În data de 26.11.2021, directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, membru în Consiliul de Administrare al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare (AECM) cu un mandat de 3 ani, a fost ales cu unanimitate de voturi şi în funcţia de Vicepreşedinte, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, este pentru prima dată în istoria AECM, singurul for european care reprezintă interesele instituţiilor de garantare, când este ales un Vicepreşedinte dintr-o altă ţară decât cele din care provin membrii fondatori ai Asociaţiei. Pentru România, alegerea domnului director general Dumitru Nancu pe această poziţie reprezintă cea mai înaltă reprezentare pe care o instituţie financiară nebancară din ţara noastră o ocupă la nivel european.
Cu prilejul preluării mandatului, directorul general al FNGCIMM a declarat:
"Sunt extrem de onorat sa preiau funcţia de vicepreşedinte al acestui important for european şi sunt convins că din această poziţie pot contribui semnificativ la misiunea de promovare şi diversificare a instrumentelor de garantare la nivel european. AECM-ul reprezintă un for de dezbatere şi promovare a celor mai inovatoare politici de sustinere a IMM-urilor, prin intermediul instrumentelor financiare de tipul garanţiilor, care relevă din ce in ce mai mult, importanţa fondurilor de garantare în economiile naţionale, în special în această perioadă de mari provocări. Voi continua să demonstrez cu aceeaşi determinare, utilitatea şi eficienţa garanţiilor financiare, aşa cum am făcut-o la nivel naţional, pentru IM-urile din România. De la debutul pandemiei, FNGCIMM a acordat un număr de 164.479 garanţii, în valoare de peste 29,7 miliarde lei, care au susţinut credite în valoare de peste 37, 6 miliarde lei."
FNGCIMM a sustinut demersurile AECM privind prelungirea Cadrului temporar european pentru măsuri de combatere a crizei COVID-19 şi în anul 2022, precum si prelungirea schemelor de ajutor de stat. Comisia Europeana a preluat în marja consultărilor, propunerile FNGCIMM, astfel că în urmatoarea etapă a Cadrului Temporar, au fost introduse două instrumente noi pentru a sprijini redresarea economiei. Acestea vizează măsuri de sprijinire a investiţiilor care pot fi acordate sub formă de stimulente precum granturile nerambursabile, avantaje fiscale, rate subvenţionate ale dobânzii pentru împrumuturi sau garanţii, precum si măsuri de sprijinire a solvabilităţii sub forma unui stimulent pentru investiţiile private în capitaluri proprii, datorie subordonată sau cvasicapital.
În data de 18 noiembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat prelungirea, până la 30.06.2022, a Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, urmând ca în cel mai scurt timp, legislaţia incidentă programelor naţionale de sprijin implementate de către FNGCIMM să fie amendată, iar programele să se desfăşoare conform calendarului stabilit, se arată în comunicat.