu peste Isărescu călca

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 martie 2016

Duios, Băsescu peste Isărescu călca

Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a atacat recent pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, enumerându-l printre cei care nu ştiu ce înseamnă responsabilitatea funcţiei, alături de primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi şi fostul premier Victor Ponta.

Traian Băsescu a precizat pe o reţea de socializare: "L-am văzut frecvent pe «gloriosul» nostru Guvernator al BNR, domnul Isărescu, dînd lecţii despre politicile de prudenţialitate bancară şi politicile monetare, dar niciodată asumîndu-şi o urmă de responsabilitate a funcţiei pentru drama celor care au contractat credite care acum au ajuns imposibil de plătit. Oamenii au devenit mai săraci decît atunci cînd, cu speranţă, au contractat creditul, dar responsabili sunt doar ei".

Atitudinea fostului preşedinte faţă de guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a modificat faţă de perioada 2008-2010, când îi aducea numai cuvinte de laudă.

E un alt moment istoric.

Acum, Traian Băsescu nu mai e preşedintele României, ci doar preşedintele Mişcării Populare.

Traian Băsescu face declaraţii ofensive într-un moment prielnic pentru promovarea lui politică. De unde putem suspecta că se pregăteşte pentru alegerile de primar general al Capitalei.

În lumea politicii, nici o ofensivă nu se justifică fără interes.

Luni de zile după încheierea mandatului de preşedinte, Traian Băsescu a fost mut, cu excepţia unor mici intervenţii, în favoarea Elenei Udrea, oarecari acuzaţii la adresa procurorului şef DNA Laura Codruţa Kovesi şi adjunctului SRI Florian Coldea, legate de acest caz. În rest, mai nimic.

Între timp, un poliţist a căzut de pe motocicletă atunci când îl escorta pe vicepremierul Gabriel Oprea, a urmat incendiul de la Colectiv, unde au murit 63 de tineri.

Oprea, care era premier interimar, s-a poticnit, iar Ponta a căzut odată cu el.

După aceste evenimente, Liviu Dragnea a ajuns la conducerea PSD şi Cioloş în fruntea Executivului.

PSD, sub conducerea lui Dragnea, a iniţiat legea defăimării, a introdus plafonul la Legea Dării în Plată şi a ameninţat răsturnarea guvernului, dacă ANAF execută sediile trustului Intact.

La rândul său, actualul preşedinte al ţării Klaus Iohannis a luat partea Antenelor împotriva ANAF chiar dacă, ulterior, a spus, în mod neconvingător, că aceasta ar fi o neînţelegere.

Nu vi se pare că, în aceste condiţii, lui Băsescu i s-a netezit calea spre Primărie?

Deodată, Băsescu îşi exersează vocaţia socială, abordând inclusiv problema împrumutaţilor la bănci.

Ce l-a apucat?

L-a apucat Primăria?

Evoluţia lui Băsescu în relaţia cu Isărescu

17 iun 2009

Băsescu: "Am o relaţie excepţională cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu"

16 octombrie 2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că varianta ideală pentru şefia Executivului ar fi fost Mugur Isărescu, dar în perioadă de criză nu poţi să duci guvernatorul BNR la Guvern.

Preşedintele s-a referit la premierul desemnat, Lucian Croitoru, spunând că a ales astfel "varianta unui independent de o factură profesională excelentă".

26 ianuarie 2010

Preşedintele Traian Băsescu i-a acordat lui Mugur Isărescu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan, guvernatorul BNR fiind cel de-al treilea român decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului, după George Emil Palade şi Patriarhul Teoctist.

Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, i-a fost conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan, "având în vedere propunerea primului-ministru, în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în activitatea de cercetare şi promovare, la nivel academic, a fenomenelor economice, pentru efortul deosebit pe care l-a depus în calitate de guvernator al Băncii Naţionale a României în vederea elaborării şi implementării cu succes a politicilor monetar-bancare prin care s-a asigurat stabilitatea financiară a României".

Preşedintele Traian Băsescu i-a decorat, de asemenea, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, pe ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al BNR din perioada 2004 - 2009.

16 iunie 2013

Băsescu: "Când cursul se depreciază iese la TV Vasilescu, când se apreciază iese Isărescu. În funcţie de cine iese ştim că e bine sau rău".

18 octombrie 2013

Băsescu, despre o posibilă candidatură a lui Isărescu la preşedinţie: "O glumă. În primul rând sunt convins că nu vrea, îl cunosc bine pe guvernator. În al doilea rând, românii îl văd pe Mugur Isărescu ca un bun guvernator, nu ca un preşedinte".

12 februarie 2014

Băsescu s-a legat de aşa-numita "electorată", afirmând că măsura a fost iniţiată de BNR. "Nu mi-a venit să cred că Banca Naţională ar fi implicată în pregătirea unui astfel de program, pentru că el este un fals, este o păcăleală. Am verificat şi într-adevăr ideea a plecat de la BNR", a spus preşedintele, care a cerut o reacţie publică a guvernatorului BNR. "Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească", a insistat Băsescu.

30 iulie 2015

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că decizia şefului statului, Klaus Iohannis, de a trimite Codul fiscal Parlamentului spre reexaminare a fost influenţată de poziţia conducerii Băncii Naţionale a României: ''Cred că poziţia Băncii Naţionale a fost cea care l-a influenţat pe Iohannis. Nu sunt de acord cu ce a făcut Banca Naţională, pentru că nu e treaba lor. Era treaba Consiliului Fiscal, nu a Băncii Naţionale, dar a vrut Mugurel (guvernatorul Mugur Isărescu-n.r) să se înfoaie puţin. (...) Banca Naţională nu este instituţia care îl consiliază, preşedintele are Guvernul şi Consiliul Fiscal (...). Iohannis a făcut o greşeală - nu a consultat Guvernul înainte de a trimite Codul înapoi la Parlament''.

El a mai spus că este ''supărat'' pe conducerea BNR, pentru că a minţit spunând că, din cauza cotei unice, s-a ajuns în situaţia economico-socială critică din 2009, lucru care nu a fost adevărat.

3 august 2015

Traian Băsescu critică Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială, condus de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit fostului preşedinte al României, Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială are un rol pur consultativ, iar orice trece de acest nivel este în afara Constituţiei.

"Comitetul nu are atribuţiuni supraguvernamentale şi cei care au scris atribuţiunile trebuie să se uite în recomandările UE că acest organism este doar consultativ. El nu poate avea atribuţiuni care nu corespund Constiţutiei, adică nu poate să fie mai mare decât Guvernul, mai important decât preşedintele", a declarat Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Dragii mei,

    pentru a ataca pe cineva trebuie ca persoana respectiva sa fie in masura de a riposta. Insa atata timp cat nu ai alta posibilitate decat sa raspunzi la doleantele institutelor financiare vieneze o astfel de perceptie este practic imposibila. Comandantul a simtit pericolul in toamna anului 2011 cand a ripostat pretentiilor aberante ale domnului Nowotny, a discutat in consiliul de iarna asa cum mentioneaza domnul Guvernator in cererea sa catre BCE din ianuarie 2012 pentru a se putea eluda regulamentul 6 din 2002 in privinta rezervelor minime obligatorii cu scadenta mai mare de 2 ani. Toamna 2011 a reprezentat un tur de forta pe care gadiliciul di badetelul nu stiau in inconstienta lor cum sa l anuleze mai puternic in asa fel incat CASH GENERATING UNITul sa fie cat mai amortizabil pentru ca domnul Treichl sa poata amortiza extraordinar good willul. Si stupoare, desi din primavara 2011 in Euro am Sonntag declara ca Romania face probleme pe parcursul anului 2011 Romania va avea crestere economica de 2.5%. Cum puteai insa avea o amortizare a good willului la nivel macroeconomic decat prin scoaterea Romaniei in afara Uniunii Europene, de exemplu pozitionand-o in Moldova. Si astfel timp de cativa ani se amortizeaza ca la orele de teorie economica GOOD WILLul pentru ca astfel CET1 sa poata corespunda normelor BASEL 2 si jumatate , iar ulterior BASEL 3. In toamna anului 2013 domnul Wimmer renunta la pozitia executiva si preia functia de supraveghere la BCR, nu insa inainte ca incepand cu anul 2011 sa devina un fan infocat al orasului Chisinau. Iar domnul Guvernator pe intreaga perioada nu a observat ca dansul supravegheaza o banca pe care doar in virtutea inertiei din 2009 inca se afla sub jurisdictia domniei sale. Comandantul a fost mereu un partener de nadejde pe care insa cei carora le-a acordat increderea sa nu l-au apreciat la adevarata valoare si au incercat sa-l pacaleasca fara a se gandi ca cineva care a traversat oceanul poate vedea lucruri pe care un om obisnuit chiar daca le-ar avea in fata sa nu le-ar observa....Poate cu permisiunea dumneavoastra, draga redactie, titlul ar fi: Duios, Basescu peste Isarescu privea... 

