Dumitru Nancu: "Aşteptăm rectificarea bugetară pentru continuarea programului IMM Invest Plus"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii / 24 august 2023

Dumitru Nancu: "Aşteptăm rectificarea bugetară pentru continuarea programului IMM Invest Plus"

English Version

Programul IMM Invest Plus aşteaptă rectificarea bugetară ce va avea loc în luna septembrie pentru a putea continua acordarea de garanţii antreprenorilor mici şi mijlocii care doresc să obţină creditare din partea sistemului bancar pentru realizarea unor investiţii, a afirmat, ieri, pentru DC News, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

"Programul IMM Invest, anul acesta, din păcate, am avut un plafon la 50% din execuţia bugetară din 2022. Practic au fost alocaţi 6,3 miliarde de lei plafon de garantare şi bugetul a fost epuizat încă din luna mai 2023. Au fost alocaţi 6.3 miliarde, finanţările au fost bani infuzaţi de instituţiile financiar-bancare de 7 miliarde şi au beneficiat de sprijinul IMM Invest 2023 un număr de 7336 de întreprinderi mici şi mijlocii.

Aşteptăm acum rectificarea bugetară, ceea ce reprezintă o rectificare pozitivă din punctul nostru de vedere, în sensul că am informat Comisia Europeană şi se poate suplimenta cu 20% adică la cei 20 de miliarde lei care deja au fost plafon de garantare în tot programul IMM Invest de 3 ani de zile, am mai obţinut o derogare de încă 5 miliarde lei plafon de garantare. Să sperăm că la rectificare, la începutul lunii septembrie, să putem primi acest plafon de garantare de 5 miliarde lei care încă nu este îndeajuns pentru solicitările mediului de afaceri", a spus Dumitru Nancu.

Directorul general al FNGCIMM a precizat că, pe lângă IMM Invest, din 2020 până în prezent, Fondul Naţional de Garantare a finanţat 75.000 de IMM-uri. Valoarea garanţiilor acordate de statul român a fost de 43 miliarde lei, iar banii privaţi, bani ai celor 23 de instituţii financiar-bancare cu care Fondul are convenţie de garantare, se ridică la 11 miliarde euro, aproximativ 55 miliarde lei.

""Ca efect de multiplicare în economie, în această perioadă de 4 ani, un leu pe care l-a garantat statul român a întors la bugetul de stat 12 lei. Practic, avem un efect de multiplicare, de levier, de 12 faţă de politica noastră de risc, unde efectul de multiplicare al garanţiei este undeva la 6, deci un leu garantat de stat aduce 6 lei la bugetul de stat. Acum este clar că IMM Invest este singurul program care a fost accesat de 10% din mediul de afaceri din România şi este cel mai important instrument financiar pentru mediul de afaceri", a menţionat Dumitru Nancu.

El a arătat că a fost obţinută de la Comisia Europeană prelungirea programului IMM Invest şi pentru anul 2024 şi că pragul minim de ajutor de stat de care o întreprindere mică sau mijlocie poate beneficia în 3 ani fiscali a fost majorat de la 200.000 euro la 300.000 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb