Sectorul industrial ar putea atrage până la 750.000 mp de proiecte logistice până la finalul acestui an, iar România este pe punctul să stabilească un nou record, arată estimările Dunwell, agenţie independentă de consultanţă şi brokeraj industrial prezentă pe piaţa locală.
Potrivit datelor Dunwell, aproximativ 300.000 mp de proiecte industriale se află în plin proces de dezvoltare, o treime din suprafaţa construită fiind situată în Bucureşti sau în proximitatea Capitalei.
Daniel Cautiş, managing partner al agenţiei de consultanţă imobiliară Dunwell, a declarat: "Mai multe proiecte importante, demarate în cursul anului trecut, se vor finaliza în 2019, iar dezvoltatorii deja urmăresc cu interes terenuri pentru noi dezvoltări în oraşe regionale precum Craiova, Constanţa sau Iaşi, din dorinţa de a-şi creşte acoperirea la nivelul intregii ţări. Se poate observa, însă, o tendinţă de creştere a cererii de proiecte de dimensiuni mai mici şi ne aşteptăm ca zona de Est a Bucureştiului să devină un pol al dezvoltărilor de acest fel datorită lipsei competiţiei existente deja în Vestul Capitalei, a conexiunii facile de transport public cu oraşul şi autostrada A2, cât şi a disponibilităţii forţei de muncă din zonă. Totodată, zona de Nord-Est a Bucureştiului, din vecinătatea autostrăzii A3 Bucureşti - Ploieşti, este vizată de tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari de profil pentru viitoare proiecte industriale".
Stocul proiectelor industriale clasa A în România se situa, la finalul anului trecut, la circa 3,5 milioane mp. În condiţiile livrărilor anunţate de dezvoltatori, România va depăşi pragul istoric de 4 milioane mp stoc clasa A de proiecte industriale, o performanţă ce reflectă interesul tot mai crescut al investitorilor pentru ţara noastră.
"România traversează o perioadă favorabilă pe piaţa imobiliară, iar sectorul industrial a căpătat un avânt considerabil, bazat pe creşterea consumului la nivel naţional şi implicit a cererii de spaţii de depozitare, creând astfel oportunităţi de dezvoltare investitorilor şi dezvoltatorilor de spaţii deopotrivă. Dacă la finalul anului trecut piaţa industrială înregistra un nivel scăzut al ratei de neocupare, de sub 5%, pentru 2019 estimăm o creştere a ratei de neocupare spre 8%. Urmare a acestei evoluţii, ne aşteptăm la o presiune crescută în privinţa preţului chiriilor, care, la finalul anului trecut, erau cuprinse între 3,8 EUR/mp -4 EUR/mp la nivelul întregii ţări", a adăugat Daniel Cautiş.
Printre cei mai activi dezvoltatori de proiecte industriale în 2018 se număra CTP, cu aproximativ 50% din totalul livrărilor, WDP, VGP si Zacaria. Pentru anul in curs, pe lângă noi livrări anunţate de marii jucatori deja existenţi pe piaţa românească, au fost demarate proiecte importante în zona Capitalei de către dezvoltatori noi precum MLP sau Element Industrial.