    1. De acord cu masura.

    Din citatele date chiar de dumneavoastră se vede ca Basescu nu si-a schimbat asa de brusc atitudinea fata de Isarescu, cum afirmati in articol.

    Cred ca este prea devreme ca Băse să candideze. 

    1. Cu Firea si Orban posibili primari generali, aleg Basescu.Cel putin acesta spune ceva cand vorbeste, si actioneaza.Am fost marinar si nu-mi plac comandantii de nava,dar ce-s eu vinovat ca ceilalti doi sunt matrozi de duzina?

      care e port la mare.Dam drumul la rafinarie SI benzina o livram gratis pentru Mertsanele de teren care se fabrica la Campulung si pentru care ERSTE GROUP va da imprumuturi cu dobanda negativa...

    16 iunie 2013 are perfecta dreptate basinosuilaka.

    Acesta cu radacini in comunism Mugurel tot la fel isi citesc de pe fata cum merg treburile. 

    Centura de diguranta cine a anuntat-o. 

    Dar taierile de 25%?

    Acesta a fost acuzat de flota una alta de a3 si tot liber e, inseamna ca a fost... 

    In timpul marii "credit-iade" din jurul lui 2007, Isarescu a avertizat populatia sa-si faca creditele in moneda in care-si castiga salariul.

    1. Insa nu a scazut si Robor ul astfel ca dobanzile la lei erau 17, 18%......ce conteaza ce spui? Cand faptele contrazic vorbele

      Indiferent de interesele actuale ale matrozului in politica, afirmatiile despre benerel sunt pe masura faptelor acestuia. Nu o sa recunoasca niciodata ca are si el si bnr o importanta contributie la situatia actuala din creditare/indatorarea aberanta a populatiei. Fie chiar si numai pentru relaxarea continua a conditiilor de creditare pentru sustinerea unei bule aberante. Asta era interesul sistemului in acel moment si el a fost servit cu credinta. Cei care-si pun cap[at zilellor sub teroarea bancilor si a recuperatorilor mai da-i in ma-sa. Bancile trebuie sa prospere.

      BNR nu cum e posibil asa ceva?

      Nu poti fii tras la raspundere niciodata de NIMENI.

      21 Mai 2009:

      Isărescu: Vom avea o recesiune în "V", punctul minim al scăderii a fost atins în primul trimestru 

      2 Aprilie 2009: 

      Isarescu: Cresterea economica a Romaniei va continua 

      13 Martie 2009: 

      Mugur Isarescu: Este necesara o finantare externa "cu caracter preventiv"  

      6 Octombrie 2008: 

      Isarescu: Criza financiara, relativ artificiala 

      26 Aprilie 2007:

      Isarescu: Variatiile cursului de schimb nu inseamna prabusirea leului 

    Nu este nevoie ca Basescu sa fie comparat cu cineva sau ca adversarii lui sa faca ceva. Basescu este un politician vechi care de la revolutie incoace a facut o politica de varf in Romania, a trecut prin aproape toate partidele, sau a avut aliante politice cu aproape toate partidele, si-a demonstrat calitatile si defectele si a dat dovada de ce vrea si ce face indiferent ce spune. Basescu trebuie judecat dupa fapte nu dupa vorbe si are atat sustinatori cat si adversari. Faptul ca si-a dat seama mai devreme decat altii ca Isarescu este un personaj muribund si s-a repezit sa isi infiga coltii in el este o trasatura de caracter tipica, a mai facut-o si o va mai face de cate ori va avea ocazia.

    1. Cel nou?

      insa i -a spus Comandantului ca nu are stiloul la el sa semneze SI captain Base a zis: Stai ca ti l imprumut EU :-)De fapt este insa la mine de PE 20 decembrie 2014. Insa il inapoiez cu mare placere. Oricum pentru mine e un stilou prea mare:-)

      Nici pe departe nu sunt un adept al li Traian Basescu si nici comentariul meu nu s-a dorit a fi apreciativ. Comentariul meu este in esena ca Basescu trebuie judecat dupa fapte nu dupa vorbe dar sunt oameni care ii apreciaza faptele. Exemplu este The Brute

      Haha

      faptele vorbesc de la sine. In iulie 2011 mi am dat seams de cat de genial e Comandantul. Nu oricine poate sa determine pe cineva sa spuna ca este un RISC ppentru activele SI activitatea sa. Chiar daca aces persoana juridica este obisnuita cu ESENTA MISCARII:-)PenteuEU un pupic dinnsentiment:-)

      Las-o asa.

      vrrea un pupic:-)

      Haha

    ca de la securist la securist.....

    1. CE tu nu trebuia Sa ti securizezi coada la oua sau la carne? Vecine plec si eu pana acasa ca da apa pe foc pentru ouale pe care vreau sa le cumpar:-)

    N-am fost un fan Base, dar nu am fost nici impotriva. Totusi, daca mai era presedinte si Legea DIP ajungea la el, sunt sigura ca ar fi promulgat-o. Mai are un dram de patriotism in el.

    1. prost te-a facut mata!

      am aflat pe surse ca PE 13 martie la Opera din Viena domnul Comandant Basescu va explica cum a reusit domnul general Treichl da implementeze progeamele sociale in Romania...

      Da

      5 Septembrie 2008

      Băsescu: România nu va fi afectată de criza financiară din SUA. 

      7 Noiembrie 2008 

      Băsescu: Nu sunt de acord cu cei care propovăduiesc apocalipsa economică în România. 

      16 Ianuarie 2009  

      Basescu: Ultimul lucru pe care il vom face va fi sa ne imprumutam la FMI. 

      24 Ianuarie 2009  

      Băsescu: România nu va fi afectată de criză cum sunt alte state. 

      27 Ianuarie 2009  

      Băsescu: Refuz categoric un acord cu FMI. 

      05 Martie 2009  

      Basescu crede in continuare intr-o crestere economica de 1,5% - 2%. 

      9 Martie 2009  

      Basescu: Nu avem nevoie de ajutor extern, dar imprumutul ar constitui o "centura de siguranta". 

      9 Martie 2009  

      Traian Băsescu: România are nevoie de o centură de siguranţă care înseamnă un împrumut extern. 

      21 Martie 2009  

      Băsescu: România va decide în perioada următoare dacă se împrumută. 

      31 Martie 2009

      Băsescu: Îmi asum, alături de Guvern şi BNR, decizia ca acordul cu FMI să existe. 

      Desi am putea sa o numim brutalitate mioritica:-)

       

    mai lasti-l dracului pe nenorocitul asta de Basescu. Orice idiot poate pricepe ca nemernicul a cancerat structurile si fundamentele statului prin jaful generalizat organizat de el si haita lui, facut politica de stat! O afirma chiar el: “Dacă discutăm cinstit, o mare parte din bani s-au dus în presă, da? Cu sacoșa. Ca să limpezim. O altă mare parte din bani s-a dus la firme de publicitate, o altă mare parte din bani s-a dus la cumpărat găleți, la… că doar nu erau gălețile din bani aduși de acasă”, a arătat fostul președinte. El a insistat pe acest subiect, afirmând că „parte din partide au susținut televiziuni antidemocratice, alte partide au susținut televiziuni sau ziare mai de dreapta”.” Ce dovada mai limpede vreti ca sa intelegeti ca individul este un ticalos care nu merita atentie si a carui loc este in spatele gratiilor.

    Desigur, profitorii regimului lui bat toaca si suna clopotele cind ticalosul casca gura, dar sper din suflet ca nu sunteti printre profitorii acestui ticalos spurcat, nenorocit si imputit. 

    Cit despre Isarescu, omul este un rezonabil, care isi face slujba cu profesionalism. Ca-i asa prezint mai jos o mica, mica dovada: 

    ROBOR la 6 luni, in %, in prima zi lucratoare a lunii ianuarie a anului: 

    2001 – 42.62 

    2002 – 32.00  

    2003 – 15.50  

    2004 – 16.25  

    2005 – 14.71  

    2006 – 4.66  

    2007 – 7.28  

    2008 – 7.70, cu un virf de 49.81% in 20.10.2008 

    2009 – 13.89  

    2010 – 9.75  

    2011 – 6.19  

    2012 – 5.71  

    2013 – 5.53  

    2014 – 2.18  

    2015 – 1.26  

    2016 – 0.76 

    Deci, chiar impotriva tuturor, pozitia lui de ieri si de azi o dovedeste, omul incearca sa tina situatia in friu, sa faca ceea ce trebuie. Experienta lui in domeniu si bunul lui simt sunt bunuri de nepretuit.

    1. Interesant CE a fost din 2000 pana in 2004. Cum faceai atunci investitiile? Luai un credit pentru care in decurs de 2,ani trebuia sa platesti dobanda cat creditul. La privatizare Petrom ai auzit PE domnul Isarescu spunandMai baieti noi am investit in Compania noastra de taxiuri cumparand Mertzane si acum la vanzare vreti sa le evaluatii ca pe dacii. Unfe a fost cand Domnul Hassan de la Deloitte Bollywood trecea cota geologica la cheltuieli pentru a trece Petrom in 2004 pe pierderi. Nu a vazut cand Domnul Treichl a trecut BCR Romania in subordinea BCR Moldova din 2011 la calculul participatiilor EGB CEPS Holdings. Este neatentie, dezinteres , Delaware? Nu. , este intelpciune... Este obrazul aratat catre Nowotny, Treichl, Stepic patriotism, gandire profunda, anvergura politics? Nu, este imbecilitate.... Din punctul Dumneata de vedere. Primesti de la Moody sigur A3...

      Interesant CE a fost din 2000 pana in 2004. Cum faceai atunci investitiile? Luai un credit pentru care in decurs de 2,ani trebuia sa platesti dobanda cat creditul. La privatizare Petrom ai auzit PE domnul Isarescu spunandMai baieti noi am investit in Compania noastra de taxiuri cumparand Mertzane si acum la vanzare vreti sa le evaluatii ca pe dacii. Unfe a fost cand Domnul Hassan de la Deloitte Bollywood trecea cota geologica la cheltuieli pentru a trece Petrom in 2004 pe pierderi. Nu a vazut cand Domnul Treichl a trecut BCR Romania in subordinea BCR Moldova din 2011 la calculul participatiilor EGB CEPS Holdings. Este neatentie, dezinteres , Delaware? Nu. , este intelpciune... Este obrazul aratat catre Nowotny, Treichl, Stepic patriotism, gandire profunda, anvergura politics? Nu, este imbecilitate.... Din punctul Dumneata de vedere. Primesti de la Moody sigur A3...

      Se pare ca nu cunosti mersul vremurilor. Completez tabelul de mai sus cu datele existente, pentru a vedea mai clar unde-am fost si unde am ajuns, prin stradania vrednicului Isarescu.

      1996 – 54.00 

      1997 – 54.28, cu un virf de 228.37 in 05.03.1997 

      1998 – 90.92 

      1999 – 99.64, cu un virf de 148.04 in 01.04.1999 

      2000 – 75.75 

      Se pare ca e Unicul, inconjutat de ai lui, care s-a straduit sa faca ceva de treaba, cu rezultate notabile!, in scumpa noastra tara. Este drept ca longevitatea in functie l-a ajutat enorm. Conducatorii celorlalte structuri au lasat in urma lor nimic sau dezastru. Cei drept, unii chiar cu posibilitati intelectuale si bine intentionati, n-au avut rezultate bune si pentru ca au avut in functii viata frunzelor cazatoare. 

      Isarescu, vrednic este! :))

      SI anume ca II convinge PE oameni seriosi ca tine asupra faptului ca au fost destoinici:-) De CE atunci a ascuns micsorarea cu 1 miliard a rezervelor minime in Mai 2009...aici intervine RISCUL REPUTATIONAL...

      fii un pic mai specific in detalii!

      A fost predat la BCE in ianuarie 2012 penteu ca bancile Sa poata modifica scadenta contractelor initiale cu scadenta mai mare de 2 ani. In 2009 le a afus la zero SI a eliberat un miliard euro. Aceasta operatiune n a avut acceptul BCE fiindca nu a considerat necesar sa fie aprobat...s a mers pe intelepciune. In februarie 2012 s a aprobat eliberarea de noi rezerve prin prelungirea contractelor scadente la 2 ani.Lucru absolut gratuit deoarece in decembrie Comisia Europeana anuntase suportul in cazul problemelor de lichiditte...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb